Költözési információk 3.: Fűtés és hűtés okosan

A birtokbaadáshoz kapcsolódó sorozatunk harmadik részében a ház fűtésével és hűtésével ismerkedhetnek meg a lakók, illetve hogy miként használhatják azt a lehető leggazdaságosabban.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a fűtési és hűtési rendszer használatához, mivel a hőszivattyús rendszer és a mennyezeti hűtés-fűtés mindenkinek tartogat újdonságot, aki még nem használt ilyet. 

1. Először is mindenkinek erősen ajánljuk, hogy olvassa el az építményhasználati útmutatóban a hűtéssel és fűtéssel kapcsolatos fejezeteket (2.2, 10.7, 10.8 pontok).

2. A felületi fűtésnek és hűtésnek viszonylag nagy a hőtehetetlensége, azaz a fűtés/hűtés bekapcsolása, elindítása után órákba telik, mire a mennyezet is kellően felmelegszik/lehűl és a hőmérsékletet átadja a lakás levegőjének is. Emiatt értelmetlen fel-le kapcsolgatni a fűtést-hűtést, akkor is, ha több órára, akár 1-2 napra elhagynánk a lakást. Egyrészt folyton hosszú órákat kellene várni a kívánt hőmérséklet ismételt eléréséhez, másrészt az állandó újra felfűtés/lehűtés több energiába és így pénzbe kerülne, mintha állandó hőfokon tartanánk a lakást. 

3. A Dual Eco rendszer kazánjai automatikusan a külső hőmérséklethez igazítják a fűtési/hűtési víz hőfokát, hogy így is energiát takarítson meg. Éppen ezért a mennyezet hőfoka télen illetve nyáron sem állandó, ha nincs nagy fűtési/hűtési igény a külső hőmérséklet miatt, a mennyezet sem lesz érezhetően melegebb vagy hidegebb.

4. Ellenőrizze, hogy a hőmennyiségmérőnél található elzáró szelep teljesen nyitva van-e! Ha a szelep zárva van, vagy csak félig van nyitva, nem jut elég víz a mennyezeti csövekbe, és így a lakásban sem lesz megfelelő fűtés/hűtés.

5. A rendszer sajátosságai miatt a termosztát csak szűkebb tartományban állítható, például nyáron sem lehet 21 foknál alacsonyabb hőfokot beállítani. Ugyanakkor a felületi fűtés/hűtés jobb hőérzetet, kellemesebb használati komfortot biztosít, ezért szükség sincsen a normál komfortértékeken kívüli hőmérséklet beállítására, ettől a rendszer nem fűtene vagy hűtene gyorsabban, vagy jobban. Érdemes lakva megismerni, kitapasztalni az ideális hőmérsékleti beállítást.

6. Fűtési vagy hűtési idényben se feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, a lakás relatív páratartalmának alacsony szinten tartásáról, különben télen jó eséllyel számíthat penészesedésre, nyáron pedig a túl magas páratartalom miatt a mennyezet hűtésének lekapcsolására. Az aktuális páratartalmat a szobai termosztátokról bármikor leolvashatja. 

7. Nyáron, a megfelelő hűtéshez - az északi tájolású szobák kivételével - elengedhetetlen az árnyékolás! Ez lehet függöny vagy reluxa is, a leghatékonyabb azonban a redőny. A lakószobák valamennyi ablaka illetve erkélyajtaja felett megtalálható a falsík alatti redőnytok, a megfelelő elektromos előkészítéssel, beleértve az okos redőnykapcsolókat is. 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL