Így őriztük meg a medence mellett a hatalmas fát

Az építkezés megkezdése előtt az elvadult, nagyobb részt gazzal borított telket is meg kellett tisztítanunk. A gyomon kívül azonban több idősebb fa is állt a telken, melyeknél egyértelműen előnyösebb volt ezeknek a megőrzése. Az alábbiakban az érdeklődők ezekről a fákról, illetve arról is olvashatnak kicsit részletesebben, hogyan élhet túl egy fa egy ekkora építkezést.

Ha egy építési telken fák találhatók, az egyszerre öröm és nehézség a fejlesztőnek. Öröm, mert az idősebb, nagy lombkoronájú fáknál semmi sem díszíthet jobban egy épületet, nem kell éveket várni, amíg az új fák megnőnek. És persze nehézség, mert ha ezek a fák még nincsenek is az új épületek útjában, a legkevésbé sem egyszerű az építkezés alatt a túlélésük biztosítása.  Akik végignézik például a XIII. kerület, Berettyó u-i lakóparkunk fotóit, valószínűleg nem gondolkodnak el azon, mennyire nem magától értetődő, a hatalmas fák árnyékában álló új épületek léte. 

Őrmezőn szerencsére a fák többsége a telekhatáron, a kerítés közelében áll, így ezek megőrzése nem jelentett nagyobb problémát. Az egyik fa - az építési kamera képén látható, kb. 18 méter magas jegenyenyár (Populus nigra 'Italica') - azonban szinte pontosan a telek közepén állt, amivel adott némi gondolkodni valót a tervezőknek. Végül ez a fa is szerepet játszott abban, hogy itt, középen szabadon hagyjuk a területet, illetve ide szervezzük a közösségi élet főbb színterét, a napozóteraszt és a medencét. A tervezés során a teremgarázsok, a föld alatti közlekedőutak megrajzolásakor tekintettel kellett lennünk a fa gyökereire is, ahogyan a medence elhelyezésekor is meg kellett tartanunk a szükséges távolságot. 

Külön kihívás volt a fa megvédése az építési munkák során is. Főleg az építkezés kezdeti szakaszában, amikor földmunkagépek, teherautók mozogtak a telken belül, illetve folyamatosan dolgoztak a daruk, vigyáznunk kellett, hogy ezek a gépek ne kerüljenek veszélyes közelségbe a fához, a gyökerekhez. Már az építkezés kezdeti szakaszában külön kordonrendszert raktunk a fa köré, így nem csak a gépek, de az emberek is tiszteletben tartották a védőtávolságot, és ezt a védett területet építési anyagok vagy törmelék átmeneti tárolására sem használtuk. 

Most, hogy az épületek körül már a kertészeti munkák folynak, egy-két hónap múlva pedig a növények ültetése is megkezdődik, elmondhatjuk, hogy sikerrel jártunk. A telekhatár közelében lévő fák mellett a jegenyenyár nem csak túlélte az építkezést, de kifejezetten jó állapotban van, reméljük a lakóközösség és a szomszédok még hosszú éveken át élvezhetik a nagy fák látványát.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL