Költözési infók 2: az órák átíratása

A következő hetekben folyamatosan publikáljuk honlapunkon a költözéshez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, hogy a birtokbaadáskor már minden lényegesebb dologgal tisztában legyenek az új lakók. Sorozatunk első részében megtudhatták, mit is kapnak kézhez kulcsátadáskor, most pedig a közüzemi mérőórákról lesz szó, ugyanis itt is van egy-két olyan dolog, ami különbözik a használt lakás vásárlásakor szokásos teendőktől.

A Mátyás tér 10-11. minden lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg- és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatóak. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén is, akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a megfelelő emberek leolvassák és karbantartják azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, a következők szerint.

1. Hőmennyiségmérő

Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés elszámolását a társasház (konkrétan a közös képviselő) végzi. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokbaadási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így a következő hónaptól már a lakó kapja a fűtésszámlát. (A fűtéselszámolásról sorozatunk következő részében lesz szó.)

2. Villanyóra

A villanyórákat az ELMÜ ellenőrizte és plombálta, az átíratással szintén nem kell bajlódni, ugyanis a birtokbaadáskor kitöltetjük az ELMÜ-s papírokat és meghatalmazást, amivel elindíthatjuk az átíratást. A lakóknak csupán a szolgáltatói szerződést kell majd aláírnia, amikor az ELMÜ képviselője megkeresi őket, erre tapasztalataink szerint kb. 2 hónapot fog kelleni várniuk, az első számlára pedig további egy hónapot.

3. Vízórák

A legtöbb kényelmetlenségre a vízórákkal kapcsolatban kell számítani, itt mindenkinek magának kell bemennie a Vízművekhez (az elérhetőségeket birtokbaadáskor megadjuk). Az első körben a Vízművek megbízásából a Hexagon Kft. fog jelentkezni, hogy leplombálja az órákat, ezt sajnos a tulajdonosváltás előtt nem tudjuk elvégeztetni. A plombálás után az ELMÜ-höz hasonlóan a Vízművek is külön jelentkezik majd a szolgáltatási szerződés aláíratása miatt, a teljes eljárás kb. 3 hónapig tart. A vízórák átírásának külön díja is van, , a regisztrációért 3.000, a plombálásért (a két órára) 5.590 forintot számol fel a Vízművek, illetve a Hexagon Kft.