Költözési információk 4.: csillárszerelés és redőnyrendelés

A költözéssel kapcsolatos sorozatunk előző részében már említettük, milyen fontos a hatékony hűtéshez a megfelelő árnyékolás, amire első sorban a redőnyök beszerelését javasoltuk. És bár még nem volt róla szó, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet csillárokat rögzíteni a fűtéscsövekkel behálózott mennyezetre. Az alábbiakban ezekkel kapcsolatban adunk néhány tippet.

Először is mind a redőnyökről, mind a lámpák biztonságos szereléséről az alábbiakban írtaknál részletesebben is olvashatnak a már többször említett építményhasználati útmutatónkban, melynek átnézését ezekben a témákban is erősen javasoljuk.

Redőnyöket, illetve szúnyoghálókat bármilyen redőnyös szakembertől rendelhetnek, nincs semmilyen különleges megkötés. Aki valamiért a hagyományos redőnyöket részesíti előnyben, ezeknek a kézi felhúzós, illetve leengedős redőnyöknek a beszerelése is lehetséges. Ugyanakkor jelezzük, hogy az elektromos redőnyöknek nem csak a kényelmesebb működtetés az előnye, hanem azok a már beépített okoskapcsolókkal könnyen integrálhatók az okosotthon rendszerbe, a redőnyöket így távolról is ellenőrizhetjük, mozgathatjuk. A redőnyök rendelésekor egyetlen dologra kell figyelni, mégpedig a redőny színére, melyet a lakópark egységes arculatának megőrzésének érdekében az SZMSZ is kötelezően előír.  A redőny Renolit színkódja 2178007-167 Nussbaum/Dió, ez gyakorlatilag az albakok külső dió színével egyezik meg. Kérjük, fehér, alumínium vagy más színű redőnyt akkor se rendeljen, ha azokat a redőnyös olcsóbban tudja szállítani, mivel a közös képviselőnek, illetve a társasháznak az SZMSZ alapján lehetősége van a nem megfelelő színű redőnyök leszereltetésére. 

A mennyezeti lámpák rögzítése szintén külön figyelmet igényel a fűtési/hűtési csövek miatt. A szabály nagyon egyszerű: kizárólag a csillárok kötődobozában, a kötődobozt átfúrva szabad bármit is a mennyezethez rögzíteni! Érdemes ezért olyan csillárt választani, amely egyetlen rögzítési ponttal rendelkezik. Ha mégis olyan csillárt venne, amelynek a rögzítéséhez több nagyobb területet lefedő rögzítési pontra lenne szükség, akkor előbb valamilyen vastagabb alátét lemezt kell csináltatnia, és előbb ezt az alátétet a megfelelő módon a kötődobozon keresztül rögzíteni, majd ehhez az alátéthez erősíteni a csillárt. Magát a kötődobozt nagyon egyszerű megtalálni, ahol a mennyezetről előbújik a kábel, ott van a kötődoboz is, ennek határai kopogtatással is könnyen megtalálhatóak. Máshol, más módon ne próbálkozzon lámpát vagy másvalamit mennyezetre szerelni (kivéve a karnist, mely a nyílászárók beugróiban az ablakok mentén biztonságosan rögzíthetőek), különben szinte biztosan meg fogja sérteni a mennyezetben futó csöveket. Nem érdemes rövidebb csavarokkal sem próbálkozni, mivel a csövek teljesen a mennyezet felszíne alatt vannak, gyakorlatilag csak 1-2 mm glett takarja azokat.

 

 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL