Növényláda-próba

A Metrodom Panoráma leglátványosabb része kétségtelenül az épületre telepített növények sokasága. A kivitelezés részleteit illetően azonban nem csak Magyarországon, de máshol sem beszélhetünk kialakult, kiforrott technológiáról, sok tekintetben igazi úttörők vagyunk. A mai napon ezért elvégeztünk egy növényláda telepítési próbát, akit érdekelnek a részletek, az alábbiakban olvashat róla bővebben.

Ahogy honlapunkon is írjuk, az épületeken nagyjából 3000 folyóméternyi cserje kerül beültetésre, az erkélyek vonalába telepített ládákba. Maguk a ládák fémből készülnek, 40x40 cm keresztmetszetűek, és 150 cm hosszúak lesznek, ebből az alaptípusból rakjuk ki mindenhol a ládák vonalát. A ládákat a korlát elkészülte után földdel félig feltöltve kívülről, csigák segítségével húzzuk fel, hogy azokat ne kelljen a már elkészült folyosókon és lakásokon keresztül vinni. A ládák a korláton kívül, az erkély vasbeton lemezén állnak majd, biztonsági okokból kapcsokkal a korláthoz rögzítve, hogy a legerősebb viharok se vihessék el. A láda beemelését és rögzítését követően a kertészek az állványról dolgozva ültetik be a cserjéket, szigorú telepítési terv szerint.

A növények beültetése után a már elkészült, a falakban futó öntözőrendszer kiállására rákötjük a láda hosszában végigfutó külső locsolócsövet, így a telepítés után azonnal biztosított a növények öntözése. Az öntözés csepegtetős módszerrel történik, a ciszternában összegyűlő csapadékvízből (amíg az tart), így az öntözés nem csak hatékonyabb, de kifejezetten olcsóbb is lesz. A rendszert úgy alakítottuk ki, hogy ne kelljen külön vízteleníteni, mivel a falsík alatt futó csövek a hőszigetelés alatt vannak, így védettek a fagytól, a perforált külső részből pedig egyszerűen kicsepeg a víz, nem tud felgyűlni, megfagyni.

Gondoskodtunk a pangó víz elvezetéséről is, hogy egy hosszabb esőzés vagy zápor alatt ne tudjon a víz felgyűlni a ládákban, mivel az nem tenne jót a növényeknek, a túlcsorgó víz pedig hosszabb távon nem csak kellemetlenségeket okozna, de a falakat is károsítaná. Ezért minden láda alul rendelkezik egy kivezető nyílással, amit a falsík alatt futó ereszcsatornákba az esővíz elvezető rendszerbe kötünk be, melyek végállomása a -2. szinten lévő ciszterna. A túlfolyókban külön szűrők gondoskodnak arról, hogy a föld, vagy más anyag ne juthasson be a rendszerbe, ne tudja azt eltömíteni.

Valószínűleg a fentiekből is látható, hogy nem véletlenül kellett egy külön építészekből, gépészekből és kertészekből álló csapat, amely több mint egy évet szánt arra, hogy a látványterveken jól mutató sok-sok növény a valóságban is telepítésre kerülhessen, és a lehető legolcsóbban és legegyszerűbben fenntartható legyen a Metrodom Panoráma egyedi ökoszisztémája, hogy ez a lakópark tényleg igazi különlegességgé válhasson.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL