Indul az aljzatbetonozás

A vakolás után a múlt héten a földszinti lakásokban megkezdődött az esztrichezés is. A vasbeton födémre, a víz- és a szennyvíz padlóban futó vezetékei alá egy 2 centis, a falra felhajló szigetelőréteg kerül, ennek feladata a kopogó hangok elnyelése. Ebbe öntjük ki az esztrichet, amire majd a padlóburkolat kerül.

Az esztrich nem közvetlenül a födémre kerül, hanem egy polifoamból készült "bölcsőbe", amely a falakra is felkanyarodik, ezt a technológiát hívják úsztatott aljzatbetonnak. A megoldás célja a hangszigetelés, mivel a vasbeton a levegőben terjedő hangokat (pl. beszéd, zene) jól hangszigeteli, a közvetlenül a betont érő kopogtatásból eredő hangokat azonban nem. Aki hallotta már a felső szomszéd cipő- vagy papucskopogását, az jól ismeri a probléma lényegét.

A polifoam szigetelőréteg viszont teljesen elválasztja a födémet az aljzatbetontól, és elnyeli a rezgéseket, így senkinek se kell a fölötte lakók lépteit hallgatnia, vagy amiatt aggódnia, hogy ő fogja zavarni az alatta lakót. A technológiának persze megvannak a maga korlátai, a kosárlabdát továbbra se a lakásban pattogtassuk, de az alapvető célját kiválóan teljesíti az úsztatott aljzatbeton.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL