FIABCI díj

A világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyében nyert aranyérmet az újpesti Metrodom Panoráma Lakópark.

 

Az elismerést 31 ország 63 világszínvonalú ingatlanpiaci szakemberének egybecsengő véleménye alapján érdemelte ki az az új lakópark. A projekt pozitív irányba emelte a hazai ingatlanpiaci szektor nemzetközi megítélését is: az alkalmazott függőkertszerű megoldást ekkora léptékű építkezésen Európában sem nagyon alkalmazták még korábban.

 

A Metrodom Panoráma Lakóparkja – miután tavaly a középmagas lakóépületek kategóriában építészeti nívódíjat nyert itthon – képviselte Magyarországot a FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. A Wall Street Journal által támogatott megmérettetésről végül nemzetközi aranyérmmel tért haza a projekt.
 
Kiss Gábor, a lakópark kivitelezését végző Metrodom Építő Kft. ügyvezetője úgy látja, „a díjjal elsősorban az épület kiemelkedő építészeti színvonalát ismerte el a zsűri, de sokat nyomott a latban a tervezésben kulcsszerepet játszó természetközeli megközelítés, amely az ottlakókon kívül a kerületben élők számára is hasznossá, értékessé tette a projektet. Ez a modern lakóépület bizonyította, hogy összeegyeztethetőek az épített és a természeti környezet előnyei”.

 

A Metrodom Panoráma Lakópark a főváros egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépület-együttese, amely biztosítja az ott lakók és dolgozók számára az urbánus életforma valamennyi előnyét, miközben az épület homlokzatán elhelyezett több mint 200 fa és 4 kilométer hosszan kígyózó növénysor javítja az életminőségüket is. Ez a vertikális kert mindössze 2-3 éven belül jelentős, függőleges zöldfelületet alkot majd. Ilyen zöldhomlokzati megoldást ekkora léptékű építkezésen korábban nem alkalmaztak még Magyarországon, de egész Európában is egyetlen valódi előképe van csak, a több épületből álló milánói Bosco Verticale („Függőleges Erdő”). A „zöldítést” végző csapat számára a legnagyobb kihívást a folyamatosan változó, hónapról hónapra más arcát mutató homlokzati zöld felületek gondozása jelentette. Az alpinista kertész munkakör itthon eddig nem létezett, de az épületen kialakított öntöző és karbantartó rendszert ma már ilyen szakértők kezelik.

 

A 632 lakás mellett irodákat, vendéglátó és szolgáltató egységeket magába foglaló épületegyüttest Hajnal Zsolt Ybl-díjas építész és Kendelényi Péter építész párosa tervezte, szorosan együttműködve a Metrodom Beruházó - és Kivitelező csapatával. A közös munka kiemelkedő és méltó példájául szolgál a jövő lakóépületeinek.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL