Felszerelték a fűtőtesteket

A harmadik emeletig helyükre kerültek a fűtőtestek, melyek az osztrák Vogel&Noot-tól érkeztek. Ennek kapcsán röviden bemutatjuk, milyen is a Rozsnyai u33, fűtési rendszere.

A Rozsnyai u. 33-ban, ahogy ez a legtöbb új építésű társasházban szokásos, úgynevezett házközponti fűtés kerül kialakításra, azaz valamennyi lakás fűtését és meleg víz ellátását egyetlen központi kazán biztosítja. Ez nálunk egy holland Remeha kazán, amely a legmodernebb technológiát képviseli, A kazán a széles körű beállítási lehetőségek mellett a külső hőmérsékletet is figyeli és ahhoz alkalmazkodva változtatja a fűtővíz hőfokát, hogy mindig a lehető legköltséghatékonyabban tudjon üzemelni.
 
Minden egyes lakás külön fűtési egységet képez, saját hőmennyiség- és meleg vizes mérőórával, valamint elzárószeleppel, így mindenki csak a saját fogyasztásáért fizet. Az órák a folyosókon vannak elhelyezve, azokat a lakók zavarása nélkül tudja a gondnok minden hónapban leolvasni, a nem fizetőket pedig gyorsan ki tudják zárni a fűtésből és a melegvíz-ellátásból.
 
A lakásokon belül minden egyes fűtőtesthez termosztátos szelep tartozik, melyek segítségével az egyes helységek hőmérsékletét a lakók bizonyos határok között külön-külön tudják állítani. A termosztát - szemben a hagyományos szelepekkel - nem mindig ugyanyannyi vizet enged át a radiátorokon, hanem a szoba hőmérsékletét mérve, a beállított hőfoknak megfelelően nyitja-zárja a szelepet, amivel nem csak energiát és pénzt takarít meg, de az állandó hőmérsékletet is biztosítja, amivel növeli a komfortérzetet. A legtöbb ember ugyanis a hálószobájában a hűvösebb (18-20 ºC-os), a nappaliban és konyhában a közepes (21-23 ºC), míg a fürdőszobában a melegebb (24-26 °C) hőmérsékletet szereti - ezekben a lakásokban ez is minden gond nélkül megoldható lesz.