Evolúció

A Metrodom az elsők között ismerte fel, hogy az új építésű lakásokat sem hagyja érintetlenül az az információtechnológiai forradalom, melynek eredményeként előbb a telefonok, majd az autók „okosodtak meg”. A Metrodom 2016-ban fogott hozzá saját okosotthon-rendszere kifejlesztéséhez, mely azóta is folyamatosan fejlődik, hogy ügyfeleink mindig a legújabb technológiával felszerelt lakásokba költözhessenek be, melyek hosszú időn át korszerűek is maradnak. Okosotthon rendszerünk fejlődése mind hardveres, mind szoftveres oldalon folyamatosan zajlik, és akit érdekel, az alábbiakban olvashat a fejlődés főbb állomásairól.

2022. február
Közvetlen funkciókapcsoló
Ügyfeleink visszajelzései, az átadott rendszerek használatából egyértelműen kiderült, hogy a legtöbben a vezérlőpanelt a hőmérsékletállításra, illetve néhány alapfunkció elérésére használták leginkább, például ha elmentek otthonról az összes lámpa lekapcsolására. A rendszer beállításainak módosítására a legtöbben nem a vezérlőpanelt, hanem telefonjukat használták. Mivel mostantól a hőmérsékletállításra, a páratartalom leolvasására minden lakószobában külön kis kijelző szolgál, újragondoltuk a vezérlőpanel szerepét is. A jövő évtől a vezérlőpanel jelen formájában megszűnik, a funkcióit háromfelé osztva fogják megtalálni ügyfeleink a legújabb generációs Metrodom okosotthon rendszerekben. A videókaputelefon saját kijelzőt kap, melyen egyszerűbbé válik a kaputelefon kezelése. A leggyakrabban használt parancsok (minden lámpa le, összes redőny le, összes redőny fel, elmentem otthonról) külön közvetlen kapcsológombokra kerülnek egy, a villanykapcsolókhoz hasonló kis panelen, csak ezen a szokásos egy helyett négy külön érintőgombbal. Minden másra pedig a jövőben az okostelefon fog szolgálni, melyben továbbra is dolgozunk a funkciók gazdagításán. 

2021. szeptember
Okosredőny
A Metrodom River lakóparkban nem csak redőnykiállás, hanem az okosotthon-rendszerbe integrált, motoros alumínium okosredőnyök kerülnek. Ezzel lehetőség nyílik hogy a redőnyök mozgatásának automatizálásával, a lakások árnyékolásával nyáron az okosotthon-rendszer is aktívan hozzájáruljon a hatékonyabb hűtéshez. 

2019. november
Okos kaputelefon
Videó kaputelefon funkcióval bővül a Metrodom okosotthon-rendszere, először a Madarász38-on, majd sorban a többi társasházban (City Home L-M, Metrodom Őrmező stb.). A szokásos készülék helyett, közvetlenül a vezérlőpanelon lehet fogadni a beérkező hívást, ellenőrizni, illetve beengedni a látogatót. 

2019. május
Új vezérlőpanel
Frissült az okosotthon-rendszer vezérlőpanelje, nem csak a hardver újult meg, de a matt fémkeret miatt a megjelenés is letisztultabbá, elegánsabbá vált. A privacy miatt aggódók szintén örülhetnek, igény esetén ezentúl egyszerűen, egyetlen mozdulattal hardveresen is ki tudják iktatni a kamerát.

2019. április
Új nyitásérzékelők
Új típusú nyitásérzékelőkre váltunk át okosotthonainkban, melyeket a Sensative szállít. Az érzékelők legfőbb előnye, hogy teljesen laposak, és az ablak profiljának a tok felé eső részére kerülnek, így gyakorlatilag láthatatlanok. A másik jó tulajdonságuk, hogy nem kell elemet cserélni, a beépített akkumulátorok a teljes 10 éves élettartamra biztosítják az energiát. Az új érzékelők először a City Home K, a Metrodom Panoráma B, illetve a Metrodom Park B épületein mutatkoznak be.

2019. március
Új okoskapcsolók
Új, kifejezetten a Metrodom rendszeréhez optimalizált kapcsolókkal váltjuk le az eddigieket, 2019. második félévétől már ezzel adjuk át házainkat. Az érintésérzékeny, elegáns üveg maradt, ezen túl viszont már a villanykapcsolókhoz illeszkedő redőnykapcsolók is kérhetők.

2019. január
A Metrodom a Las Vegas-i CES-en
IT csapatunk részt vett a Las Vegas-i CES-en, hogy elsőkézből ismerkedjünk meg a legújabb okoseszközökkel, melyek közül néhány a Metrodom lakásaiban is működni fog a következő években.

2018. augusztus
Az első 129 lakás
Átadtuk a Babér u. 13-15-öt, melynek 129 lakásában mutatkozott be élesben okosotthon-rendszerünk.

2018. augusztus
Új kiegészítők
Partnerünknél elérhetővé váltak a Metrodom okosotthonaihoz az utólag is megrendelhető kiegészítők, mint például az okos-zár, vagy a bébiőr kamera. 

2018. június
Okoskapcsolókra váltunk
Fejlesztettük a rendszer világítástechnikai részét, a 2019-től (műszaki)átadásra kerülő házainkban a hagyományos villanykapcsolók mögé épített okosrelét érintésérzékeny, üveg okoskapcsolókra cseréltük.

2017. december
Beszállítónk a Zipato
A korábbi tesztek alapján kiválasztottuk okosotthon rendszerünk központi egységének beszállítóját, a horvát Zipato-t. Az érintésérzékeny fali vezérlőpanelen a Metrodom lakásaira szabott saját programjainkkal bővített, módosított android operációs rendszer fut.

2017. szeptember
Külön standon az okosotthon
A Portfolio Lakáskiállításon először mutatkozott be külön standon a Metrodom okosotthon koncepciója, mellyel élőben demóztuk, milyen funkciói lesznek okosotthonainknak. 

2017. február
Végleges funkciók
Véglegesítettük okosotthon rendszerünk funkciót, illetve az egyes részegységeket, melyek 2018-tól minden Metrodom lakásnak részei lesznek, ezek a következők: fűtés, világítás, nyílászárók nyitottsága. Az egyes házak felszereltségétől függően ezek egészülnek ki további funkciókkal, például okosredőny (Babér u. 13-15.), vagy füstérzékelő (Berettyó u. 2-8.).

2016. március
Megkezdtük az okosotthon rendszer fejlesztését
Bejelentettük, hogy a Metrodom okosotthon rendszer fejlesztésébe fog, hogy a 2018-tól átadásra kerülő minden lakásunkban már saját okosotthon-rendszerünk működjön. A következő több mint egy év során, IT csapatunk valamennyi, a piacon jelenlévő jelentősebb okosotthon-rendszert tesztelte, illetve közel száz okoseszközt vizsgáltunk meg, annak érdekében, hogy megvalósíthassuk saját, könnyen kezelhető, rugalmasan fejleszthető, üzembiztos rendszerünket.