Hírek

Ilyen lesz a kész lakópark

Ilyen lesz a kész lakópark

Metrodom Green

2023.09.08

Megkezdődött az aljzatbetonozás

Metrodom Green 1

2023.09.14

A vakolás után a múlt héten az első emeleti lakásokban megkezdődött az esztrichezés is. A vasbeton födémre, a víz- és a szennyvíz padlóban futó vezetékei alá egy 2 centis, a falra felhajló szigetelőréteg kerül, ennek feladata a kopogó hangok elnyelése. Ebbe öntjük ki az esztrichet, amire majd a padlóburkolatot rakjuk.

 

 

Az esztrich nem közvetlenül a födémre kerül, hanem egy polifoamból készült "bölcsőbe", amely a falakra is felkanyarodik, ezt a technológiát hívják úsztatott aljzatbetonnak. A megoldás célja a hangszigetelés, mivel a vasbeton a levegőben terjedő hangokat (pl. beszéd, zene) jól hangszigeteli, a közvetlenül a betont érő kopogtatásból eredő hangokat azonban nem. Aki hallotta már a felső szomszéd cipő- vagy papucskopogását, az jól ismeri a probléma lényegét.

A polifoam szigetelőréteg viszont teljesen elválasztja a födémet az aljzatbetontól, és elnyeli a rezgéseket, így senkinek se kell a fölötte lakók lépteit hallgatnia, vagy amiatt aggódnia, hogy ő fogja zavarni az alatta lakót. A technológiának persze megvannak a maga korlátai, a kosárlabdát továbbra se a lakásban pattogtassuk, de az alapvető célját kiválóan teljesíti az úsztatott aljzatbeton.

Kezdődik a vakolás

Metrodom Green 1

2023.09.05

Az alsóbb szinteken, ahol elkészült a gépészeti- és elektromos alapszerelés, hozzáláttunk a vakoláshoz. A vakolat előre bekeverve, tartályokban érkezik (ezek jól láthatók a webkamerán keresztül), melyet szórópisztolyok segítségével gyakorlatilag ráfújunk a téglafalakra, így a hagyományos módszerrel ellentétben a vakolat kellően homogén és sima lesz.

Burkolatválasztás: közelgő határidők

Metrodom Green 1

2023.08.31

Az első két emeleten már minden választási és változtatási lehetőség lezárult, de a felsőbb emeleteken is közelednek a határidők. A 3-4. emeleteken szeptember 30-ig, az 5-6. emeleteken pedig október 30-ig lehet hidegburkolatot, parkettát, illetve beltéri ajtót választani. A még szabad lakásokba a belsőépítészek által kiválasztott összeállítások kerlülnek, ezeken azonban később már nem lehet módosítani. Aki szeretné lakásának burkolatait saját maga összeállítani, a Metrodom stílusos és széles kínálatából, annak érdemes mielőbb döntenie a lakás megvásárlásáról is.

Kezdődik a nyílászárók beépítése

Metrodom Green 1

2023.08.18

Megérkeztek az első ablakok és erkélyajtók a Metrodom Greenre, mostantól folyamatosan zajlik ezeknek a beépítése. A Németországból érkező, kiváló minőségű profilokból készülő tokoknak és kereteknek, valamint a háromrétegű üvegezésnek köszönhetően a külső nyílászárók hőszigetelő képessége jócskán meghaladja a kötelezően előírt értékeket. Ez pedig a ház és a lakások energetikai besorolásában is megmutatkozik, az AA-s, azaz a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb minősítéssel kevés új építésű ház rendelkezik.

Szigeteljük a teremgarázs tetejét

Metrodom Green 1

2023.08.04

Akik a kamerán keresztül már régebb óta figyelik az építkezést, valószínűleg észrevették, hogy a Metrodom Green teremgarázsa jóval nagyobb, mint a felszín feletti épületrészek, benyúlik a negyed hektáros belső kert alá is. Ezeken a részeken a park műszakilag gyakorlatilag egy zöldtető, bár ebből  kívülről semmi nem látszik. A teremgarázs vasbeton födémére azonban nem lehet közvetlenül felhordani a földet, szükség van megfelelő vízszigetelésre, amelynek a kivitlezése éppen most zajlik. 

Túl a féltávon

Metrodom Green 1

2023.07.28

A szerkezetépítés továbbra is jó ütemben halad, a két toronynak a 6. illetve 7. emeleti pillérei készülnek. Mivel az épület teljes magassága 10 emelet lesz, ez azt jelenti, hogy a szerkezetépítés nagyobb részén már túl vagyunk, ősszel pedig elérjük a legmagasabb pontot is. 

Elektromos alapszerelés

Metrodom Green 1

2023.07.24

A földszint után az első emelet nagyobb részén is végeztek a kőművesek a munkával, jelenleg a 2. és 3. emeleteken folyik a falazás. A kőműveseket követő gépészek nyomában a villanyszerelők is megkezdték a munkát, az elektromos alapszerelés a földszinten zajlik. 

Szobafalak: szigorúan csak téglából!

Szobafalak: szigorúan csak téglából!

Metrodom Green 1

2023.07.11

A Metrodom Green első emeletén már a lakásokon belüli válaszfalak készülnek, a homlokzathoz hasonlóan szintén hagyományos, égetett kerámia téglából. Hogy mi másból is készülhetnének a szobák falai, mint téglából, és miért szükséges ezt külön megemlítenünk, arról az alábbiakban olvashatnak részletesebben az érdeklődők.

Sok más iparághoz hasonlóan, az építőipar is folyamatosan keresi azokat az új anyagokat és megoldásokat, melyekkel nem csak egyre energiahatékonyabb épületeket építhet, de mindezt a lehető legolcsóbban és leggyorsabban teheti meg. Ezzel azonban nem feltétlenül jár jobban a fogyasztó, azaz a későbbi lakó. 

Nagyon keveseket érdekel, hogyan és miből épülnek napjainkban a kisebb-nagyobb lakóparkok. Leginkább csak azokat, akik új lakás vásárlásán gondolkodnak. De még ők sem böngészik át feltétlenül a műszaki leírásokat, amelyek rendszerint amúgy sem bővelkednek a részletekben. Pedig olyan dolgokra is érdemes figyelni, mint hogy miből készülnek a falak, ugyanis egyre inkább terjed, hogy a lakáson belüli válaszfalak gipszkartonból, vagy valamilyen gyorsan kivitelezhető, alternatív falazóelem-rendszerből készülnek. 

Teremészetesen ezek is megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, és ha minden rendben van, az élettartamuk sem lesz rövidebb a hagyományos téglafalakénál. A hangszigetelő képességük - amelyre lakáson belül nincs kötelező előírás - azonban elmaradhat a megszokottól, márpedig az áthallás családon belül is zavaró lehet. Rögzítésnél is fel kell készülni, hogy a szokásostól eltérő tiplikre, csavarokra, technológiára lehet szükség, legyen szó akár csak egy kép felrakásáról. Tremészetesen mindenre van megoldás, de nem biztos, hogy az mindig a legkényelmesebb. 

A Metrodomnál viszont nem a mi kényelmünk volt az elsődleges szempont az anyagválasztásnál, ahogy a homlokzati falak, vagy a lakások közti válaszfalak, úgy a szobák válaszfalai esetén is a lehető legjobb, legidőtállóbb alapanyagok mellett döntöttünk. Ez a gyakorlatban a Porohterm 10 cm vastag, égetett kerámia tégláit jelenti, ezzel együtt pedig kizárólag természetes alapanyagokból álló, szilárd falakat, melyekhez bátran és könnyen rögzítetünk nehéz tárgyakat bútorokat is. Ügyfeleink pedig nyugodtan várhatják a lakások átadását, mi helyettük is figyelünk a legkisebb részletekre is, hogy egy minden szempontból kiváló, jól használható lakás tulajdonosai lehessenek. 

Falazunk az emeleteken

Metrodom Green 1

2023.07.07

A földszint elkészültével az 1. és a 2. emeleten is megkezdték a munkát a kőművesek, ezeken a szinteken a liften és a lépcsőházon kívül már csak lakások vannak. A gépészek közben a földszinten végzik az alapszerelést, folyamatosan követve a kőműveseket.

Épülnek a válaszfalak

Metrodom Green 1

2023.07.03

A növekvő homlokzati falak mellett hozzáláttunk a válaszfalak készítéséhez is. A homlokzaton látható Porotherm falazóelemek helyett a lakáselválasztó falakhoz más építőanyagot használunk. 

Míg a homlokzati fallal kapcsolatban a legfontosabb elvárás a jó hőszigetelés, addig belül felmerül egy új szempont is: a hangszigetelés. A lakásokon belüli zajok többségéért ugyanis nem a külvilág felel, hanem a szomszédból átszűrődő tévé, a folyosóról behallatszó cipőkopogás, ami a legtöbb régi és sok újabb lakásban is jól ismert probléma.

A Metrodom Greenen az ablakoktól a bejárati ajtón át az aljzatbetonig mindenre figyeltünk, hogy kizárjuk a zajokat, a legfontosabb azonban maga a fal. A lakásokat egymástól, illetve a folyosótól elválasztó falakat éppen ezért nem üreges kerámiatéglából, hanem a tömör és rendkívül sűrű Silka mészhomok téglából készítjük, ami az egyik legjobb hangszigetelő képességgel rendelkező falazóelem. A Silka téglái emellett a kerámia téglákhoz hasonlóan szintén 100%-ban természetes anyagokból állnak, nagy szilárdságúak, ezért bátran verhetnek szöget a falba vagy csavarozhatnak rá nehéz faliszekrényeket is.

A hangszigetelésekkel kapcsolatos előírásoknak a Silka 25 centi vastag falazóeleme eleget tesz, mi azonban itt sem a kötelező minimumot céloztuk meg, ezért mind a lakások között, mind a folyosó felé 30 centi vastag elemeket használunk. Emellett már a tervezéskor figyeltünk arra, hogy a víz- és a szennyvízvezeték csövei ne a lakáselválasztó falakban fussanak, ahol ez szükséges előtétfalakat használtunk, hogy ezekbe véssük bele a vastagabb vezetékeket.

A Silka téglák tulajdonságairól és előnyeiről az érdeklődők a gyár honlapján további részleteket olvashatnak.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL