Költözési infók 4.: a lakáshasználati útmutató

A költözést megelőző napokban-hetekben folyamatosan publikáljuk honlapunkon a költözéshez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, hogy a birtokbaadáskor már minden lényegesebb dologgal tisztában legyenek az új lakók. Sorozatunk negyedik részéből megtudhatja, miért is érdemes elmerülnie a lakáshasználati útmutatóban.

A "költözési csomagnak" részét képezi az építmény- és lakáshasználati útmutató is, amit az összes fontos irathoz hasonlóan honlapunkról is letölthető. Használati utasítást minden új termékhez mellékelni kell valamilyen formában, így az új építésű lakásokhoz is, a Mátyás tér 10-11. lakáshasználati útmutatója azonban jóval több a kötelező jogszabályi előírás letudásánál, nem csak valami általános, semmitmondó leírás, hanem kifejezetten a ház jellegzetességeinek megfelelően, az oda beépített termékeknek, műszaki megoldásoknak megfelelően készítettük el.

Joggal merülhet fel a lakókban a kérdés, minek ilyen útmutató egy lakáshoz, hiszen eddig is hasonló létesítményekben élt mindenki és annak a használatában már kellő tapasztalattal bírnak. Két jó válaszunk is van, amelyek önmagukban is elegendő indokul szolgálnak az útmutató átböngészéséhez, azzal együtt is, hogy tisztában vagyunk vele, ez a füzet szórakoztatás terén nem vetekedhet egy Rejtő Jenő-regénnyel.

Először is, egy új építésű házban mindenki találkozhat olyan gépekkel, berendezésekkel, amelyek régi házakban nem jellemzőek, az útmutató pedig sok olyan kérdésre is választ ad, ami esetleg eszébe sem jut. Hogy csak néhány példát hozzunk: hogy működik a mobiltelefonnal nyíló garázskapu? Milyen forgalmi rend van érvényben a teremgarázsban? Miért vannak azok a fémspaletták a folyosók falban? Mik azok a minden szobában megtalálható résszellőzők, miért fontosak és hogy működnek? Hol fúrhatnak bele a falba, ha biztosan el akarják kerülni az elektromos vezetékeket? Hova ne tegyenek szobanövényeket? A sort hosszan lehetne még folytatni.

A másik jó ok az olvasásra, hogy az útmutató nem pusztán figyelmesség, hanem nagyon is konkrét jelentősége van a leírtaknak, ennek a betartása a jótállás feltétele, valami olyasmi, mint az autóknál a kötelező szrvíz. Minden egyes garanciális bejelentésnél a felmérésnél az lesz az első, amit vizsgálunk, hogy betartották-e a használati utasításban írtakat, a karbantartási előírásokat és ha ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, az önmagában elég a jótállás elvesztéséhez, a javítási igény elutasításához. Tapasztalataink szerint a bejelentett hibák közel fele elkerülhető lett volna, ha a tulajdonos elolvasta, illetve betartotta volna a leírtakat.

Éppen ezért kérjük, hogy ha mást nem is, legalább a II. részben írtakat olvassa el (az útmutatót honlapunkról is letöltheti) - higgye el, hosszabb távon nagyon is megéri a rászánt időt.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL