Üzemeltetés

A ház működése

A Metrodom River lakóparkban több, a társasházi törvény szerint önálló társasház működik. Ezek a társasházak az alapító okiratukba, illetve SZMSZ-ükbe foglalt együttműködési keretekben közösen gondoskodnak a teljes lakópark működtetéséről, fenntartásáról, a költségeket lakásszám arányosan megosztva.  

A fontosabb döntéseket a Metrodom már az alakuló közgyűlésen is a lakók akaratával egyezően hozza, a későbbiekben pedig mindenről szabadon dönthet a közgyűlés. Azért, hogy a lakók beköltözésekor már egy működő társasház várjon mindenkit, ahol van takarítás, elviszik a szemetet stb., az alakuló közgyűlést még jóval az átadás előtt meg kell tartani. Ekkor azonban a telek és az épület kizárólagos tulajdonosa a Metrodom, a jogszabály szerint pedig a közgyűlésen egyedüli tulajdonosként hozza meg a legfontosabb döntéseket. A Metrodom álláspontja – gyakorlatilag minden más ingatlanfejlesztőtől eltérően – azonban az, hogy a törvény felhatalmazása ellenére is be kell vonnia ügyfeleit, a későbbi lakókat ezeknek a döntéseknek a meghozatalába. Ennek egyrészt alapvető etikai okai vannak, másrészt csak így lehetséges, hogy a lakók valóban elfogadják, magukénak érezzék a közös képviselőt, a számvizsgáló bizottságot, a fizetendő közös költség összegét.

A Metrodom ezért vállalja, hogy még az első két ütem átadása előtt tart egy nem hivatalos lakógyűlést, ahol a későbbi lakók dönthetnek a közös képviselő személyéről, a számvizsgáló bizottság tagjairól, az induló társasházi költségvetésről, beleértve a közös költséget is. A döntés megkönnyítése érdekében, a Metrodom meghívásos pályázatot ír ki közös képviselők részére, ahová ügyfeleinktől is kérünk javaslatokat. A beérkezett pályázatokat, ajánlatokat még a lakógyűlés előtt eljuttatjuk mindenkinek. A lakógyűlésen az egyszerűbb és gyorsabb döntés érdekében, mivel nem vagyunk a társasházi törvényhez kötve, lakásonként 1 szavazattal számolunk, a jelenlévők egyszerű többséggel dönthetnek. Ha kettőnél több jelölt van, a választást két fordulóban tartjuk, a második körbe a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut be. 

A 3., 4. és 5. ütem esetén az ottani lakók csak a számvizsgáló bizottságról, illetve a közös költségről szavaznak, mivel a lakóparkot alkotó társasházaktól akkor várható a legjobb együttműködés, ha minden épületet ugynaz a közös képviselő kezel, ugyanazok takarítják stb. Ezért feltételezzük, hogy a korábbi ütemeken már bizonyított közös képviselő a további ütemek esetén is megfelelő munkát tud végezni, de a döntés a jövőben itt is a tulajdonosok kezében lesz.  

A társasházak bejegyzését követően a házak már mindenben a társasházi törvény szerint működnek, az egyes közgyűlések mindenben szabadon dönthetnek. A Metrodom vállalja, hogy az alapító okirat, illetve az SZMSZ rendelkezéseinek meghatározásakor is etikusan jár el, nem köt se a közös képviselővel, se alvállalkozókkal hosszútávú, a társasházat megkötő szerződéseket, és ugyanolyan összegben fizeti a közös költséget a még át nem adott ingatlanok után, mint a lakók. 

Tovább olvasom

Kevesebb

Ezt fedezi a közös költség

A közös költség tartalmaz minden, a ház fenntartásával kapcsolatos költséget. Ez gyakorlatilag a lakások áram-, víz- és fűtési és hűtési számláin kívül (melyet a fogyasztás alapján a tulajdonosok fizetnek), minden költséget fedez, ami a ház, a kert, a közös területek fenntartása kapcsán keletkezik.

 • közös képviselő díja
 • 24 órás portaszolgálat (a teljes lakópark befejezése után folyamatosan két fő a fogadóépületben, mely a teljes lakópark, valamennyi társasház őrzését, felügyeletét és védelmét ellátja)
 • biztonsági kamerarendszer üzemeltetése, kezelése (felügyelet a portaszolgálatról)
 • közös területek és helyiségek takarítása, karbantartása
 • közösségi helyiségek üzemeltetése, kezelése
 • szemétszállítás
 • közös területek világítása és fűtése
 • kertészet (locsolás, fűnyírás, növényápolás, műtrágyázás stb.)
 • biztosítás a házra és a lakásokra (utóbbiaknál csak az ingatlanra)
 • gondnoki szolgáltatások
 • liftek karbantartása, vészmentési ügyelet
 • kazánok karbantartása, telefonos support a lakóknak
 • garázs beléptető rendszer karbantartása

Tovább olvasom

Kevesebb

A fűtés, a hűtés és a vízfelmelegítés díja

A lakások áram és vízfogyasztását a szokásos módon, közvetlenül a szolgáltatóknak kell megfizetni. A fűtést, a hűtést, illetve a használati víz felmelegítését azonban az épületekben lévő Dual Eco rendszer végzi, ennek központi gáz- és árafogyasztását pedig a társasház a lakások mérői alapján számolja el a lakók felé. Ugyanígy a társasház számolja el az elektromos autók töltésére egyedileg elhasznált áramot is. Az egyes lakások várható fogyasztásáról az alábbiakban olvasható bővebben, forintosítva.

A Dual Eco fűtési-hűtési rendszernek és az AA-s energetikai besorolásnak köszönhetően a Metrodom lakásainak fűtési és hűtési, valamint a használati melegvíz előállításának költsége a jelenlegi árak és szabályozás mellett szinte már extrém alacsonynak számít. De hogy ne csak általánosságban beszéljünk, megnéztük a 2021-ben átadott Bárd u-i házunk 256 lakásának havi fogyasztását egy teljes éven át. Ezek folyamatosan lakottak voltak, de a szélsőségesen alacsony, illetve magas értékeket így is figyelmen kívül hagytuk. A fogyasztás természetesen nagyon erősen függ a lakói szokásoktól, hogy ki mennyire figyel oda a takarékosságra, de a lenti átlagfogyasztási adatok jó kiindulópontot jelentenek. A megadott költségeket a 2022. szeptember 1-jén érvényes energiaárakkal számoltuk. Akit a részletesebb adatok is érdekelnek, ide kattintva letöltheti a teljes táblázatot. 

  Télen (fűtés és vízfelmelegítés) Nyáron (hűtés és vízfelmelegítés)
Garzon 4.527,- 5.195,-
Egyhálós 5.691,- 6.569,-
Kéthálós 8.486,- 9.865,-
 

Tovább olvasom

Kevesebb