Függőleges liget

A Metrodom számára a cég alapításától kezdve fontos volt a zöld környezet, mindig is az épület és a növények egységében gondolkodtunk. Már a legelső, 2013-ban átadott társasházunk, a VIII. kerületi Mátyás tér 10-11. tetejére is kertet álmodtunk, és azóta is igyekszünk a kertészetből mindent kihozni, amit az épületek adottságai és a szabályozás lehetővé tesz. A Metrodom Panoráma azonban ebből a szempontból egészen más léptéket jelent, itt a növények az épületeknek nem a kiegészítői, hanem meghatározó elemei, együtt alkotnak egységes egészet. Zöldfalakkal, homlokzatra ültetett növényekkel több helyen is lehet találkozni, ilyen mennyiségben, illetve minőségben azonban a Metrodom Panorámának egész Európában egyetlen valódi előképe van, a milánói Bosco Verticale („Függőleges Erdő”). Az olasz toronyháztól eltérően azonban itt nem egyetlen, luxusirodákat magába foglaló torony épül, hanem egész lakónegyed.

A négy épülettömb homlokzatán összesen 170 fa, az erkélyeken végigfutó ládákban pedig 3 kilométernyi cserje (kb. 10.000 növény) kerül beültetésre. A fáknak otthont adó kőedényekbe, a fatörzs köré további kisebb növényeket ültetünk, és a térre illetve a házakat körülvevő utcákra is több tucat fa és sok száz kisebb cserje, bokor lesz telepítve. Valamennyi növényfajt tudatos tervezési eljárás eredményeként választottuk ki, több szempont figyelembevételével. A cél az volt, hogy ne csupán homogén zöldfelület alakuljon ki, hanem minél több, különböző faj jelenjen meg a természetes élőhelyekhez hasonlóan. Maga a beültetés sem valamiféle merev szabályrendszert követ, hanem látszólag véletlenszerűen váltakoznak a növényfajok, hogy az összkép a lehető legkellemesebb legyen. Más és más fajok kerülnek a négy égtáj szerint a homlokzatokra; északra gyertyánfa félék, keleti és nyugati irányban mezei juhar és különböző galagonya fák, a déli oldalra pedig a tűző napot jól tűrő fanyarkák és díszkörtefák lesznek ültetve. A fák és cserjék kiválogatásánál ugyancsak fontos szempont volt, hogy az örökzöldek mellett virágzó és lombhullató növények is legyenek a homlokzaton, így a Metrodom Panoráma képe folyamatosan változik, évszakonként más és más arcát mutatva a lakóknak.

A tervezés során odafigyeltünk a fenntarthatóságra is, a cél az volt, hogy a Metrodom Panoráma néhány év alatt élő, burjánzó, függőleges ligetté váljon, amely 5, 10 vagy 100 év múlva is lenyűgözi majd az akkori lakókat és a járókelőket. A fákat egy köbméteres edényekbe telepítjük, a cserjéket befogadó virágládák keresztmetszete 40x40 cm, így a növények gyökerei a szokásos balkonládákhoz képest sokkal több földben növekedhetnek, nagyobbra nőhetnek. A víz-, és tápanyag ellátásról többkörös, automata öntözőrendszer gondoskodik., a lakóknak növényápolással nem kell (nem is szabad) foglalkozniuk. Az öntözőrendszer nem csak a homlokzati, hanem a térre és az utcákra telepített növényeket is ellátja. Ahogy a lakópark, úgy a növényzet karbantartásáról is a közös képviselet gondoskodik majd, ehhez pedig minden szakmai segítséget megad a Metrodom és kivitelező kertészeti cég. 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL