Dual Eco

A Metrodom Őrmezőn a korábban bemutatott Dual Eco rendszerének továbbfejlesztett változata működik, amely a fűtés mellett már a hűtést is biztosítja. A Dual Eco fejlettebb a hagyományos központi gázfűtésnél, ezáltal a korábbi házainkban lévőnél is gazdaságosabb működtetést tesz lehetővé, így még lejjebb szorítva a fűtési költségeket. A Dual Eco rendszer előnyeit nem csak az ígéretek mutatják, hanem a ház energetikai besorolása is, a műszaki tartalomban is garantáljuk a „BB - Közel nulla energiaigényű” energetikai minősítést.

A rendszer működése
A hagyományos, kondenzációs gázkazánok mellett a Dual Eco rendszerben levegő-levegő hőszivattyús kazánok is működnek.  Őrmezőn a hagyományos kazánokat teljesen elhagytuk, itt mind a fűtésről, mind a melegvíz ellátásról kizárólag a hőszivattyús kazánok gondoskodnak, bármiféle helyi széndioxid kibocsátás, vagy más szennyezés nélkül. A hőszivattyúk azon az elven működnek, hogy a levegőből kinyert energia segítségével a készülékben lévő gáz nyomását kompresszorral növelik meg. Ez hőmérséklet emelkedéssel jár, amit egy hőcserélővel a fűtőkörnek adnak át. Nyáron ezt a működést megfordítjuk, hasonlóan a modern légkondicionáló készülékekhez, azaz ilyenkor csökkentjük a kompressziót, ezáltal hűtjük a vizet. A Dual Eco  rendszer lényege, hogy az egyes kazánok akkor és úgy lépnek működésbe, vesznek részt a fűtési meleg víz előállításában, amikor teljesítményüket a legoptimálisabban tudják leadni, így csökkentve a fűtés költségét. A Dual Eco rendszer működése teljesen automatikus, a rendszer a környezeti hőmérséklettől, illetve a terheléstől függően automatikusan üzemel, lépnek be, illetve ki a fűtés ellátásába az egyes kazánok, ezekből a háttérfolyamatokból a lakók semmit nem érzékelnek.

Mennyezeti fűtés-hűtés
A Metrodom Őrmezőn nincsenek hagyományos fűtőtestek (kivéve a fürdőszobákban a kényelmi okokból megtartott törölközőszárító radiátorokat, melyek akár fűtési szezonon kívül is képesek gondoskodni a szükséges kiegészítő fűtésről, a törölközők gyors szárításáról), hanem úgynevezett felületfűtést használunk. Ilyenkor a hőleadást biztosító felület jóval nagyobb, mint a radiátoroknál, ezért megtehetjük, hogy fűtésre viszonylag alacsony hőfokú fűtési vizet használunk, melynek előállítása jóval olcsóbb. Felületfűtésre korábban padló, majd falfűtést használtak, mi azonban ezeket nagyrészt elvetettük. Bár a meleg padló kellemes, de mivel a lakás területének kb. 30%-át elfoglalják a bútorok, a kád, a mosógép stb., illetve a szabad padlóra is sok helyre szőnyeget raknak, a padlófűtés ezért ritkán tud önmagában elég hatékony lenni. További probléma, hogy a padlón lévő mikroszkopikus porszemcsék is felmelegednek, felszállnak a levegőbe, ami így mindig tele lesz láthatatlan szálló porral. A falfűtésnél a padlófűtéshez hasonló a probléma, pont a homlokzaton, ahol a legfontosabb lenne a fűtés, ott nincs elég falfelület az ablakok miatt, és a szekrények is sok falat fognak le. Ráadásul a falfűtés örök problémája, hogy ezekben a lakásokban gyakorlatilag semmit sem lehet a falhoz rögzíteni, szögelni, csavarozni, mivel az azonnal kilyukasztja a falsík alatti fűtéscsöveket. A Metrodom ezért a mennyezetfűtést választotta, ahol gyakorlatilag a teljes felületet egyetlen hatalmas hősugárzónak tudjuk használni. A mennyezeti fűtés csövei közvetlenül a milliméteres vastagságú glettelés alatt futnak, csak a csillárkiállás körüli kis részt kerülik el, ahova a lámpa rögzítve lesz. Nyugodtan rakhatunk bármit a padlóra, csavarozhatunk a falra, a lakberendezést pedig nem fogják zavarni a fűtőtestek sem.

Nem csak fűt, hűt is
Kihasználva a rendszer lehetőségeit, a mennyezeti fűtés csöveiben nyáron meleg helyett hideg vizet keringtetünk, így hűtve a lakásokat. A fűtéshez hasonlóan az okosotthon-rendszer segítségével ezt is a lakók szabályozzák. A központi légkondicionálást sokan annak költségei miatt nem szeretik, mivel ha kevesen használják, a központi egység fogyasztása akkor sem csökken, a kevés felhasználó viszont aránytalanul sokat fizet a hűtésért. Itt erről szó sincs, a sok kicsi, önálló hőszivattyús kazán a terhelési igény szerint, egymás után kapcsol be. Tehát ha egy adott időpontban egy épületben csak egy-két lakás használja a légkondicionálást, azt egyetlen kazán fogja kiszolgálni, a hűtési költség pedig alacsony marad. A mennyezeti hűtés nagy előnye, a kíméletes működés is. A hagyományos légkondicionálókat sokan nem szeretik, a jeges levegőt hangosan, erősen fújó beltéri egységek miatt gyakoriak a megfázások, torok- és arcüreg gyulladások. A mennyezeti hűtésnél viszont egyáltalán nincsenek ventilátorok, semmi sem fújja, kavarja a levegőt. A felszálló melegebb levegő a mennyezet alatt a kívánt hőmérsékletre hűl, leereszkedik, átadva helyét az újabb meleg levegőnek. Ezáltal a lakásban folyamatosan, de észrevehetetlenül zajlik a légkondicionálás, és ha sikerült elérni a kívánt hőfokot, azt a rendszer automatikusan és egyenletesen tartja is, azaz a levegő hőmérséklete mindig kellemes lesz. (Amire itt vigyázni kell, a relatív páratartalom megfelelő szinten tartása, melyben az okosotthon-rendszer segít, erről, illetve a megfelelő hűtési környezetről az építményhasználati útmutató ad részletes leírást, vagy ezen az oldalunkon olvashat róla.) További előny, hogy a hagyományos légkondicionálókkal szemben a Dual Eco teljesen karbantartásmentes, a lakóknak sem ezzel, sem a tisztítással nem kell foglalkozniuk.

Szabályozás és mérés
A levegő hőmérsékletének szabályozását a Metrodom okosotthon-rendszere végzi, a hőmérsékletet akár a vezérlőpanelen, akár a telefonunkkal állíthatjuk. Emellett lehetőség van a kézi állításra is, minden lakószobában és a fürdőszobában található egy-egy digitális termosztát, melyről leolvashatjuk a helyiség aktuális, illetve kívánt hőmérsékletét, a két gombbal pedig egyszerűen állíthatjuk feljebb, vagy lejjebb a hőmérsékletet. Ezek a termosztátok egyébként nem csak beépített hőmérővel, hanem páratartalom mérővel is rendelkeznek, a rendszer ezeknek az adatoknak a figyelembe vételével dönt az adott helyiség fűtésének/hűtésének be vagy kikapcsolásáról. A hőmennyiség mérése, illetve elszámolása pontosan ugyanúgy történik, mint a hagyományos központi fűtéssel rendelkező társasházainkban, minden lakás önálló fűtési/hűtési kör, melynek fogyasztását egy, a lakáson kívül található hőmennyiségmérő végzi. Igény szerint itt a teljes fűtés/hűtés egyetlen mozdulattal, fizikailag is elzárható. 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL