Evolúció

A Metrodom az elsők között ismerte fel, hogy az új építésű lakásokat sem hagyja érintetlenül az az információtechnológiai forradalom, melynek eredményeként előbb a telefonok, majd az autók „okosodtak meg”. A Metrodom 2016-ban fogott hozzá saját okosotthon-rendszere kifejlesztéséhez, mely azóta is folyamatosan fejlődik, hogy ügyfeleink mindig a legújabb technológiával felszerelt lakásokba költözhessenek be, melyek hosszú időn át korszerűek is maradnak. Okosotthon rendszerünk fejlődése mind hardveres, mind szoftveres oldalon folyamatosan zajlik, és akit érdekel, az alábbiakban olvashat a fejlődés főbb állomásairól.

2023. április
Új okosotthon szövetség
Megalakult a Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség, melynek a Metrodom nem csupán alapító tagja, de cégünk IT igazgatóját, Zalai Gábort az új szövetség igazgatóságába is beválasztották. Mostantól más ingatlanfejlesztőkkel, illetve informatikai cégekkel együtt, egymás munkáját segítve dolgozunk azon, hogy a kényelmes, az energiatakarékosságot segítő okosotthon rendszerek a lehető legtöbb új lakás alapfelszereltségéhez tartozzanak, illetve hogy azokat a lakók a lehető legelégedettebben használhassák.

2022. szeptember
Nyitásérzékelő nélkül
Mivel legújabb generációs Dual Eco fűtési-hűtési rendszerünk vezérlésében, a felületfűtés nagyobb hőtehetetlensége miatt már nincs szükség a nyitásérzékelőre (a fűtést/hűtést a szellőztetés idejére nem érdemes leállítani), ezért az érzékelők a jövőben már nem lesznek az alaprendszer részei. Egyedi igény esetén azonban továbbra is lehetőség van ezek külön megrendelésére.

2022. február
Közvetlen funkciókapcsoló
Ügyfeleink visszajelzései, az átadott rendszerek használatából egyértelműen kiderült, hogy a legtöbben a vezérlőpanelt a hőmérsékletállításra, illetve néhány alapfunkció elérésére használták leginkább, például ha elmentek otthonról az összes lámpa lekapcsolására. A rendszer beállításainak módosítására a legtöbben nem a vezérlőpanelt, hanem telefonjukat használták. Mivel mostantól a hőmérsékletállításra, a páratartalom leolvasására minden lakószobában külön kis kijelző szolgál, újragondoltuk a vezérlőpanel szerepét is. A jövő évtől a vezérlőpanel jelen formájában megszűnik, a funkcióit háromfelé osztva fogják megtalálni ügyfeleink a legújabb generációs Metrodom okosotthon rendszerekben. A videókaputelefon saját kijelzőt kap, melyen egyszerűbbé válik a kaputelefon kezelése. A leggyakrabban használt parancsok (minden lámpa le, összes redőny le, összes redőny fel, elmentem otthonról) külön közvetlen kapcsológombokra kerülnek egy, a villanykapcsolókhoz hasonló kis panelen, csak ezen a szokásos egy helyett négy külön érintőgombbal. Minden másra pedig a jövőben az okostelefon fog szolgálni, melyben továbbra is dolgozunk a funkciók gazdagításán. 

2021. szeptember
Okosredőny
A Metrodom River lakóparkban nem csak redőnykiállás, hanem az okosotthon-rendszerbe integrált, motoros alumínium okosredőnyök kerülnek. Ezzel lehetőség nyílik hogy a redőnyök mozgatásának automatizálásával, a lakások árnyékolásával nyáron az okosotthon-rendszer is aktívan hozzájáruljon a hatékonyabb hűtéshez. 

2019. november
Okos kaputelefon
Videó kaputelefon funkcióval bővül a Metrodom okosotthon-rendszere, először a Madarász38-on, majd sorban a többi társasházban (City Home L-M, Metrodom Őrmező stb.). A szokásos készülék helyett, közvetlenül a vezérlőpanelon lehet fogadni a beérkező hívást, ellenőrizni, illetve beengedni a látogatót. 

2019. május
Új vezérlőpanel
Frissült az okosotthon-rendszer vezérlőpanelje, nem csak a hardver újult meg, de a matt fémkeret miatt a megjelenés is letisztultabbá, elegánsabbá vált. A privacy miatt aggódók szintén örülhetnek, igény esetén ezentúl egyszerűen, egyetlen mozdulattal hardveresen is ki tudják iktatni a kamerát.

2019. április
Új nyitásérzékelők
Új típusú nyitásérzékelőkre váltunk át okosotthonainkban, melyeket a Sensative szállít. Az érzékelők legfőbb előnye, hogy teljesen laposak, és az ablak profiljának a tok felé eső részére kerülnek, így gyakorlatilag láthatatlanok. A másik jó tulajdonságuk, hogy nem kell elemet cserélni, a beépített akkumulátorok a teljes 10 éves élettartamra biztosítják az energiát. Az új érzékelők először a City Home K, a Metrodom Panoráma B, illetve a Metrodom Park B épületein mutatkoznak be.

2019. március
Új okoskapcsolók
Új, kifejezetten a Metrodom rendszeréhez optimalizált kapcsolókkal váltjuk le az eddigieket, 2019. második félévétől már ezzel adjuk át házainkat. Az érintésérzékeny, elegáns üveg maradt, ezen túl viszont már a villanykapcsolókhoz illeszkedő redőnykapcsolók is kérhetők.

2019. január
A Metrodom a Las Vegas-i CES-en
IT csapatunk részt vett a Las Vegas-i CES-en, hogy elsőkézből ismerkedjünk meg a legújabb okoseszközökkel, melyek közül néhány a Metrodom lakásaiban is működni fog a következő években.

2018. augusztus
Az első 129 lakás
Átadtuk a Babér u. 13-15-öt, melynek 129 lakásában mutatkozott be élesben okosotthon-rendszerünk.

2018. augusztus
Új kiegészítők
Partnerünknél elérhetővé váltak a Metrodom okosotthonaihoz az utólag is megrendelhető kiegészítők, mint például az okos-zár, vagy a bébiőr kamera. 

2018. június
Okoskapcsolókra váltunk
Fejlesztettük a rendszer világítástechnikai részét, a 2019-től (műszaki)átadásra kerülő házainkban a hagyományos villanykapcsolók mögé épített okosrelét érintésérzékeny, üveg okoskapcsolókra cseréltük.

2017. december
Beszállítónk a Zipato
A korábbi tesztek alapján kiválasztottuk okosotthon rendszerünk központi egységének beszállítóját, a horvát Zipato-t. Az érintésérzékeny fali vezérlőpanelen a Metrodom lakásaira szabott saját programjainkkal bővített, módosított android operációs rendszer fut.

2017. szeptember
Külön standon az okosotthon
A Portfolio Lakáskiállításon először mutatkozott be külön standon a Metrodom okosotthon koncepciója, mellyel élőben demóztuk, milyen funkciói lesznek okosotthonainknak. 

2017. február
Végleges funkciók
Véglegesítettük okosotthon rendszerünk funkciót, illetve az egyes részegységeket, melyek 2018-tól minden Metrodom lakásnak részei lesznek, ezek a következők: fűtés, világítás, nyílászárók nyitottsága. Az egyes házak felszereltségétől függően ezek egészülnek ki további funkciókkal, például okosredőny (Babér u. 13-15.), vagy füstérzékelő (Berettyó u. 2-8.).

2016. március
Megkezdtük az okosotthon rendszer fejlesztését
Bejelentettük, hogy a Metrodom okosotthon rendszer fejlesztésébe fog, hogy a 2018-tól átadásra kerülő minden lakásunkban már saját okosotthon-rendszerünk működjön. A következő több mint egy év során, IT csapatunk valamennyi, a piacon jelenlévő jelentősebb okosotthon-rendszert tesztelte, illetve közel száz okoseszközt vizsgáltunk meg, annak érdekében, hogy megvalósíthassuk saját, könnyen kezelhető, rugalmasan fejleszthető, üzembiztos rendszerünket.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL