Költözési információk 2: óraátírás

A birtokba adáshoz kapcsolódó tudnivalókról szóló sorozatunk második részében a közműórákról, illetve azok átírásáról lesz szó - egy új építésű lakásnál ebben is van eltérés a használtakhoz képest.

A ház mind a 33 lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg- és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatóak. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén is, akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a megfelelő emberek leolvassák és karbantartják azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, a következők szerint.

1. Hőmennyiségmérő

Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés elszámolását a társasház (konkrétan a közös képviselő) végzi, erről sorozatunk következő részében írunk részletesebben. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokbaadási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így a következő hónaptól már a lakó kapja a fűtésszámlát. (A fűtéselszámolásról sorozatunk következő részében lesz szó.)

2. Villanyóra

A villanyórákat az ELMÜ ellenőrizte és plombálta, az átíratást a lakóknak kell végezniük. Az adásvételi szerződés és a birtokba adási jegyzőkönyv (ezen van az óra száma és állása) be kell menni valamelyik ELMÜ-ügyfélszolgálatra, például a Váci út 76-ba, ahol átírathatják saját nevükre az órát. Erre 15 nap áll ügyfeleink rendelkezésére, ezt követően felmondjuk a szolgáltatási szerződést.

3. Vízórák

A hideg- és melegvíz-órákra egy három oldalú, úgynevezett díjmegosztási szerződést kell kötni, amelyet a szolgáltató, a társasház és a lakó ír alá. A szerződést birtokba adáskor töltjük ki, rögzítjük az órák állását, majd ezeket a közös képviselő összegyűjti, és egyben adja le. Erre körülbelül egy-másfél hónap múlva kerül sor, miután a ház központi vízórájának átírása befejeződött. Ezt követően a vízművek leplombálja az órákat, végül megtörténik az átírás. A teljes ügymenet így 2-3 hónapot vesz igénybe, ezért az első számla majd csak jövőre lehet számítani.