Fenntarthatóság

A Metrodom Green nem csak nevében zöld, a lakópark, a lakások fenntarthatóságát a gondos tervezés és az alkalmazott megoldások is szolgálják. A környezetbarát megoldások közül a leglátványosabb a Metrodom Green zöld homlokzata, az alacsonyabb szárnyak tetején lévő intenzív zöldtető, illetve a negyed hektáros belső park, és az épületet a telekszomszédoktól elválasztó külső kert.

A zöld homlokzatról és a növényekről ezen az oldalon találhatók bővebb információk. >>>

 

Részletek a fenntarthatóságról

A Metrodom számára a lakópark zöld területei, felületei, növényei kiemelkedően fontosak. Ezekre minden épületünknél, így a Metrodom Green esetén is külön figyelmet fordítunk, a célunk, hogy a lehető legtöbb és legváltozatosabb élő, zöld területet alakítsuk ki.

A Metrodom Green külső homlokzatára kerülő örökzöld futónövények már most növekednek a kertészetben, hogy előnevelt állapotban kerülhessenek a homlokzati növényládákba, a növényfuttató rácsokra. Az alacsony szárnyak tetején intenzív zöldtetőként alakítjuk ki, ide elsősorban cserjék kerülnek, amelyek nem csak kellemes látványt nyújtanak, de a talaj és a növények párologtatásukkal hozzájárulnak nyáron az épület hőszigeteléséhez, hűtéséhez. A belső kert nagyobb része technikailag szintén intenzív zöldtető, mely alatt a pinceszinti teremgarázs rejtőzik. Ugyanakkor itt több olyan részt is kialakítottunk, ahol a teremgarázst áttörve közvetlenül kapcsolódik a kert az alatta lévő talajhoz, így nagyra növő, árnyékot adó fákat is tudunk ültetni. A homlokzati növénytartó ládák, a belső és külső kert, illetve a zöldtetők locsolásáról a kiépített öntözőrendszer gondoskodik. Ez egy gondosan megtervezett, a takarékosságra optimalizált, minden vízcseppet kihasználó rendszer. Az öntözés a ház legmagasabb pontján lévő homlokzati növényládáknál kezdődik a 9. emeleten. A ládák aljából a csurgalékvizet összegyűjtve vezetjük lejjebb, a 7., majd az 5. emeleti ládákhoz a vizet. A csurgalékvíz innen az alacsony, 3 emeletes szárnyak tetején lévő zöldtető öntözőrendszerébe kerül, a zöldtetők alól kifolyó csurgalékvíz pedig a nyáron a hőszivattyúk kültéri egységénél képződő kondenzvizet becsatornázva a lakópark ciszternájába. A ciszterna a felsőbb szintekről összegyűjtött csurgalékvíz és a kondenzvíz mellett az ereszek által összegyűjtött esővíz tárolására szolgál, és ebből a ciszternából öntözzük a nagy belső és külső kertet. Így a hosszú utat végigjáró víz újra és újra hasznosul, ami nem csak a fenntarthatóságot segíti, de csökkenti a ház vízszámláját is.

Tovább olvasom

Kevesebb

A növényzet mellett az energiahatékonyság az, ami a lakóparkot kiemeli versenytárai közül. A Metrodom Green, hasonlóan a Metrodom aktuálisan épülő lakóházaihoz, „AA”-s, azaz jobb, mint közel nulla energiafelhasználású energiabesorolással rendelkezik, ami egyetlen értékben mutatja meg, milyen energiát termel, illetve használ fel az épület, és azt mennyire hatékonyan teszi.

Mit jelent a gyakorlatban az AA-s besorolás?

A Metrodom Green „AA”-s besorolása a lakóparkok között kiemelkedőnek számít. A homlokzati kitöltőfalazatként használt Porotherm Klíma téglák, az erre kerülő hőszigetelés, az ablakok és erkélyajtók 3 rétegű üvegezése, mind-mind segít nyáron a hideg, télen a meleg bent tartásában. A hűtésről és fűtésről gondoskodó Dual-Eco rendszer alapvetően hőszivattyúkra épül, de a tetőre telepített napelemekkel a lakópark maga is aktívan termel elektromos áramot. Mindez pedig látványosan megmutatkozik a lakások fenntartási költségében is.

Magyarországon 2016 óta használják az épületek energetikai osztályozására a jelenlegi duplabetűs rendszert. a rendszer a legrosszabb „JJ”-től, egészen a legjobb „AA++”-ig összesen 12 fokozatban osztályozza a lakásokat, illetve lakóépületeket. A 2010-es években épült házak, lakások jellemzően már „CC” besorolást kaptak, ami ma is kellően jónak, takarékosnak számít. 2021-től elvben már csak „BB” (közel nulla energiaigényű) házakat lehetne építeni, ezt a határidőt azonban újra és újra meghosszabbították. Így még jelenleg is bőven épülnek CC besorolású lakóházak, melyeknek nem csak a hőszigetelése gyengébb, de a korszerű, megújuló energia helyett távfűtést használnak, vagy kizárólag földgázzal oldják meg a fűtést.

Tovább olvasom

Kevesebb

Fűtés és a hűtés

A fűtésről és a hűtésről a Metrodom Dual Eco rendszere gondoskodik, ennek lelkét a hőszivattyúk jelentik. A Dual Eco rendszerről, annak működéséről honlapunkon itt (link) olvashat részletesebben. A lakópark azonban nem csak fogyasztja az energiát, maga is termel áramot a tetőre telepített napelemrendszerrel. 

A B épület tetején lévő napelemek hasonló elv szerint működnek, mint a családi házak tetején lévő társaik. Nem közvetlenül fedezik a ház fogyasztását, hanem a megtermelt áramot betáplálják az elektromos rendszerbe, a társasháznak pedig csak a termelés és fogyasztás különbözete, a „többletfogyasztás” után kell fizetnie. A napelemek termelése nagyjából a közös területek áramfogyasztását fedezi. Ez első sorban a folyosók és a teremgarázs világításának, a garázskapuk mozgatásának és a liftek működtetésének a fogyasztását jelenti. A hőszivattyúk üzemeltetését, azaz a lakások hűtését és fűtését a napelemek termelése nem fedezi, ahogy a lakások áramfogyasztását illetve az elektromos autók töltését sem. A társasház közösségi áramfogyasztásának megtermelése a fenntarthatóság mellett látványosan csökkenti a közös költség összegét is, más, hasonló lakóépületekhez képest.

Tovább olvasom

Kevesebb

A fenntarthatóságot szolgálja, hogy a Metrodom Green már most készen áll arra, hogy 2035-től az Európai Unióban, így Magyarországon is csak zéró emissziójú új autókat lehet forgalomba helyezni. A teremgarázsban minden beállóhoz saját elektromos autótöltő tartozik, így mindenki kényelmesen és gazdaságosan töltheti otthon villanyautóját (elektromos autótöltőnkről, annak működéséről és működtetéséről honlapunkon itt olvashat bővebben). A lakópark emellett három állásos Green-go ponttal rendelkezik, így a saját jármű mellett az autómegosztás is jól használható alternatíva a lakók számára. Az autókon kívül más lehetőségek is vannak a fenntartható közlekedésre, az épületen belül biciklitárolók, a lakópark előtt pedig egy MOL Bubi állomás szolgálja ki a kerékpárosokat.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL