Hogy változik a Metrodom házak rezsije?

Általános

2022.07.25

A földgáz illetve az áram lakossági árának változása miatt mindenki vadul számol, hogyan befolyásolja ez a jövőben az általa fizetendő rezsi összegét.  Minden bizonnyal a Metrodom ügyfelei sincsenek másként, akik az idén (Metrodom Zugló), vagy az ezt követő években (Metrodom River és Metrodom Green) költöznek majd be új lakásaikba. A címbeli kérdésre a válasz viszonylag rövid és egyszerű: az áremelésből ők szinte semmit nem fognak észlelni. Akit a bővebb válasz is érdekel, az alábbiakban olvashatja a részleteket.

Akik jelenleg is Metrodom házban laktak, esetleg barátaik, rokonaik laknak már elkészült, általunk épített házban, azok bizonyára eddig is értékelték az extrém alacsony fűtésszámlákat. Ennek összege a leghidegebb téli hónapokban sem nagyon ment egy garzon esetén 4-5000, egy egyhálós lakásnál 6-7000, egy kéthálószobás lakásnál pedig 8-9000 Forint fölé. A Metrodom idén, illetve jövőben átadásra kerülő házai pedig még ehhez képest is jelentős előnnyel indulnak, az alacsony fogyasztásért való versenyben.

Először is a korábbi házaink CC-s energetikai besorolásával szemben, a Metrodom Zugló már BB-s minősítésre számíthat, a jövő évtől pedig minden házunkkal az AA-s minősítést célozzuk meg, ami többek között kiemelkedő hőszigetelést, azaz eleve alacsony energiafogyasztást jelent. Másrészt ezekben a házainkban már a Metrodom saját, Dual Eco névre hallgató, hűtési és fűtési rendszere dolgozik majd, melyről az érdeklődők itt olvashatnak részletesebben. Ennek lényege egyrészt a mennyezetbe épített, felületi hűtés-fűtés, másrészt az elektromos áramot használó hőszivattyús kazánok, valamint a földgázt használó kondenzációs kazánok összedolgozó rendszere, melyet a körülményeknek megfelelően állítják elő a fűtési vagy hűtési vizet, illetve a használati melegvizet. A rendszer nagyon rugalmas, igény esetén akár arra is van lehetőség, hogy a teljes fűtési idényben kizárólag árammal, vagy kizárólag földgázzal működjön a rendszer, ha a körülmények, vagy a költségek ezt kívánnák.

Ami jó hír a Metrodom ügyfeleinek, hogy bár az elektromos áram lakossági ára általánosságban véve emelkedik, a hőszivattyús rendszerekre vonatkozó kedvezményes tarifa azonban változatlan marad, így ezek üzemeltetési költsége a jövőben sem fog nőni. Ennek nem csak télen, hanem nyáron is nagy hasznát látják majd a lakók, ugyanis a felületi hűtés eddig is olcsóbb volt a hagyományos klímáknál, most viszont ez a különbség még nagyobbra nő, a Dual Eco-val kb. felébe, harmadába kerül nyáron a lakások klimatizálása, mintha split klímát használnánk.

Szintén jó hír, hogy bár a földgáz lakossági ára is emelkedik, még a korábban átadott házainkban is jócskán a megállapított átlagfogyasztási érték alatt marad a felhasznált földgáz mennyisége, méghozzá nem csak éves átlagban, hanem a leghidegebb téli hónapokban is. Mivel a Dual Eco rendszerrel felszerelt házakban a gázkazánok a használati melegvíz előállításán kívül csak a leghidegebb téli hetekben dolgoznak, ezért itt a lakók még alacsonyabb fogyasztásra számíthatnak, akkor is a korábbi rezsicsökkentett árat fizetnék a gázért, ha valamiért a felére csökkentenék a jelenleg lakásonként havi 144 m3-es határértéket. 

Összességében tehát a Metrodom ügyfelei továbbra is alacson fűtési és vízfelmelegítési számlákra számíthatnak, a hűtési költségek terén pedig még nagyobb relatív előnyre más klimatizálási megoldásokhoz képest.

Az áremelés egyetlen tekintetben érinti negatívan a lakóközösséget,  a mégpedig a közösségi területek áramfogyasztása miatt, melyért a 37 Ft/kWh-s rezsicsökkentett ár helyett már 71 Ft/kWh-t kell majd fizetnie a társasházaknak. Itt a gyakorlatban a liftek, a garázskapu, valamint a lámpák fogyasztása a legnagyobb tétel. Számításaink szerint azonban a teljes közös költség szempontjából ez nagyjából 5%-os emelést jelent, messze az infláció alatt, ez lakás négyzetméterenként nagyjából 15-20 Forint pluszt jelent a közös költségben. Ebből bárki könnyen kiszámolhatja, hogy egy garzon esetén, kb. 500, egy egyhálószobás lakásnál kb. 700, míg egy kéthálószobás lakás esetén kb. 1100 Forinttal növekedszik majd lakása rezsije, vagy pontosabban növekedne, ha ezek a lakások már jelenleg is készek, lakottak lennének. Biztosak vagyunk benne, hogy aki idáig jutott az olvasásban, annak nem kell tovább és bővebben magyaráznunk, miért volt jó döntés egy Metrodom lakás vásárlása.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL