Elektromos autó

A Metrodom számára fontos szempont a környezetvédelem, a korszerű és energiatakarékos, hatékony technológiák bevezetése. Hazánkban is egyre többen használnak konnektorról tölthető (plug-in) hibrideket, illetve teljesen elektromos meghajtású autókat, az előrejelzések szerint pedig a számuk a jövőben dinamikusan növekszik. A zéró károsanyag-kibocsátású, városban ezért kifejezetten előnyös elektromos autók elterjedésének egyik akadályát a töltési nehézségek jelentették: kevés a nyilvános töltőállomás, más alternatívák pedig nem igazán voltak a városi autósok számára. A Berettyó utcai társasházunkban az elektromos autóval rendelkező, vagy annak vásárlását tervező ügyfeleink számára lehetővé válik, hogy ne csak tárolják, de az éjszaka folyamán fel is tölthessék autóikat, így minden nap kihasználhatják az akkumulátorok maximális kapacitását.

A lakóparkban lehetőség van a gépkocsi beállóhoz feláras extraként elektromos töltési kiállást kérni.  A kiállás a lakás elektromos mérőórájáról van levezetve a beállóig, azaz csak a házban, lakással rendelkező ügyfeleink kérhetnek elektromos kiállást a beállókhoz. Az autó elektromos töltése a lakás áramfogyasztását terheli, amennyiben az eredeti áramkiépítés a használat során kevésnek bizonyulna, utólagos bővítést a lakás birtokbavételét követően a tulajdonos az ELMŰ-től kérhet.

A kiállás megrendelésének határideje ugyanaz, mint a lakás elektromos választás és változtatási határideje, ezért aki ilyet szeretne, az ne várjon a beálló vásárlással, mivel utólag már nem tudjuk biztosítani a vezeték kiépítését. Az alap kiépítés a beálló közelében elhelyezett elektromos kiállást tartalmazza, elosztódobozban elhelyezett kismegszakítóban végződtetve, dugalj egyedi töltőszerkezet, vagy mechanikai védelem (zárható doboz) nélkül, az ár a lakás elektromos mérőórája és a beálló közti távolságtól függően 180 000 – 450 000 Ft között változhat, a műszaki leírásban rögzítettek, illetve egyedi árajánlatunk szerint. Az elektromos vezeték maximális hossza műszaki okokból legfeljebb 75 méter lehet, ha ennél nagyobb a távolság a lakás és a beálló között, akkor elektromos töltőkiállást nem tudunk kiépíteni. 

Emelőszerkezetes beállók esetén, a töltőkábel megfelelő elvezetése a töltőpontig a használó felelőssége, figyelemmel az emelőszerkezet és a gépkocsi mozgathatóságára biztosítani kell a töltőkábel feszülés- és becsípődés mentes vezetését. Alsó emelőszerkezetes beálló helyek esetén fokozottan fennáll a kábel becsípődésének veszélye, a töltőkiállás megrendelése előtt ennek megfontolását és figyelembe vételét javasoljuk, fentieknek megfelelően gépesített beállókhoz kevésbé ajánljuk.