A gázáremelésnél jön ki a Metrodom házak előnye

Általános

2022.07.18

Most az "átlag" fölé eső energiafogyasztás árának igencsak jelentős emelése mutatja meg a gyakorlatban, milyen óriási előnyben vannak a Metrodom házai és lakásai a fenntartási költség terén. Az alábbiakban elsőként a korábbi, 2020-ban, vagy előtte átadott házaink fogyasztását nézzük meg, és azt, hogy mennyiben kell aggódnia régebbi ügyfeleinknek a rezsiszámla miatt. 

Ezek a házaink a mai besorolás szerint a CC-korszerű kategóriába esnek, a fűtésről és a használati melegvízről pedig modern kondenzációs gázkazánok gondoskodnak. Az ezekben a lakásokban lakó ügyfeleink, vagy kiadás esetén a bérlőik mostanáig a leghidegebb téli hónapokban is kifejezetten alacsony fűtés és vízfelmelegítési számlákkal találkozhattak, egy garzon esetén ez az összeg januárban sem nagyon ment 3-4 ezer forint fölé, de egy kétgyermekes család által lakott 3 hálószobás lakásnál is 10 ezer forint környékén állt meg jellemzően a számla.

Az "átlagfogyasztás", amit gáz esetén lakásonként 144 m3/hó-ban állapítottak meg, új helyzetet teremtett. Mivel társasházról és központi kazánról van szó, a ház esetén a határértéket szinte biztosan a lakásszámból fogják kiszámolni, amely adat egyébként eddig is minden háznál nyilván volt tartva a szolgáltatónál. Bár házaink sok tekintetben különböznek, ahogyan az egyéni fogyasztási szokásokban is vannak eltérések, az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az épületeink gázfogyasztása a leghidegebb téli hónapokban sem haladja meg a 100-110 m3-t lakásonként. Ez durván a háromnegyede a megállípított határértéknek, ami felett már a piaci árat kellene fizetni, azaz a Metrodom-házak lakói akkor is nyugodtan alhatnak, ha a megállapított átlagfogyasztási határértéket a kormány esetleg még lejjebb is vinné 20-25%-kal.

A 2021-ben átadott, vagy ezt követően átadásra kerülő Duál Eco fűtésrendszerrel felszerelt házaink esetén bizonyos tekintetben még kényelmesebb lesz a lakók helyzete, erről később külön hírben fogunk írni. 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL