Ültetjük a növényeket, ilyen lesz a kert

Április elején megkezdődött a növények beültetése, ami tekintettel a kert méreteire, mintegy másfél hónapos munkát jelent a kertészeknek. A növények iránt érdeklődők az alábbiakban kifejezetten részletesen is megismerhetik, mennyi és milyen növényekkel találkozhatnak majd a kertben.

A növényeket úgy válogattuk össze, hogy a lakók egyszerre gyönyörködhessenek harmonikus és változatos látványban, kifejezetten törekedtünk a fajgazdagságra. Külön szempont volt az is, hogy kora tavasztól késő őszig mindig legyenek virágzó fák és cserjék, így a folyamatosan változó kert hétről hétre "megújul", más arcát mutatja. A locsolást sem bíztuk a természetre, a kertben komplett öntözőrendszert építettünk ki, így tényleg csak a gondos ápoláson múlik majd, hogy a növények megerősödését követően néhány év múlva kifejezetten igényes, gazdag park vegye körül az épületeket.

Lombos fák és örökzöldek

A meglévő, az építkezés során megóvott fák mellé, további 98, többségében lombos fát ültetünk el. Ezek összesen 21 fajba tartoznak, a következők szerint:
- juharfélék (4 fajta, összesen 21 darab)
- lepényfák (2 fajta, összesen 6 darab)
- oszlopos örökzöldek (ezüst atlasz cédrus és tiszafa, összesen 5 darab)
- kőrisfélék (2 fajta, összesen 21 darab)
gyertyán (összesen 17 darab)
- gömb szivarfa (összesen 1 darab)
- török mogyoró (összesen 6 darab)
- páfrányfenyő (összesen 10 darab)
- díszalma (összesen 1 darab)
- császárfa (összesen 2 darab)
- juharlevelű platán (összesen 3 darab)
- vérszilva (összesen 2 darab)
- májusfa (összesen 1 darab)
- madárberkenye (összesen 1darab)
- ezüst hárs (összesen 1 darab)

Cserjék

Ebbe a kategóriába tartoznak a szoliter, magas és alacsony cserjék, összesen 38 fajta. Közülük csak néhány, melyekből talán a legtöbbet láthatják majd a kertben: hortenzia, rózsalonc, hóbogyó, orgona, aranyvessző, kecskerágó, madárbirs. Ami a darabszámot illeti, összesen 5.600 darab cserje kerül telepítésre. 

Alacsony és terülő örökzöldek

Ezekből az örökzöldekből jóval kevesebbet, díszítő jelleggel telepítünk, hogy télen is maradjon némi színfolt a kertekben. A borókafélék mellett különböző törpefenyők dominálnak, összesen 8 fajtából 23 darab.

Évelők

A virágos cserjék mellett ezek a legszínesebb növények, jellemzően látványos virágokkal. Összesen 7 fajtájuk lesz látható a kertben (törpe sásliliom, vöröslevelű tűzeső, illatos gólyaorr, sásliliom, tarka levelű nőszirom, levendula, pompás varjúháj), melyekből 1450 tövet telepítünk.

Díszfüvek és pázsit

A kertnek természetesen elengedhetetlen része az ápolt pázsit, mely terveink szerint nem csak a szemnek szól, de például a medence körül kitelepülhetnek, kifeküdhetnek rá a lakók. A sima gyepet néhány helyen díszfüvekkel tarkítjuk, mint amilyen a tollborzfű, örökzöld zabfű vagy a virágosnád.

A gondos telepítési tervnek és a nagyvonalú kertészetnek köszönhetően bízunk benne, hogy több más, korábbi társasházunkhoz hasonlóan, a park Őrmezőn is néhány év alatt valóban gyönyörűvé, látványossá fejlődik, és ezzel is messze kiemeli majd a lakóparkot a hasonló környékbeli társasházak közül.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL