Rendszer

Lakásainkba olyan okosotthon-rendszert terveztünk, amely könnyen használható, egyszerűen bővíthető és egyszerre teszi kényelmesebbé és energiatakarékosabbá otthonainkat. A rendszer nyílt, az egyes elemek a későbbiekben igény szerint cserélhetők, vagy más okos eszközökkel bővíthetők. Utóbbi a legelterjedtebb kommunikációs szabványnak számító Z-Wave-nek és Zigbeenek köszönhető, amelyet már most is ezres nagyságrendű otthoni okos eszköz ismer, és amelyet a gyártók többsége is támogat. A Metrodom okosotthon-rendszere az alábbi részegységekből áll:

Központi egység
A rendszer központja egy kis doboz, ehhez kapcsolódnak a különböző érzékelők, kapcsolók és más elemek, és ez a vezérlő egység biztosítja az internet kapcsolatot. Maga az okosotthon-rendszer folyamatos internetkapcsolat nélkül csak erősen korlátozott funkcionalitással működik, ezért ha szeretné a rendszert használni, mindenképpen javasoljuk az internet előfizetést. Az egység jellemzően az előszobában található, az úgynevezett gyengeáramú szekrénybe rejtve.

Központi okoskapcsoló
Az okos-villanykapcsolókhoz hasonló megjelenésű funkciókapcsoló segítségével egyetlen érintéssel lehet felhúzni vagy leengedni az összes redőnyt, lekapcsolni az összes lámpát, vagy elindítani a Távollét üzemmódot. Ez a kapcsoló is az előszobában vagy annak közelében található.

Okostermosztát
A lakásokban minden lakószoba fel van szerelve fali okostermosztátokkal. A termosztátokon lévő gombokkal egyszerűen tudjuk feljebb vagy lejjebb állítani a hőmérsékletet, amelyet a digitális kijelzőről is leolvashatunk, a relatív páratartalommal együtt. Ugyanezt megtehetjük távolról mobiltelefon vagy számítógép segítségével, alapesetben azonban az okosotthon a lakók igényeinek és életvitelének megfelelően maga szabályozza a lakás fűtését és hűtését, akár helyiségek szerint. A termosztátok energiaellátását vezetékkel biztosítjuk, abban nincs elem, így elemet sem kell benne cserélni.

Okosvilágítás
A hagyományos villanykapcsolók helyett egy elegáns, érintésérzékeny üveglappal lehet a világítást kapcsolni. A világítás fel-, vagy lekapcsolt állapotától függően a kapcsolót jelző kis kör eltérő színben világít, így sötétben is könnyen megtalálhatjuk a kapcsolót. Az okosotthon mindig tudja, hogy egy lámpa fel van-e kapcsolva vagy sem, és az általunk a távolból adott utasítás szerint tudja a világítást kezelni. 


Mozgásérzékelő

Az előszobában lévő mozgásérzékelő felel azért, hogy a rendszer érzékelje, ha valaki belép a lakásba, és ilyenkor felkapcsolja az előtérben lévő lámpát, illetve ha korábban bekapcsoltuk az energiatakarékos Távollét üzemmódot, ismét az Otthon üzemmódba vált. (A mozgásérzékelő nem rendelkezik biztonsági-értesítési funkciókkal.)

Okosredőny
Épületeinkben alapfelszereltség a lakás alapfelszereltségének része a minőségi, alumíniumból készült, motoros mozgatású okosredőny. A lakás árnyékolása szintén azon funkciók közé tartozik, amelyek viszonylag egyszerűen, a lakók igényéhez igazodva automatizálhatók. Az évszak, a napszak, a napfény (világosság), az időjárás (pl. heves vihar közeledik) vagy hogy épp tartózkodik-e valaki a lakásban, mind olyan információ, melyek segítik az okosredőnyök működését.

Kaputelefon
A videó-kaputelefon rendszer közvetlenül nem része az okosotthon-rendszernek, de funkcióit ugyanúgy elérhetjük okostelefonunk segítségével, így a mindennapi használat során kezelésük nem válik szét élesen. A videó-kaputelefon a bejárati ajtó közelében lévő külön érintőkijelzővel rendelkezik, melyen egyszerűen és gyorsan fogadhatjuk a hívást, illetve beengedhetjük a ház kapuján az érkezőt. 

(A leírás a 2023-ban vagy később átadásra kerülő lakóparkok, mint például a Metrodom River vagy a Metrodom Green 3. generációs okosotthon-rendszerének leírását tartalmazza, korábbi lakóparkjaink rendszerei azok műszaki leírásában találhatóak meg.)

Arról, hogy milyen további lehetőségek vannak okosotthon-rendszere bővítésére, ezen az oldalunkon talál további részleteket. 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL