Így használd a Dual Eco hűtést!

A Dual Eco mennyezeti felületi hűtése egyike a legfejlettebb, legkíméletesebb és legegészségesebb hűtési módszernek, melyet a lakásokban alkalmaznak, ugyanakkor az eltérő technológia miatt a hagyományos légkondicionáló berendezésektől eltérő használatot igényel. A hűtéshez használt levegő-levegő hőszivattyúk annál hatékonyabbak, minél kisebb a külső és belső hőmérséklet különbsége, a hűtéshez a vezetékekben keringtetett víz hőmérsékletét pedig csak annyira hűti le a rendszer, hogy elkerülhető legyen a mennyezeten a pára kicsapódása. Minél melegebb ugyanis a levegő, minél hidegebb egy adott tárgy (itt a mennyezet), annál nagyobb valószínűséggel éri el a tárgy hőmérséklete az úgynevezett harmatpontot, amikor a levegő relatív páratartalma kicsapódik a felületen, hasonlóan ahhoz, amikor kiveszünk egy hideg üveget a hűtőből. A rendszer használata során ezért törekedni kell a levegő relatív páratartalmának alacsonyan tartására, különben a rendszer azért, hogy elkerülje a pára kicsapódását, a mennyezet vizesedését, lekapcsol, a hűtés leáll.

Alacsony páratartalom, jobb hűtés
A fürdés, a főzés során, folyamatosan párolog a víz, ami növeli a levegő páratartalmát, ugyanígy a száradó ruhákból is nagyon sok pára jut a levegőbe. Maguk az emberek, illetve a szobanövények is, ahogyan lélegeznek, folyamatosan növelik a levegő páratartalmát. A legkoncentráltabban a fürdés, illetve teregetés alkalmával történik a páraképződés, ezért is kerülnek a fürdőszobákba szellőztető berendezések, melyek elszívják a párás levegőt. Azonban önmagában ez sem elegendő, hogy a fürdőszobában állandóan biztosítani lehessen a megfelelő relatív páratartalmat, ezért ez a helyiség eleve ki van zárva a hűtési körből. A relatív páratartalom kellő szinten tartása érdekében lehetőleg ne teregessen a fürdőben, vagy a lakás más helyiségeiben, főzésnél mindig kapcsolja be a konyhai páraelszívót, ha pedig magas a levegő páratartalma (ezt az okosotthon rendszerben is ellenőrizheti), végezzen egy rövid szellőztetést. 

Szellőztetés okosan
A nyári melegben a szellőztetés során figyelni kell arra, hogy az ablakok csak a szükséges ideig legyenek nyitva, amíg a levegő felfrissül, a relatív páratartalom pedig a kellő szintre csökken. Ha túl hosszan szellőztet, a lakásban is felmelegszik a levegő, aminek a visszahűtése a kíméletes hűtési rendszer miatt egyrészt sokáig tart, másrészt jóval több energiát emészt fel, és így többe is kerül, mint ha csak szinten kellene tartani a meglévő hőfokot. Forró nyári napokon egy-egy zápor, zivatar alatt, vagy után a kinti levegő páratartalma átmenetileg megugorhat, ilyenkor kifejezetten tilos szellőztetni, mert ahelyett, hogy kiengednénk a lakásból a párás levegőt, pont fordítva, kintről jön be a pára. Ilyenkor nem csak a hőmérséklet növekszik meg a lakásban, de a relatív páratartalom is, amit érzékelve a hűtési rendszer, lekapcsol. A lakás gyors, felesleges felmelegedését elkerülendő, egyébként elsősorban a kora reggeli, illetve késő esti órákban való szellőztetést ajálnjuk, amikor a levegő odakint is kellően hűvös.

Az árnyékolás fontossága
A mennyezeti hűtés kíméletesen működik, de ennek az az ára, hogy jóval lassabban hűti le, vagy vissza a lakásban a levegőt, mint a hagyományos légkondicionáló készülékek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk, hogy a nagy üvegfelületeken keresztül a lakásba betűző nap miatt napközben rövid idő alatt gyorsan felmelegedjen a lakás levegője. Ennek érdekében javasoljuk, hogy napközben húzza be a függönyöket, engedje le a redőnyöket! Redőnyeit igény esetén "felokosíthatja", és utólag is bekötheti az okosotthon rendszerbe, így nyáron nagy melegben a lakás automatikusan tud gondoskodni a megfelelő árnyékolásról, így a könnyebb hűthetőségről és az alacsonyabb energiafelhasználásról.