Rendszer

Lakásainkba olyan okosotthon-rendszert terveztünk, amely könnyen használható, egyszerűen bővíthető és egyszerre teszi kényelmesebbé és energiatakarékosabbá otthonainkat. A rendszer nyílt, az egyes elemek a későbbiekben igény szerint cserélhetők, vagy más okos eszközökkel bővíthetők. Utóbbi a legelterjedtebb kommunikációs szabványnak számító Z-Wave-nek és Z-Wave plus-nak köszönhető, amelyet már most is ezres nagyságrendű otthoni okos eszköz ismer, és amelyet a gyártók többsége is támogat. A Metrodom okosotthon-rendszere az alábbi részegységekből áll:

Érintőkijelzős központi egység
A rendszer központja egy érintőkijelző, amely tartalmazza magát a vezérlőegységet is, ehhez kapcsolódnak a különböző érzékelők, kapcsolók és más elemek. A vezérlőegység irányítja az okosotthon-rendszert, ehhez kapcsolódnak az egyes okosotthon elemek, ezen keresztül csatlakozik a rendszer az internetre. Maga az okosotthon-rendszer folyamatos internetkapcsolat nélkül csak erősen korlátozott funkcionalitással működik, ezért ha szeretné a rendszert használni, mindenképpen javasoljuk az internet előfizetést. Az egység az előszoba vagy a nappali falán található, az érintőkijelzővel szabadon vezérelhetjük az alapfunkciókat, válthatunk a különböző üzemmódok között (nappali, éjszakai, házon kívül, vakáció). Igény szerint egyetlen érintéssel állíthatjuk feljebb vagy lejjebb a hőmérsékletet, engedhetjük le, vagy húzhatjuk fel az összes redőnyt. Ugyancsak a kijelzőn tudjuk kezelni a videókaputelefonon bejövő hívásokat, de leolvasható róla a lakás aktuális hőmérséklete és relatív páratartalma is. 

Okostermosztát
A lakásokban minden lakószoba fel van szerelve fali okostermosztátokkal. A termosztátokon lévő gombokkal egyszerűen tudjuk feljebb vagy lejjebb állítani a hőmérsékletet, amelyet a digitális kijelzőről is leolvashatunk, a relatív páratartalommal együtt. Ugyanezt megtehetjük távolról mobiltelefon vagy számítógép segítségével, alapesetben azonban az okosotthon a lakók igényeinek és életvitelének megfelelően maga szabályozza a lakás fűtését és hűtését, akár helyiségek szerint. A termosztátok energiaellátását vezetékkel biztosítjuk, abban nincs elem, így elemet sem kell benne cserélni.

Okosvilágítás
A hagyományos villanykapcsolók helyett egy elegáns, érintésérzékeny üveglappal lehet a világítást kapcsolni. A világítás fel-, vagy lekapcsolt állapotától függően a kapcsolót jelző kis kör eltérő színben világít, így sötétben is könnyen megtalálhatjuk a kapcsolót. Az okosotthon mindig tudja, hogy egy lámpa fel van-e kapcsolva vagy sem, és az általunk a távolból adott utasítás szerint tudja a világítást kezelni. (Az okoskapcsoló a Metrodom második generációs rendszere esetén része az alapfelszereltégnek, a harmadik generációs rendszerek esetében nem. A műszaki tartalomról az egyes házakhoz tartozó műszaki leírásban talál részleteket.)

Nyitásérzékelő
Valamennyi ablak, erkélyajtó, illetve a bejárati ajtó nyitott vagy zárt állapotát érzékeli a rendszer, és ezt mi is könnyen ellenőrizhetjük a távolból. Az okosotthon ezekre az érzékelőkre támaszkodva dönt a fűtőtestek ki- és bekapcsolásáról, érzékeli mikor jövünk haza (és vált ennek megfelelően üzemmódot), de kapcsolhatunk hozzá más programokat is. A nyitásérzékelők az eszközök 10 éves élettartalmát kiszolgáló, beépített (nem cserélhető) elemmel rendelkeznek, az eszközöket ennek megfelelően 10 évente cserélni kell.

Kaputelefon
A kaputelefonon beérkező hívásokat az okosotthon-rendszer segítségével a vezérlőpanelen tudjuk fogadni. Ilyenkor nem csak a hangot halljuk, de a kapu előtt álló személy képét is látjuk a kijelzőn. A hívás fogadása mellett értelem szerűen a kapu nyitása, a látogató beengedése is a vezérlőpanelen lévő gombbal történik.

Okosredőny
Épületeinkben alapfelszereltség a redőnyelőkészítés (rejtett redőnytok, elektromos kiállás), egyes esetekben pedig maga az elektromos redőny is. A kiválasztott lakás felszereltségéről a műszaki leírásban talál részletes információkat, de minden házunkban van lehetőség okosredőny rendelésére. A lakás árnyékolása szintén azon funkciók közé tartozik, amelyek viszonylag egyszerűen, a lakók igényéhez igazodva automatizálhatók. Az évszak, a napszak, a napfény (világosság), az időjárás (pl. heves vihar közeledik) vagy hogy épp tartózkodik-e valaki a lakásban, mind olyan információ, melyek segítik az okosredőnyök működését.

Arról, hogy milyen további lehetőségek vannak okosotthon-rendszere bővítésére, ezen az oldalunkon talál további részleteket.