Költözési információk 2.: Óraátírás

A birtokátruházáshoz kapcsolódó tudnivalókról szóló sorozatunk második részében a közműórákról, illetve azok átírásáról lesz szó - egy új építésű lakásnál ebben is van eltérés a használtakhoz képest.

A Metrodom Őrmező mind a 189 lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg-, és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatók. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a szakemberek olvassák le és tartják karban azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, az alábbiakban ismertetettek szerint. Új házaknál a közműórák átírása az elmúlt években jelentősen lelassult, a ház gázórájának és vízórájának (amihez az almérők csatlakoznak) a társasházra történő átírásához a közműcégeknek jellemzően 6-9 hónapra van szükségük, és addig számlát sem küldenek a fogyasztásról, ezért a társasház is csak ezt követően tudja majd megcsinálni a hődíj elszámolást, azaz fűtés és víz számlára senki ne számítson jövő tavaszig vagy akár nyárig.

1. Hőmennyiségmérő
Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés és hűtés elszámolását a társasház (közös képviselő) végzi, minden lakó havonta kap elszámolást a fűtés/hűtés és melegvízhasználatról. Az elszámolás módjáról a közös képviselő ad felvilágosítást, illetve kérdésekkel is hozzá lehet fordulni. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokátruházási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így innentől már az új lakó viseli a fűtés és hűtés költségeit..

2. Villanyóra
A villanyórákat az ELMÜ ellenőrizte és plombálta, az átíratást a Metrodom végzi. Ehhez a lakóknak birtokátruházáskor csupán egy meghatalmazást kell aláírnia, amivel munkatársaink eljárhatnak az új szolgáltatónál, az MVM-nél. Az átírás a birtokátruházási jegyzőkönyvre felvett óraállással történik, a folyamat időigénye az MVM terheltsége miatt elérheti három-négy hónapot is, ezt követően fogja a szolgáltató elkezdeni a leolvasást, illetve a számlák küldését. Sajnos az elmúlt évben többször előfordult, hogy a beadott iratok ellenére sem történt meg az átírás, ezért ha a kulcsátadást követő három-négy hónapon belül nem kapja meg a számlát, kérjük, mindenképpen küldjön egy e-mailt az óraátírást végző munkatársunknak a levente.judit@metrodom.hu címre.

3. Vízórák
A hideg-, és meleg-vízórákra egy háromoldalú, úgynevezett díjmegosztási szerződést kell kötni, amelyet a szolgáltató, a társasház és a lakó ír alá. Ezt azonban csak akkor lehet kezdeményezni, ha a ház központi vízóráját már átírták a Metrodomról a társasház nevére. Ez, ahogy fentebb írtuk, 6-9 hónapot vesz igénybe, és ha megtörtént, a közös képviselet az általuk már aláírt díjmegosztási szerződést mindenkinek be fogja dobni a postaládájába. A szerződést ki kell tölteni (óraállás, személyes adatok, aláírás) és a közös képviselőnek leadni! Az összegyűjtött szerződésekkel a közös képviselő kezdeményezi a Vízműveknél a mellékvízmérők átírását, így azzal a lakóknak nem kell foglalkozniuk! A szerződések leadását követően egy-két hónap múlva jelentkezik a Vízművek megbízottja, hogy leplombálja az órákat, végül megtörténik az átírás. A fenitek alapján az első számlára egy éven belül senki se számítson!