Kitekintő: Bécsből kitiltanának minden benzines és dízel autót

Általános

2022.02.07

A múlt héten a magyar sajtót is bejárta (például itt) a hír, hogy Bécs 2040-től a benzines és dízel autók kitiltását tervezi a városból. Nem csak a régebbi, szennyezőbb autókat, hanem mindent, amiben belsőégésű motor dolgozik, az újabb modelleket és a hibrideket is. A hírben a legkülönösebb, hogy úgy tűnik, ezzel sok embert megleptek.

Pedig a trend a belső égésű motorok eltűnése, ma már teljesen egyértelmű, a folyamat, a váltás iránti igény pedig már vagy két évtizede megkezdődött, megjelent. Csupán néhány tény.

Az Európai Únió már elfogadta azt a szabályt, amely szerint 2035. után Európában nem lehet újonnan forgalomba hozni és -állítani semmilyen belső égésű motorral szerelt autót. A legtöbb autógyártó már bejelentette, hogy nem fejlesztenek újabb motorcsaládokat, csak a jelenlegi motorjaikat reszelgetik, amíg lehet. A kisebb gyártók egy része már 2030. előtt teljesen átállna az elektromos autók gyártására, de a nagyobbak is valamikor 2030-35 között befejeznék a belső égésű motorral szerelt autók forgalmazását. A 2021-ben Európában bemutatott új autómodellek és típusok kb. fele már teljesen elektromos volt, a fennmaradó rész nagyja valamilyen hibridmegoldás, és csupán egyetlen dízelmotorral is kapható új autómodellt mutattak be, valamint további 3-4 benzinmotorosat.

A váltás, a belső égésű motorral szerelt autók eltűnése, már nem a távoli vagy közelebbi jövő, hanem itt vagyunk a kellős közepén, éppen most éljük meg. És hiába kapaszkodnának sokan a hagyományos autók kormányába, néhány év, és el kell engedniük, mert egyszerűen nem jönnek már új autók. Benzines vagy dízel autót tartani 10-15 éven belül ugyanúgy hobbivá válik, ahogyan ma egy Trabant tartása. A folyamatosan növekvő számú elektromos autók pedig igénylik, és egyre inkább igényelni fogják az infrastruktúra, az egyre több töltő kiépítését.

A hagyományos autókkal szemben viszont már most látható, hogy ez nem oldható meg kizárólag nyilvános töltőkkel, nem egyszerűen csak az történik, hogy a benzinkutaknál az üzemanyagtöltők helyét az elektromostöltők veszik át. Ennek több oka is van, akit érdekel, magyar nyelven is bőségesen talál róla írásokat, például az autós portálokon. Ami viszont egyértelmű, hogy nagyon felértékelődnek azok a városi magánbeállók, teremgarázsokban lévő saját parkolóhelyek, ahol megoldható az elektromos autók töltése. Ez egyáltalán nem lesz egyszerű, főleg a régebbi, már elkészült házakban, teremgarázsokban. Nem csak kábelek kihúzása jelenti a feladatot, hanem a megfelelő kapacitás megteremtése is, ami az esetek többségében gyakorlatilag megugorhatatlan probléma. 

Pontosan ezért tartottuk fontosnak, hogy a jövő évtől átadásra kerülő lakóparkjainkban már minden egyes gépkocsibeállónkhoz tartozzon saját , megfelelő kapacitású autótöltő is. Ez olyan könnyebbséget, kényelmet és szabadságot jelent a majdani lakóknak és autótulajdonosoknak, aminek a jelentőségét hába látjuk, valójában még mindig nem tudjuk felfogni. Talán azzal lehetne érzékeltetni, mint ami egy légkondicionálóval felszerelt, és azzal nem rendelkező autó közti különbség. Az utóbbi is használható közlekedésre, sőt, évtizedeken át csak ilyenek voltak, és még ma is futnak ilyen autók az utakon.  Ugyanakkor új autóként már sok éve lehetetlen volna légkondicionáló nélküli autókat eladni, és senki nem is próbálkozik ilyesmivel. Valami hasonlóra lehet számítani az elektromos töltőkkel is. Előbb-utóbb minden vevő és fejlesztő rá fog döbbenni, hogy a teremgarázsokban a beállóhelyekhez tartozó, egyedi autótöltő nem extra, hanem az elvárt minimum, alapfelszereltség. Aki viszont kicsit is hajlandó felemelni a tekintetét, és a nagyon közeli jövőbe pillantani, már most sem akar, fog olyan házban lakást venni, olyan beállót vásárolni, ahol ő, a gyerekei, vagy a bérlője 5-10 év múlva nem fogja tudni megoldani az autója feltöltését.

Ingatlant hosszú távra vásárolunk, akkor is, ha nem akarjuk hosszú időre megtartani. Csak olyasmit érdemes megvenni, amiről tudjuk, hogy meg fog felelni a jövő elvárásainak, kihívásainak.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL