Ingatlan és befektetés

Szinte már közhelynek számít, hogy az ingatlan jó befektetés, ami különösen igaz az új építésű lakásokra. Aki befektetési céllal szeretne új lakást, vagy más ingatlant vásárolni, annak most konkrét tényekkel is alátámasztjuk, miért érdemes minket választani. Ingatlanbefektetések esetén a hozam jellemzően két összetevőből szokott állni. Az első az ingatlan árának emelkedése, ezt a befektetők az ingatlan értékesítésekor tudják csak realizálni. A másik az ingatlan hasznosításából, bérbeadásából származó haszon, ami folyamatos, állandó bevételt jelent. Az ingatlanbefektetés előnyei közé tartozik többek között, hogy - hacsak a vásárlást nem deviza alapú hitellel fedezik - nincs árfolyamkockázata, nincsen inflációs kockázat (nem értéktelenedik el), és minimálisak a jogi és dologi kockázatok (nem veszhet, vagy semmisülhet meg, nem megy csődbe, nem lehet ellopni, vagy elveszíteni stb.). És még egy jellemző, ami csak nagyon kevés befektetésre igaz: az ingatlan tényleges, gyakorlati használati értékkel rendelkezik akár a tulajdonos, akár bárki más számára.

Ha az ingatlanok értéktartását, a várható áremelkedést vizsgáljuk, akkor az ingatlan az egyik legbiztonságosabb befektetésnek számít. Ha ingatlanunkat rendesen karban tartjuk, gyakorlatilag biztosak lehetünk benne, hogy annak értéke mind közép, mind hosszabb távon folyamatosan emelkedni fog, a volatilitás (az ár ingadozása) pedig kifejezetten csekély.  Magyarországon az elmúlt 30 évben mindössze egyetlen rövid időszakban, 2009 és 2012 között volt megfigyelhető az általános ingatlan árszint mérséklődése, de a piac ezt az ideiglenes visszaesést is gyorsan ledolgozta. Az ingatlanok ára még a gazdaság lassulása, visszaesése esetén is jellemzően csak stagnál, vagy az árak növekedése lassul le, amit viszont a gazdaság élénkülésekor mindig gyors árnövekedés követ. Hosszútávon elmondható, hogy az ingatlanok ára nagyjából a gazdaság növekedésének megfelelően, annál kissé nagyobb mértékben növekszik. Az új építésű ingatlanok befektetésként további előnyökkel rendelkeznek a használtakhoz képest. A használt ingatlanok esetén ugyanis mindig van kisebb-nagyobb bizonytalanság az ingatlanok műszaki állapotát illetően, ami a későbbiekben alapvetően változtathatja meg az ingatlan értékét. Sokszor nem csak a lakást kell teljesen felújítani, ráköltve akár a vételár 25-40%-át is, hanem maga a teljes épület, a társasház is rejthet hasonlóan költséges csapdákat. Hiába újítjuk fel, tartjuk karban a megvásárolt lakást, ha egy rossz lakóközösség esetén hagyják az épületet leromlani, ami súlyosan érintheti egy jó állapotú lakás értékét is. A Metrodom lakásai ezzel szemben az épülettel együtt évtizedeken át megőrizhetik újszerű állapotukat, ami a piaci árakban is látszik. 

Az ingatlanbefektetések hozamának második fő összetevője a bérbeadásból származó bevétel. Mivel a budapesti bérlakások száma még mindig igen szűkös, sokakat pedig csak kifejezetten rövid távra adnak bérbe (airbnb), az új építésű lakások pedig gyakorlatilag a kínálat legfelső szintét jelentik, ezekre a lakásokra sosem nehéz bérlőt találni. Az elmúlt években nem csak az ingatlanárak, hanem a lakások bérleti díja is dinamikusan növekedett, és mivel ügyfeleink között több ingatlanhasznosítással, illetve a megvásárolt ingatlanok bérbeadásával, menedzsmentjével foglalkozó cég is van, első kézből származó információink vannak lakásaink bérleti díjairól, a bérbeadással elérhető hozamokról. A bérbeadási célú lakásvásárlást a kedvező adószabályok is támogatják, a bérleti díjra ugyanis mindössze 15% jövedelemadót kell fizetni, melyet más adók vagy járulékok (pl. EHO) sem terhelnek. Ráadásul még ez az adó is csökkenhet, mivel az adóalapot jelentő bérleti díjból levonhatók a lakásra fordított költségeink (pl. berendezés, lakáskiadás, felújítás).

 


Forrás: ingatlannet.hu

Mivel az új/újszerű lakások bérleti díjairól külön nem készülnek statisztikák, ezért a fenti számok az átlagos budapesti használt lakások bérleti díjait mutatják, ennél az újszerű lakások árai jellemzően 20-30%-kal magasabbak.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL