Költözési információk 4.: Fűtés okosan

A birtokbaadáshoz kapcsolódó sorozatunk negyedik részében a ház fűtésével ismerkedhetnek meg a lakók, illetve hogy miként használhatják azt a lehető leggazdaságosabban.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a fűtési rendszer használatához, amivel megóvhatják magukat néhány kellemetlen meglepetéstől.

1. A Dual Eco rendszer kazánjai automatikusan a külső hőmérséklethez igazítják a fűtési víz hőfokát, hogy így is energiát takarítson meg. Amíg éjszaka sem fagy, nem lesznek forrók a radiátorok, ha pedig jó az idő, a fűtés teljesen le is kapcsolhat.

2. Ellenőrizze, hogy a hőmennyiségmérőnél található elzáró szelep teljesen nyitva van-e! Ezt a szelepet nyáron, különböző karbantartási munkák miatt elzárhatják, és ha elfelejtik kinyitni, a lakásban nem lesz fűtés. Ha lakásában minden radiátor hideg, miközben szomszédjainál működnek a fűtőtestek, akkor nem az Ön összes radiátora, vagy a kazán romlott el, hanem ez a szelep van elzárva.

3. Ha csak az egyik radiátora hideg (megfelelően beállított termosztát mellett), akkor lehetséges, hogy az adott termosztát a hibás, ennél azonban  valószínűbb, hogy a radiátorban megszorult a levegő (nyáron le van eresztve a víz), és fűtővíz híján nincs, ami átmelegítse a radiátort. A légtelenítés egy csavarhúzóval egyszerűen és gyorsan elvégezhető (ez nem a jótállás körébe tartozó javítás, hanem üzemeltetés, karbantartás). A légtelenítéshez állítsa magas hőfokra a termosztátot, hogy a szelep biztosan nyitva legyen, majd lazítsa meg a légtelenítő csavart, ezután várja meg, amíg az összes levegő távozik (abba marad a sziszegés). Amikor a levegő helyett víz kezd jönni, ismét meg kell húzni a csavart.

4. Ne állítgassa szélsőséges határok között a termosztátot, mintha egy gázkonvektort csavargatna! Az alacsony hőfokú fűtővíz miatt a felmelegedés, a vastag hőszigetelés miatt pedig a kihűlés is jóval lassabban zajlik, mint egy régi lakásban. A rendszer úgy van megtervezve, hogy alacsony energiafogyasztással tartsa a komfortos hőmérsékletet, ha viszont folyton kihűtik-felmelegítik a lakást, az jóval többe fog kerülni hó végén. (A rendszer körülbelül az autók fogyasztásához hasonlítható, azoknál is az állandó 90 km/h mellett a legalacsonyabb a fogyasztás, a folyamatos gyorsítás és fékezés mellett akkor is megugrik a fogyasztás, ha a végén ugyanúgy 90 km/h lesz az átlagsebesség.)

5. A valóban elérni kívánt hőmérsékletnél (pl. 22 fok), ne állítsa magasabbra a termosztátokat, vagy az okosotthon-rendszert! 

6. Fűtési idényben se feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, a lakás relatív páratartalmának alacsony szinten tartásáról, különben jó eséllyel számíthat penészesedésre. Az aktuális páratartalmat a lakás vezérlőpaneljéről egy gombnyomással leolvashatja. A szellőztetés alatt sem kell a fűtési költség miatt aggódnia, ilyenkor az okosotthon-rendszer mindaddig lejjebb veszi az adott helyiségben a hőmérsékletet, amíg nyitva van az ablak.

7. A legjobban akkor jár, ha a fűtés vezérlését teljes egészében az okosotthon-rendszerre bízza, illetve nem egyedileg állítgatja folyamatosan a radiátorok termosztátjait, hanem igényei szerint a vezérlőpanelen választja ki az Ön számára megfelelő üzemmódot, vált az egyes üzemmódok között. Arról, hogy hogyan vezérelheti a fűtést az okosotthon-rendszer segítségével, az építményhasználati útmutatóban olvashat bővebben.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL