Visszatekintő: így terveztük a lakásokat

Míg a Mátyás tér 10-11. jelenleg egy teljesen elkészült, lakott ház, egy évvel ezelőtt a frissen megvásárolt, félkész épület át- és újratervezésével voltunk elfoglalva, mivel tudjuk, hogy jó lakás csak jó terv alapján készülhet. Persze a munkánkat a végeredmény alapján lehet megítélni, ezért most egy nem túl nagy, még eladatlan 2 szobás lakás, a 206-os alaprajzának segítségével mutatjuk be, mire is koncentráltunk a tervezéskor.

Általános elv volt, hogy az egyes terek funkcionálisan jól elhatárolódjanak egymástól és azok valóban használhatóak legyenek, mentesek a sok új lakásra jellemző hibától, amikor az előszobát elspórolva közvetlenül a nappaliba lépnek be vagy hogy az amerikai konyhát egyenlőnek nevezik azzal, hogy a nappali egyik falára rátolnak egy csík-konyhabútort. Ugyanilyen fontos volt, hogy lehetőleg minden helyiség szabályos téglalap alakú legyen, derékszögben álló falakkal, ami a jó berendezhetőség és helykihasználás alapja. Mivel a lakás alapterülete 42 m2, ezért az utóbbi szempontok különösen fontosak voltak.

Az előszobában helyet hagytunk egy méretes gardróbszekrénynek, amely nem csak széles, de 60 cm mély is, így elférnek benne a vállfára akasztott kabátok. Itt van annyi hely, hogy a szekrény egy részében kényelmesen be lehessen rakni a porszívót, vasalódeszkát, felmosó vödröt és partvist is, amelyeknek sok új és régebbi lakásban sem jut kézenfekvő hely.

A fürdőszobát az eredetihez képest kicsit szélesebbre vettük, hogy be tudjunk építeni egy 170 cm hosszú kádat, ez 20 centivel hosszabb az átlagos lakótelepi kádaknál, és pont a kényelmetlen és kényelmes használat közötti határ átlépését jelenti egy átlagos termetű felnőtt számára. Némi töprengés után a mosdót és a mosógépet raktuk egymás mellé, mivel így befért egy standard, 60x60 cm-es mosógép. A wc kagylónak több térre van szüksége, ezért az egyedül került a velük szemben lévő falra.

A konyha klasszikus L-alakú lett, a gépeket úgy helyeztük el, hogy betartsuk a technológiai sorrendet és hagyjunk közöttük elegendű munkafelületet. A hűtőszekrény a nappali felől lezárja a konyhát, a másik végponton található tűzhely pedig közvetlenül a strang mellé került, így az elszívó minimális csövezéssel köthető be. A mosogató csepegtetőtálcáját betoltuk a sarokba, mivel az a hely nehezen használható és elérhető, más módon nem igazán lehet jól kihasználni. A konyhát a rajzon nem választottuk el a nappalitól, de látható, hogy igény esetén egy alacsonyabb parapetfallal vagy reggelizőpulttal jobban is szeparálható a két helyiség.

Az étkezőasztal elhelyezése szintén gyakori hibapont új lakásoknál, mi a konyha közelében alakítottunk ki neki egy sarkot úgy, hogy használaton kívül ne legyen útban, de ha kinyitható asztalt venne a tulajdonos, akkor legyen hely nyitott állapotban is.

A nappaliban az ülőgarnitúra és a tévé elhelyezhetősége volt a legfontosabb, méghozzá úgy, hogy ezek egymással szemben legyenek. Mivel az emberek többsége a nappali felől megközelíthető erkélyt részesíti előnyben, itt is így lett kialakítva, bár ez nem a mi érdemünk, az eredeti terveken is így szerepelt.

A hálószobában két dologra figyeltünk. Az egyik a három oldalról kényelmesen körbejárható franciaágy volt, ezzel nagyon sok régi lakásnál van gond. A másik a szekrények, ezek - pontosabb ezek hiánya - már az új építésű lakások gyakori hiányossága. Itt egyikkel se lesz gond, különösen a hatalmas, 60 cm mély szekrénysornak biztosított hellyel lehet elégedett a majdani tulajdonos.

A fűtőtestek, illetve a csövek elhelyezése szintén neuralgikus pont lehet egy lakásban, ha azokat kizárólag hőtechinikai szempontok alapján, a berendezhetőséget figyelmen kívül hagyva helyezik el. Itt a szobákban biztosan nem lesznek útban a radiátorok, egyedül a fürdőszobában gondolkodtunk hosszabban, hova is kerüljön a törülközőszárítós radiátor. Végül a mosógép melletti falnál maradtunk, arra gondolva, hogy arra akár egy komplett mosás is kiteregethető és fűtési idényben 2-3 óra alatt minden meg is szárad.

Az elektromos szerelvények elhelyezése volt az utolsó lépés a tervezésben. A világítás kapcsolóit az ajtók mellé raktuk, de úgy, hogy ne nyíljon rájukk az ajtólap. A fürdőszobában a mosógép konnektorán kívül elhelyeztünk egy másikat is a mosdó mellé a hajszárítónak, a mennyezeti lámpán kívül pedig csináltunk kiállást a mosdó fölött is, hogy igény esetén világítós tükröt is fel tudjanak szerelni.

A konyhában szintén csináltunk hasonló világítás-kiállást, hogy a felső szekrénysorba vagy az alá is lehessen lámpákat rakni. Minden berajzolt konyhagép megkapta a maga konnektorát vagy kiállását (a szagelszívó is), emellett további dugaljakat raktunk a konyhapult fölé a kisgépek számára.

A napalliban a tévének berajzolt helyre valóban került adatcsatlakozó és dugalj is, ugyanígy a hálószobába is, hogy akár tévét, akár egy számítógépasztalt be tudjanak rakni. Raktunk konnektort az ágy mindkét oldalára is a lámpáknak, illetve mobiltelefontöltőknek, de kerültek máshova is dugaljak mindkét szobába.

A végeredmény a rajzokon kívül élőben is megtekinthető, és bár az igények egy lakás esetében is eltérnek egymástól, bízunk benne, hogy amikor a berendezésre kerül a sor, a tulajdonosnak nem lesz oka bosszankodásra a kialakítás miatt.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL