Indul az alapozás

A földmunkákkal párhuzamosan hozzáláttunk az alapozáshoz, melynek első szakasza a cölöpözés. A Panoráma "D" alapozása megegyezik a korábbi ütemekével, hozzájuk hasonlóan itt sem volna elég a kisebb társasházaknál megszokott lemezalap, a szerelőbeton és az alaplemez alá vasbeton cölöpök kerülnek, amelyek biztosítják, hogy a ház valóban szilárd alapokon álljon.

 

A cölöpök ezúttal is 1-2-3-as csoportokban kerülnek a földbe a pillérek alá, így véve át, tartva, és oszlatva el az épület tömegét. Maguk a cölöpök vasbetonból készülnek, 40-60-80 cm átmérőjűek és 9-16 méter hosszúak, a cölöpök átmérője és hossza a terheléstől függ, a toronyrész alatt lesznek a legnagyobb átmérőjű és hosszúságú cölöpök, számuk meghaladja a négyszázötvenet.

A cölöpök "elhelyezése" során, akárcsak az előző három ütemnél, nem valamiféle óriás cölöpverő gépet használunk, hanem lyukat fúrunk a földbe, amit kiöntünk betonnal és a még híg betonba süllyesztjük be a betonvasakat, majd hagyjuk az egészet megkötni, így minden cölöp valóban pontosan oda kerül, ahová kell. Ez a munka - tekintettel a sok cölöpre -  hónapokig eltarthat.