Tudástár

Ingatlanjaink bemutatásával, kiválasztásával és a szerződéskötéssel kapcsolatban ingatlan-tanácsadóink állnak a rendelkezésére. Bármilyen iratra, alaprajzra vagy más információra volna szüksége, ha meg szeretne nézni egy építkezést vagy lakást, ők mindenben a segítségére lesznek. Ingatlan tanácsadóink elérhetőségét honlapunkon találja meg.
 
Kérjük, hogy kérdéseivel csak egy ingatlan tanácsadót keressen meg, egyikük sem fog mást, többet, jobbat ajánlani, mint a többiek, a párhuzamos megkeresés esetén azonban (munkatársaink ezt látják) könnyen gondolhatják, hogy kollégáik már foglalkoznak Önnel, így még az is lehet, hogy nem, vagy csak késve kap választ kérdéseire. Ingatlan tanácsadóink munkája a szerződés aláírásával ér véget, utána ügyfélszolgálati munkatársaink állnak a rendelkezésére.
 

A szerződés aláírását követően már nem ingatlan tanácsadónk, hanem ügyfélszolgálatunk fog mindenben a rendelkezésére állni. Elérhetőségét honlapunkon találja meg! Ügyfélszolgálati munkatársaink rögzítik az Ön befizetéseit, intézik az ingatlan átadását, szükség esetén közreműködnek a banki ügyintézésben, kezelik a felmerülő problémákat és az esetleges panaszokat, ezért kérjük, hogy bármilyen kérdés vagy gond esetén első körben velük vegye fel a kapcsolatot! Minden házunknak dedikált ügyintézője van, aki jól ismeri a házat, az ott ingatlant vásároló ügyfeleinket, így az Ön számára is egyszerűbb lesz az ügyintézés.

A lakás megvásárlását követően a megadott keretek között lehetőség van változtatni a terveken, burkolatok és beltéri ajtók közül lehet választani, extra termékeket kérni. A választásban a Metrodom műszaki konzultációjának csapata segít, elérhetőségüket honlapunkon a www.metrodom.hu/muszaki-konzultacio oldalon találja meg. A műszaki konzultáció menetéről a 6. fejezetben olvashat részletesebben.

Valamennyi, a Metrodom-csoport beruházásában készülő lakóház építését saját generálkivitelező cégei, a Metrodom Kivitelező és Metrodom Építő Kft. végzik, ami garancia a minőségre és a vállalt határidőkre. A kivitelezők munkatársai a lakóépületek kivitelezésében évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek, a házak építését irányító építésvezetők többszáz lakásos társasházak kivitelezését menedzselték sikeresen.

Ügyfeleink kivitelező munkatársaival a vásárlás során nem kerülnek közvetlen kapcsolatba, garanciális szolgáltatásainkat azonban ők nyújtják. 

A szerződések elkészítésével, a földhivatali eljárással, a társasház megalapításával, a tulajdonjog bejegyeztetésével a cégünk által megbízott Szabó, Kocsis és Társa Ügyvédi Iroda foglalkozik. A közreműködő ügyvédek és ügyvédjelöltek nem cégünk alkalmazottai, munkájukat mindkét fél nevében és érdekében végzik. Ha a felek között érdekellentét keletkezne, perbe lépnének, akkor ebben nem vesznek részt, egyik felet sem képviselik a másik ellenében.
 
Ettől függetlenül ügyfeleink bármikor bevonhatják a szerződés előkészítésébe, egyeztetésébe saját ügyvédjüket, neki is minden tekintetben a rendelkezésére állunk.
 

Új építésű lakás megvásárlása esetén komoly illetékkedvezményben részesül a vevő: az új lakások vételárának első 15 millió forintjára semmiféle illetéket nem kell fizetni, ami egy 15 milliós lakás esetén 600 ezer forintos megtakarítást jelent. Az ennél drágább, legfeljebb 30 millió forint értékű lakásoknál is csak a vételár 15 milliót meghaladó részére kell 4% illetéket megfizetni. (Teljes illetéket csak a 30 millió forintnál drágább új építésű lakásokra kell fizetni.)

 

Az új lakás vásárlását az állam is támogatja, 3 gyermek esetén a vissza nem térítendő támogatás akár 10 millió forint is lehet. A támogatásra való jogosultság a lakás méretétől, életkortól, családi állapottól és a gyermekek számától függ. Mivel az ezekre vonatkozó jogi szabályozás elég bonyolult, és rendszeresen változik, a jogosultságról és a támogatás konkrét mértékéről érdeklődjön a nagyobb bankoknál (pl. Takarék Kereskedelmi Bank, OTP). A legfontosabb tudnivalókat és a konkrét összegeket azonban honlapunkon is megtalálja.

Egy új építésű lakásra – főleg a projektfinanszírozó banktól – egyszerűbben és könnyebben lehet hitelt felvenni, mint a használt lakásra. Itt nem fordul elő az a kellemetlen meglepetés, hogy az értékbecslő a tényleges vételár 60%-ára becsülje utólag a lakás értékét, a hitel biztosítékaként pedig nem kell drága biztosítást kötni az ingatlanra, mivel minden épületünk biztosítva van. A hitelfelvétel során pedig, ha bármilyen gond adódik, számíthat vevőkapcsolatunk segítségére, akik közvetlenül az Ön hitelügyintézőjével veszik fel a kapcsolatot és eljuttatják részére a társasház alapító okiratát vagy más iratokat, sok időt és fáradságot takarítva meg ezzel Önnek.

 

Új lakás esetén nincsenek meglepetések a tulajdoni lappal kapcsolatban, az új építés miatt kizárt a rendezetlen, zavaros tulajdonviszony és persze csalók miatt sem kell aggódnia. Az adásvételben egy nagyon tapasztalt, ingatlanjogra szakosodott ügyvédi iroda működik közre, amelynek munkája csak az Ön tulajdonjogának bejegyzésével ér véget.

Újonnan megalakult társasházaink előélete miatt nem kell aggódni, hiszen teljesen tiszta lappal indulnak. Itt biztosan nincs eladósodva a ház, nem pereskedik a szomszédokkal vagy a lakókkal és biztosan nem fog a beköltözés után levelet kapni a közös képviselőtől, hogy sürgősen be kellene fizetni néhány százezer forintot, mert életveszélyes a lift/tető/gázvezeték stb.

Hála a kötelező előírásoknál igényesebb hőszigetelésnek (házaink minimum “CC – korszerű” minősítésű energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznek) és a házközponti fűtésnek, nálunk nem kell magas fűtésszámlákat fizetni, és a cirkó vagy a gázkonvektor javítási és karbantartási költségeivel sem kell számolni. Az egyedi hőmennyiségmérőknek és vízóráknak köszönhetően csak a saját tényleges fogyasztását fizeti, és a közös költséget sem duzzasztják olyan tételek, mint a magas felújítási alap-befizetés.

Házainkban központi, gáztüzelésű kazán gondoskodik a fűtésről és a meleg vízről, amely ma az egyik legköltséghatékonyabb megoldásnak számít és a lakóknak is a legkényelmesebb. A lakásokon belül minden helyiség hőmérsékletét saját igényeinkhez igazíthatja a termosztátok segítségével, a folyosókon lévő órákat az Ön zavarása nélkül lehet leolvasni és így mindenki valóban a fogyasztása szerint fizet.

Egy új építésű lakás esetén nem csak a lakás, de a ház is vadonatúj: a falak, a hő- és vízszigetelés, a tető, a lépcsőház, a vezetékek, a liftek – azaz minden. Itt nem kell azon töprengeni, mint egy “eladásra felújított” lakás esetén, hogy mi van a friss festékréteg alatt. És nem csak minden vadonatúj, de minőségi és korszerű is. A beépített anyagok márkás termékek, melyek Európában készültek, és rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal. A Metrodom házaiban nincsenek váratlan csőtörések, elakadt liftek, megvetemedett ablakok, nyikorgó parketták, mint a régi házakban.

Házainkra és lakásainkra az épület átadásától számított 3 év teljes körű jótállás jár, melyet kivitelező cégeink, a Metrodom Kivitelező vagy Metrodom Építő Kft. teljesít. A jótállás nem csak a külsőségekre terjed ki, a láthatatlan részek minőségéért és működéséért épp úgy felelünk, mint a láthatóakért. Ez a garancia pedig nem csak a lakásra, hanem az egész épületre, a közös területre, gépészetre, elektronikára is vonatkozik, a kazánoktól a burkolatokon át a tetőig – gyakorlatilag mindenre. Metrodom biztonság nevű szolgáltatásunk azonban ennél is többet nyújt, a jótállás 3 éves időtartamára, non-stop vész eseti segélyszolgálatot és hibaelhárítást biztosítunk, amely több, garanciális körbe nem tartozó helyzet esetén is segít, pl: az ajtózárba tört kulcs. Szolgáltatásunknak szintén részét képezi egy ingyenes, a lakás ingóságaira vonatkozó biztosítás, amely a műszaki problémák, balesetek mellett többek között betörés okozta károkra is védelmet nyújt.

Ez az egyik legnehezebben megfogható, mégis legfontosabb szempont: egy új házban és lakásban egészen máshogyan érzi magát az ember, mint egy régiben, mintha egy 30 éves Ladából ülnénk át egy, a szalonból frissen elhozott autóba. A rengeteg kis probléma, mint a beszakadt ajtajú postaláda, a mocskos kuka, a mozgó kő a folyosón, a gurgulázó csövek, a fél tucat zárral szerelt, ráccsal védett bejárati ajtók, melyeket oldalakon át lehetne sorolni, hirtelen és egy csapásra megszűnik. A változást persze nagyon könnyű megszokni és szinte fel sem tűnik, amíg vissza nem látogatunk egy régi épületbe. Nem véletlen, hogy akik új lakást vásároltak, továbbköltözésük esetén is ragaszkodni szoktak az új építésű vagy újszerű ingatlanhoz.

Az új lakásokat az önmagukra és környezetükre az átlagosnál jóval igényesebb emberek vásárolják. Házainkban elenyésző az esélye, hogy graffitivel találkozzon a falakon, kutyapiszokkal a liftben, és este nem kell a szomszéd részeg ordibálását hallgatni. Itt igazi lakóközösség van, az emberek odafigyelnek egymásra és a házra is, és a közös költség fizetésével is jóval kevesebb probléma van, mint egy átlagos házban.

Különösen az építkezés kezdetekor számít jó befektetésnek lakást vásárolni, mivel az ingatlanok ára a ház átadására jellemzően 15-20%-ot emelkednek, ami 1-2 év alatt igen tekintélyesnek számít, főleg annak fényében, hogy a szerződéskötéskor elég csupán a vételár 20%-át befizetni. Az új lakások később is tartják értéküket, és se a kiadásukkal, se az eladásukkal nem szokott gond lenni, azaz hosszabb távú befektetésnek is kiválóak.

Az építkezés korai fázisában vásárolt lakások esetén költségmentesen alakíthatjuk saját ízlésünknek megfelelően a lakást: az ajtók és a parketta színét, a csempe- és padlólap-családok közül szabadon választhatunk a kínálatból, de megválaszthatjuk az ajtók nyílásirányát vagy a dugaljak helyét is. Felár fizetése mellett pedig még szélesebb lehetőségek nyílnak egy valóban személyre szabott otthon megteremtésére.
 

Míg a régi házakban a szolgáltatások általában kimerülnek a heti takarításban, az új házak a viszonylag sok lakásnak köszönhetően megengedhetik maguknak az állandó, professzionális takarítás mellett a gondnokot, a kertészt és a lakók döntése szerint a 24 órás állandó portaszolgálatot is. Így a ház és a kert mindig tiszta és rendezett, nincsenek kiégett villanykörték, eldugult ereszek, elromlott zárak. Házainkban ráadásul rendszerint van a lakók által ingyen használható, zárható babakocsitároló és biciklitároló is – ezekről érdeklődjön ingatlan tanácsadóinknál!

Az új épületeknek és lakásoknak meg kell felelniük a hatályos, szigorú és részletekbe menő építési előírásoknak és figyelembe veszik azokat a lakói elvárásokat, amelyek még egy-két évtizede sem voltak maguktól értetődőek. Egy új házban nem kell lépcsőzni a babakocsival, sötét, rosszul megvilágított folyosókon botladozni, nem lesnek be a körfolyosón járók a nappaliba vagy a konyhába, megvan a helye a mosó- és mosogatógépeknek, és a mikró sem veri le a biztosítékot. Az új házak sokkal biztonságosabbak, ergonomikusabbak, használhatóbbak és élhetőbbek, mint a sok évtizedes épületek.

A régi házban lakók számára súlyos probléma a vagyonbiztonság. A mi házainkban ez szinte ismeretlen, mivel az általunk beépített acéltokos, acéllemez biztonsági ajtók gyakorlatilag betörésbiztosak, a minőséget a MABISZ-tanúsítvány is igazolja – hacsak nem hagyjuk a lábtörlő alatt a lakáskulcsot, nem kell aggódnunk a betörők miatt. Azokat a házainkat pedig, ahol kamerarendszer, portaszolgálat vagy biztonsági őrség működik, még a próbálkozó betörők is messziről elkerülik.

Valamennyi Metrodom lakásban modern, a világítást és a fűtést is ellenőrző és vezérlő okosotthon rendszer kerül beépítésre. A nyílt rendszert ügyfeleink igény szerint bővíthetik és kiegészíthetik, ehhez igénybe vehetik a Metrodom támogatását is. Amennyiben előre tudják, hogy olyan termékeket szeretnének majd beépíteni, amelyek vezetékes áramellátást (230 V) igényelnek, mint például a kamera vagy az elektromos redőny, ezeket a plusz elektromos kiállásokat is megrendelheti a műszaki konzultáció első körében. Az alaprendszer által nem tartalmazott további okostermékek és kiegészítők beszerzését, beszerelését és installálását a Metrodom nem vállalja, ezeket a lakás átvétele után a rendszer szállítójától, vagy más vállalkozótól tudja megrendelni. 

 

A Metrodom házai banki finanszírozással épülnek, azaz az építkezés pénzügyileg független az értékesítéstől, a vevői befizetésektől, a külső pénzügyi környezettől. A házak felépítéséhez szükséges forrást cégünk, illetve a finanszírozó bankok (Takarék Kereskedelmi Bank, OTP, stb.) biztosítják, pénzhiány miatt ezért nem fog leállni az építkezés. Mivel pedig generálkivitelezőink csak a Metrodom házait építik, a Metrodom Kivitelező és Metrodom Építő Kft. is biztonságban van anyagilag, nem fog tönkremenni, és emiatt az építkezés csúszni, mert egy másik megrendelő nem fizette ki.

A legfőbb garancia, hogy a vevő a 10% foglalón és a plusz 10% előlegen kívül gyakorlatilag semmit sem kockáztat (illetve ahogy lejjebb olvasható, még azt sem), a vételár fennmaradó részét (80%-ot) csak az építkezés befejezése (műszaki átadás) és a használatbavételi engedély kiadása után, költözéskor kell megfizetni.

A vevői befizetések a projektet finanszírozó Bank által vezetett zárolt óvadéki számlára érkeznek (készpénz-befizetést a cég nem is fogad), amely csak azt követően válik a Metrodom számára szabaddá, ha az egész épület elkészült, és a teljes projektfinanszírozási hitel vissza lett fizetve. Ügyfeleink akkor sem károsodnak, ha velünk történne valami, a bank ugyanis kötelezettséget vállal, hogy a teljesen kifizetett lakások esetén hozzájárul jelzáloga törléséhez, az ügyvédek pedig beadják a náluk elhelyezett tulajdonjog bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozatot. Vagyis ha Ön kifizette a lakást, mindenképpen meg fogja szerezni a tehermentes tulajdonjogot.

A minőség legfőbb garanciája, hogy az épületeket a Metrodomhoz tartozó saját építőipari cége, a Metrodom Kivitelező és Metrodom Építő Kft. kivitelezi, így nem fordulhat elő, hogy a kivitelező saját érdekeit előtérbe helyezve megrendelője és a vevők kárára próbáljon meg takarékoskodni. Ugyancsak szavatolja a minőséget a független banki műszaki szakértői és az állandó szakhatósági ellenőrzés is, amit a végén a használatbavételi engedély tanúsít. Szintén a biztonságot szolgálja a 3 évi általános garancia.

Az épület elkészültére (műszaki átadásra) vállalt, a szerződésben rögzített határidő elmulasztása esetén (kivéve a vis maiort) a cég havi 1% kötbérfizetési kötelezettséget vállal, ami bőven fedezi a csúszás okozta károkat (pl. ideiglenes lakásbérlet). Nagyobb, 3 hónapot meghaladó csúszás esetén pedig a vevőnek joga van a foglaló kétszeres visszakövetelése mellett elállni a vételtől. Ezzel együtt megjegyezzük, hogy cégünk még soha, egyetlen házunk átadásával sem csúszott.

Az adásvételi szerződés megkötésében és a földhivatali eljárásban a cégtől független ügyvédi iroda jár el, amely az ügyvédekről szóló törvény szerint mindkét felet egyformán képviseli. A szerződéstervezetet a vevő e-mailben vagy faxon előzetesen megkapja, azt saját ügyvédjével is átnézetheti, aki a szerződéskötés során is közreműködhet a vevő képviseletében.

A személyes adatainak kezelése egyre nagyobb fontossággal bír, hiszen senki sem szereti, ha mindenféle adatbázisba és listákra kerülnek személyes adatai, amit törvényszerűen követnek a kéretlen e-mailek, reklámlevelek és telefonos megkeresések. Ingatlanfejlesztőként ügyfeleink személyes és pénzügyi adatait is kezeljük, ezért az átlagosnál is nagyobb e tekintetben a felelősségünk. A Metrodom hatályos Adatkezelési szabályzatát honlapunk (www.metrodom.hu/) aljára tekerve, a láblécben elhelyezett Adatvédelem nevű linkre kattintva tekintheti meg, de a 2018. február 14-én elfogadott, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezésének megfelelő adatvédelmi szabályzatot Adatkezelési szabályzat teljes szövegét itt találja meg.

Ha meg szeretné ismerni házainkat, lakásainkat, elsősorban honlapunkat ajánljuk, ahol valamennyi ingatlanunkat megtalálja. Honlapunkon mindenre kiterjedő, részletes információkat talál az áraktól az alaprajzokig, a műszaki leírástól az elhelyezkedésig, és sok-sok fotót a házról, a környékről és az építkezésről. Honlapunkat folyamatosan frissítjük, és nem csak az aktuális ingatlankínálatot, de a legújabb híreket és akciókat is itt láthatja először.
 
Amennyiben valamit nem talál meg, vagy szeretne egy személyes találkozót, lakást nézne, úgy ingatlan tanácsadóink mindenben a rendelkezésére állnak.
 

Árlistáink, a lakások berendezett alaprajzai, a műszaki leírás, az építési engedély, az energetikai tanúsítvány, a használatbavételi engedély, a társasházat bejegyző határozat, az alapító okirat és az SZMSZ (utóbbiak a készültség függvényében) a honlapunkról letölthetők, illetve ingatlan tanácsadóink nyomtatott példányt is szívesen adnak.
 
Az adásvételi szerződéseinkből léteznek “alapminták”, de az építkezés fázisától, a finanszírozás módjától, illetve az egyedi igényektől függően a végleges szerződések olyan mértékben eltérhetnek, hogy értelmetlennek tartjuk a szerződésminta küldését, az ingatlan kiválasztását és a finanszírozás módjának megadását követően azonban nagyon szívesen elküldjük a konkrét szerződéstervezetet e-mailben vagy faxon.
 
A teljes épületre vonatkozó tervdokumentációt terjedelmi és szerzői jogi okokból sem tudjuk átadni, de ezeket előzetes egyeztetés után központi irodánkban meg tudja tekinteni.
 
Az ingatlanok tulajdoni lapja, a Metrodom cégkivonata, a képviseletre jogosultak aláírási címpéldánya nyilvános, a földhivataltól, illetve a cégbíróságtól szabadon lekérhető. Ezekből tőlünk is kaphat fénymásolatot a rendelkezésünkre álló legfrissebb iratok alapján, illetve ügyvédeink külön díj ellenében be tudják szerezni az eredeti példányokat.
 
Az alvállalkozóinkkal kötött szerződéseink (ideértve a bankokkal kötött finanszírozási szerződéseinket is) a két fél üzleti titkát képezik, ezeket harmadik fél számára nem adjuk ki, és betekintésre sincs lehetőség.
 

A megtekintésre a készültségtől függően van lehetőség, ilyen irányú kéréssel elsősorban a helyszínen lévő értékesítési irodában dolgozó ingatlan tanácsadóinkhoz érdemes fordulni, de minden munkatársunk szívesen áll rendelkezésére. Kérjük, hogy előzetesen egyeztessen időpontot, mert ennek hiányában lehet, hogy senkit sem fog az irodában találni, ha kollégáink épp más épületben mutatnak lakást, vagy szerződéskötésben segítenek központi irodánkban.
 
Az összes külső nyílászáró beépítéséig sajnos nincs lehetőség az épületekbe bejutni, és magára az építési területre (a telekre) is csak nagyon korlátozott időben, építésvezetői kísérettel, sisakban, zárt cipőben lehet belépni, időpontot ingatlan tanácsadóinkkal tudnak egyeztetni. (Az építkezést a jog “veszélyes üzemnek” minősíti, és az átlagosnál jóval szigorúbb felelősséggel tartozunk az ott történtekért.) Mivel lakásaink rendszerint még a szerkezetkész állapot előtt rendszerint elkelnek, ezért teljesen berendezett mintalakást tartunk fent, ahol mind a kiviteli minőség, mind a beépítésre kerülő anyagok megtekinthetőek.
 
A külső nyílászárók beépítését követően lehetőség van bejutni (a zárt cipő ekkor is kötelező!), az építkezés befejezéséig a megtekinthetőséget azonban korlátozhatják az aktuális munkafolyamatok. Balesetvédelmi okokból gyerekek ekkor sem léphetnek az építkezés területére, a kikapcsolt liftek miatt pedig időseknek és szívbetegeknek sem ajánljuk a látogatást.
 
A ház elkészültét követően már nincsenek különleges szabályok, de kérjük, hogy ingatlan tanácsadóink munkaidejére próbáljanak meg tekintettel lenni, kora reggeli és esti-éjszakai időpontokban sajnos nem tudunk a rendelkezésére állni, ez irányú megértését előre is köszönjük.
 

Először is figyelmébe ajánljuk, hogy elkészült épület esetén a gépkocsibeállóra és a tárolóra is fordítson kellő figyelmet, hogy valóban megfelelnek-e az Ön elvárásainak, valóban kényelmesen fogja tudni használni, mert utólag ilyen jellegű kifogásokat már nem tudunk elfogadni.
 
Fontos szabály, hogy az elkészült részek tekintetében már nem változtatunk, az építkezés befejezését követően pedig kifejezetten megtekintett állapotban adjuk el ingatlanainkat, amit a szerződésben is rögzítünk. Ez nem a garancia kizárását jelenti, hanem hogy a kiállásokon, a fűtőtestek, ajtók helyén akkor sem áll módunkban változtatni, ha azt Ön utólag valamilyen okból indokoltnak tartaná. Sokszor egy csekélynek tartott változtatás is, mint például egy ajtó nyílási irányának megváltoztatása is komoly műszaki problémát és sok tízezer vagy százezer forintos költséget jelenthet. Elkészült lakásaink részleteikben eltérhetnek az építészeti tervektől és a lakás marketingalaprajzától. Kész lakás esetén a ténylegesen megvalósult lakás a szerződés tárgya, nem kérhető, hogy az eredeti tervek szerint építsük át a lakást.
 
Az elkészült lakásokban nem javítjuk, a lakásmutatások és bejárások nyomán keletkezett úgynevezett mikrosérüléseket, mint amilyenek a parkettán, az ajtólapokon, a tokokon lévő apró karcolások. A nagyobb sérüléseket természetesen javítjuk, a nem vagy nem jól működő részek javítását pedig átadás előtt és után egyaránt kérheti. (Erről bővebben a 12. fejezetben olvashat.) Ha bármilyen kételye vagy kérdése van ezzel kapcsolatban, nyugodtan forduljon ingatlan tanácsadónkhoz, igény esetén a lakás állapotáról és a javításokról a szerződéskötés előtt jegyzőkönyvet veszünk fel.
 
A megtekintés során javasoljuk, hogy fordítson minden olyan részletre figyelmet, ami az Ön számára különösen fontos. Ha az érdekli, mennyi zaj szűrődik be a nyitott ablakon, télen is nyugodtan nyissa ki az ablakot hosszabb időre, ha a lift hangja miatt aggódik, kérje meg egy barátját, hogy liftezzen addig, amíg Ön a lakásban van, ha a benapozásra kíváncsi, jöjjön el délelőtt és délután is. Amennyiben ezeket elmulasztja, a költözés után hasonló jellegű kifogásait nem fogjuk tudni érdemben kezelni.  
 

Lakásaink ára publikus, honlapunkon mindig elérhető aktuális árlistánk. Ezek az árak a meghirdetett akción túl kötöttek, azokból további engedményt nem tudunk adni. Kérjük, ne a használt lakások adásvétele során szokásos alkuk elvárásával keressen nálunk lakást, mert csalódni fog – cégünk a gyorséttermi- vagy szupermarket-láncokhoz hasonló vállalat, nem egy családi kisvállalkozás.
 
Figyelmébe ajánljuk, hogy közzétett árlistáink semmilyen tekintetben nem jelentenek árgaranciát vagy ajánlati kötöttséget, azokat bármikor, bármilyen előzetes értesítés nélkül megváltoztathatjuk mindaddig, míg a lakást le nem foglalta.
Honlapunkon az egyszerűbb kezelhetőség és közérthetőség miatt árainkat az aktuális ÁFÁ-val számolva bruttóként tüntetjük fel, de a 2016. január 1-jét követően újonnan megkötött adásvételi szerződések a lakások árát nettóban határozzák meg. Az árat árlistáinkban és a szerződésben is forintban adjuk meg, fizetni az aktuális átváltási árfolyammal bármilyen devizában lehet. Ingatlanbeszámításra vagy más, nem pénzzel történő fizetésre (termék, szolgáltatás) nincs lehetőség.
 
A vételár tartalmazza az ügyvédi költségeket és a földhivatali eljárás díját, szerződéskötési-, regisztrációs-, közműbekötési díj, vagy bármilyen más jogcímen a Metrodom számára kötelezően fizetendő költség, díj vagy térítés nincs, a szerződés a vételáron kívül más, rejtett költséget nem tartalmaz.
 

A vevőnek a vételáron kívül kizárólag a következő esetekben kell díjat fizetnie a Metrodom vagy a közreműködő ügyvédi iroda részére:
- vevő által kezdeményezett utólagos szerződésmódosítás esetén az ügyvédi munkadíjat kell megfizetni;
- angol nyelvű szerződéskötés és ügyvédi eljárás esetén ennek ügyvédi munkadíját;
- lakás műszaki tartalmának megváltoztatása (átépítés, plusz felszereltség rendelése stb.) esetén a Metrodom Kivitelező és Metrodom Építő Kft-nek a pótmunka díját és az anyagok felárát kell megfizetni.
 
Az ingatlan vételárában nincs benne a konyhabútor vagy más bútorzat (pl. beépített szekrény), konyhagépek és a vagyonszerzési illeték. Az illetékről bővebb tájékoztatást a 2.1 pontban talál.
 

A Metrodom-nál nincs klasszikus értelemben vett “foglalás”, azaz hogy amíg fontolgatja egy lakás megvételét, addig azt nem adjuk el másnak. Attól, hogy akár többször is megtekint egy lakást, hitellehetőségeknek néz utána, vagy valamilyen eseményt vár (például meglévő lakása eladását), bárki megvásárolhatja az Ön által is kinézett lakást.
 
Egy lakás attól a perctől számít foglaltnak – ami a honlapunkon lévő árlistában is látszik -, hogy a két fél a szerződés részleteiben megállapodott, megvan a szerződés időpontja, és a vevő leadta a szerződéskötéshez szükséges adatait – ha ezen feltételek bármelyike is hiányzik, a lakás nem kerül foglalásra.
 
Ezek a kétségkívül merev szabályok valójában ügyfeleink érdekeit védik és szolgálják – nem szeretnénk, ha bárkinek is azért kelljen nemet mondanunk, ha talál egy neki tetsző lakást, mert másvalaki hetek óta gondolkodik.
 
Új projekt indítása esetén foglalási szándékát egy előre megadott időponttól kezdve honlapunkon keresztül jelezheti, ennek szabályairól és részleteiről ott olvashat bővebben, vagy forduljon ingatlantanácsadójához!
 

A Metrodom az iparágban szokásos, teljesen semmitmondó, konkrét tényektől mentes “leírás” helyett minden ház ingatlanjaihoz az egyedi jellegzetességeket is tartalmazó, részletes és a leginformatívabb műszaki leírásokat használ. A leírásokat az egyes házak honlapjáról tudja letölteni, vagy kérésére emailban, ingatlan tanácsadónk is átküldi Önnek.
 
Kérjük, hogy ellenőrizze, valóban a kiválasztott, Önt érdeklő lakás leírását szerezte be, mivel több ütemben épülő házaink esetén az építkezés eltérő fázisa miatt az egyes ütemek műszaki leírásai eltérhetnek egymástól!
 
Műszaki leírásaink tartalmát az építkezés előrehaladtával folyamatosan aktualizáljuk, a “végleges verzió” a műszaki átadás előtt kb. fél évvel készül el. Ennek az az oka, hogy a beszállítók pályáztatása és a termékek kiválasztása az építkezés alatt történik, így az alapozáskor még mi sem tudjuk, hogy a kádat például a szóba jöhető 3-4 gyártó közül kitől fogjuk vásárolni.
 
Az egyes termékeknél – ha már tudjuk – konkrét márkát nevezünk meg, és megadjuk a fontosabb műszaki paramétereket is. Hangsúlyozottan kerüljük az építtetők által közkedvelt “vagy más, hasonló termék” megnevezést, amely ugyan kényelmes kibúvót kínál az eladónak, de sok csalódásra és vitára adhat okot.
 

Előfordulhat, hogy valamit, ami érdekelné Önt, nem talál meg a leírásban, ennek több oka is lehet.

A legtöbb esetben a műszaki leírás terjedelme korlátozza az apróbb részletek ismertetését. Kívánságára a kivitelező, Metrodom Kivitelező és Metrodom Építő Kft. műszaki konzulensétől kaphat részletes információt, leírást az egyes termékekről, birtokbaadáskor pedig minden, a lakásába beépített termék tanúsítványát megkapja másolatban.

Az is lehet, hogy az építkezés még nincs abban a fázisban, amikor kiválasztjuk az adott terméket, így értelemszerűen termékmegnevezés sincs a leírásban. Ebben az esetben is a műszaki konzulens tud információkkal szolgálni, de ez csak arra terjed ki, hogy mikor tudjuk az adott terméket nevesíteni. Hangsúlyozzuk, hogy olyan reklamációval, amikor utólag hivatkoznak a műszaki leírásnak ellentmondó szóbeli ígéretre, nem tudunk érdemben foglalkozni.

Amennyiben Ön mást szeretne a lakásában látni, mint ami a leírásban szerepel, erre az építkezés korai fázisában van lehetőség. A műszaki leírás végén részletesen le van írva, milyen díjmentes választási és változtatatási lehetőségei vannak. Ezek azonban mindig az építkezés aktuális állásához igazodnak, kétség esetén még a szerződés aláírása előtt egyeztessen ingatlan tanácsadónkkal és a műszaki konzulenssel
 
Az építkezés mérete és jellege miatt előfordulhatnak jelentős eltérések az egyes lakások között. Lehet, hogy egy első emeleti lakásban már minden kész van, a kilencediken viszont a csempétől a parkettáig még sok mindenben tud dönteni, ezért ebben a kérdésben javasoljuk a körültekintő eljárást. Azt, hogy egy adott épületen melyik emeleten mit és meddig lehet még választani, honlapunkról tudhatja meg a legegyszerűbben.
 
A műszaki átadást megelőzően 4-5 hónappal az utolsó választási és változtatási lehetőségek is lezárulnak, ekkortól már csak arról tájékozódhat, hogy az adott lakásba milyen csempe, parketta, ajtó kerül majd beépítésre.
 

Ezek a választási és változtatási lehetőségek hangsúlyozottan csak az építkezés állásától függően állnak rendelkezésre, erről az előző pontban írtak szerint kaphat bővebb felvilágosítást.
 
Az építkezés kezdetén, szabadon dönthet a lakáson belüli falak, a gépészeti- és elektromos kiállások, a fűtőtestek helyéről, akár az alaprajzot is teljesen átalakíthatja. Változtatás esetén, érintett szakáganként (építészet, gépészet, elektromosság) a Metrodom Kivitelező és Metrodom Építő Kft. 20.000 forint + ÁFA díjat számol fel a terv módosításáért.
 
Lehetőség van választani az úgynevezett alapáras hidegburkolatok, parketták és beltéri ajtók közül, ezeket műszaki konzulensünknél lehet előzetesen megtekinteni. Többféle burkolati tervet is ajánlunk, illetve az egyedi elképzeléseket is megvalósítjuk, itt azonban a tervtől függően már elképzelhető, hogy felárat számolunk fel (pl. hálós helyett diagonális burkolás).
 

Ha alapkínálatunkban nem találta meg, amit keres, esetleg kifejezett elképzelései vannak, azok megvalósításában is rendelkezésére állunk. A gyakran kért extrák (pl. légkondicionáló előkészítés) közül műszaki konzulensünknél választhat, ő ad ajánlatot minden pótmunkára is. Ezeket közvetlenül a generál kivitelezőktől tudja megrendelni, és náluk kell kifizetni is. A rendelés teljes kifizetéséig nem kezdődik meg a munka kivitelezése, a termékek beszerzése.
 
Ha ennél többre vágyik, akkor a beszállítóink által ajánlott további termékekből válogathat, akik sokféle márkát és minőséget kínálnak. Ezeket a termékeket az Ön választása alapján rajtunk keresztül tudja megrendelni, mi gondoskodunk a szállíttatásról és a beépítésről.
 
Harmadik féltől származó termékek beépítését rendszerint nem vállaljuk, mert ez megoldhatatlan jótállási problémákat vet fel. Nem szeretnénk azon vitatkozni, hogy kivitelezési vagy anyaghiba az oka a nem megfelelő minőségben elkészült munkának. Ha mégis ilyen irányú kérése lenne, kérjük, érdeklődjön műszaki konzulensünknél!
 

Bármennyire is rugalmasan állunk ügyfeleink kéréseihez, a műszaki realitások és a jogi előírások nekünk is gátakat szabnak, ezeket ügyfeleinknek is el kell fogadniuk.
 
Nem változtathatjuk meg az épület külső képét, így az ablakok és erkélyajtók helyét és osztását sem. Nem lehet változtatni a külső falakon, korlátokon, erkélyelválasztókon és teraszburkolatokon sem. (A lakás bejárati ajtajának helyét viszont bizonyos keretek között változtathatjuk.) Nem rakhatunk fel az utcáról látható légkondicionáló kültéri egységet.
 
A lakáson belül a pillérekre és strangokra kell tekintettel lenni, utóbbi a wc elhelyezkedését is erősen befolyásolja. A szoros rétegrend miatt a fürdőszobákban nem tudunk padlóösszefolyót csinálni, épített zuhanytálcát azonban bizonyos keretek között lehet kérni.
 
Vannak olyan esetek is, amikor a vevői kérés ugyan műszakilag kivitelezhető, de használhatósági okokból nem tanácsoljuk a megvalósítást, pl. parketta rakását a konyhába, vagy túl keskeny ajtók és közlekedőutak kialakítását. Ha műszaki konzulensünk határozottan nem javasol valamit, érdemes megfogadni a tanácsát, ha ennek ellenére is a megrendelés mellett döntene, akkor alá kell írnia egy nyilatkozatot a felelősség teljes átvállalásáról. 
 
Vannak olyan egyedi kívánságok, amelyek műszakilag ugyan megvalósíthatóak lennének, de a kivitelezés jellege miatt mégsem tudjuk elvállalni. Például nincs elvi akadálya, hogy a normál helyett beépített redőnytokos ablakot rakjunk egy lakásba, ez azonban azt jelentené, hogy nem tudjuk a nyílászárók megrendelését egyben kezelni, külön kell kezelni 2-3 ablakot, eltérő lesz a falazás, a hőszigetelési igény stb. Emiatt a lakás tekintetében gyakorlatilag új kiviteli tervekre és egy külön művezetőre volna szükség, aki ezt a „külön kivitelezést” irányítja és ellenőrzi – mindez olyan időigényt és anyagi terheket jelent, amiért a látszólag egyszerű kérést nem áll módunkban teljesíteni. Hasonló a helyzet a padlófűtés, a tervezettnél több rétegű üvegezés és olyan bonyolult belsőépítészeti megoldások esetén, amelyek aránytalan terheket rónának a kivitelezőre. A Metrodom Kivitelező Kft. éppen ezért fenntartja a jogot, hogy a pótmunka iránti igényt elutasítsa.
 

A kivitelezés megfelelő szakaszába érve átadjuk a lakás építészeti, gépészeti és elektromos terveit, ezek áttanulmányozása után kötetlenül meg lehet beszélni műszaki konzulensünkkel, mit és hogyan szeretne kiviteleztetni a lakásban, a fentiekben ismertetett keretek között. A megbeszélteket konzulensünk írásba foglalja, feláras munka esetén árajánlatot ad. Fontos, hogy ha az eredeti tervekhez képest valamin módosítani szeretne, akkor Önnek kell ezt felénk jeleznie, a műszaki konzulens nem fog külön rákérdezni, hogy ugye jó helyen vannak a kapcsolók, elégedett az ajtók nyílási irányával stb.
 
A módosított terveket, a burkolati tervet, a választott termékeket, a feláras ajánlatot, aláírásával fogadja el. Kérjük, az aláírás előtt gondosan ellenőrizzen mindent, nehogy egy félreértés miatt mást fogadjon el, mint amit szeretett volna! Mi az aláírt tervek szerint fogjuk végezni a kivitelezést, átadásnál Ön is csak ezt kérheti rajtunk számon – az olyan panaszokkal, hogy nem is ezt a csempét/fugát/parkettát stb. választotta, rosszat írt alá, nem tudjuk érdemben orvosolni.
 
Feláras termék, pótmunka esetén a teljes felárat, munka- és anyagdíjat meg kell fizetni az eladó részére a megrendeléskor, ez a megrendelés elfogadásának a feltétele. A megfizetett felárral növekszik a lakás vételára, ezért ennek megfelelően az (elő)szerződést is módosítjuk. A folyamat a módosítás aláírásával fejeződik be, ha erre a megadott határidőig nem kerül sor, a kért változtatások, módosítások nem kerülnek kivitelezésre, illetve alapáras burkolatok és ajtók kerülnek beépítésre. Amennyiben elutalta volna a módosítás díját, de a szerződésmódosítást már nem írja alá, úgy ezt az összeget a módosítási határidő lejárta után visszautaljuk Önnek.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a vételár növekedése miatt a fizetendő tulajdonszerzési illeték összege is növekedni fog ezt cégünknek nem áll módjában kompenzálni.
 

Ha szeretne bizonyos munkákat saját maga befejezni, erre is van lehetőség, ebben az esetben azonban a kivitelező csak más pluszmunkák felárának erejéig tudja az el nem végzett munkát beszámítani, pénzt nem fog Önnek (vissza) utalni. Bizonyos munkák azonban összefüggnek egymással, ha például nem kér beltéri ajtókat, a padlólap lábazatát, a parketta szegélylécét sem tudjuk a tokhoz zárni, így ezek a befejező munkák is Önre maradnak. (A lakás átadása után nem áll módunkban visszatérni befejező munkákra.) Hasonlóan, ha nem kér hidegburkolatot, akkor a szanitereket, csaptelepeketm elektromos dugaljakat és kapcsolókat sem fogjuk tudni felszerelni, legfeljebb az anyagokat átadni a birtokba adáskor.
 
A használatbavételi engedély feltételeit mindenképpen teljesítenünk kell, így például legalább egy WC-t (ha az nincs, akkor egy fürdőszobát) teljesen meg kell csinálnunk, ki kell burkolnunk, készre kell szerelnünk – ettől nem tudunk eltekinteni. Az építési munkákat Ön kizárólag a birtokba adást követően fejezheti be, addig rajtunk kívül más nem végezhet munkát a lakásban.
 
 

Adásvételi szerződéseinket egy ingatlanjogra szakosodott ügyvédi iroda készíti el az Ön által megadott adatok alapján (választott ingatlan, vevők személye, fizetési mód, egyéb speciális körülmények). A szerződéstervezetet az ügyvéd küldi meg Önnek e-mailben vagy faxon.
 
A szerződés részletesen kitér a szerződő felekre, a megvásárolt ingatlanra, az árra és a fizetésre, a műszaki tartalomra, az átadásra, a felek szerződésszegésére vonatkozó következményekre, és sok más pontra is. Ezeket itt egyesével nem ismertetjük, de néhány fontos és hasznos dologra felhívjuk a figyelmét a következő pontokban.
 
Ha nem ért egyet a szerződéstervezetben írtakkal, kérjük, hogy ne az ügyvédhez, hanem ingatlan tanácsadónkhoz forduljon, ugyanis ő képviseli az eladót. (Az ügyvéd csak rögzíti azt, amiben a felek megegyeznek, nincs döntési joga, nem hagyhatja jóvá az Ön kéréseit.)
 

A vevők személyének meghatározása szabadon történik, azonban érdemes figyelembe venni a következőket.
 
A vevőnek személyesen kell aláírnia a szerződést, illetve helyette csak a megfelelő, ügyvéd vagy közjegyző által okiratba foglalt meghatalmazással rendelkező személy írhat alá. Ha a “vevőjelölt” például külföldön van, akkor a törvény által megkövetelt alakiságú meghatalmazás nélkül csak előszerződést tudunk kötni. (Az előszerződésről bővebben a 10.1 pontban olvashat.)
 
A nem európai uniós állampolgárok tulajdonszerzéséhez külön hatósági engedély szükséges, ennek beszerzésében külön díj ellenében az ügyvédek is tudnak segíteni.
 
Haszonélvező esetén a vevőkhöz hasonlóan, a hasznonélvezőnek is személyesen kell jelen lennie és aláírnia a szerződést. Kérjük, számoljon azzal, hogy a haszonélvezőre nem vonatkozik az illetékkedvezmény, a haszonélvezet időtartamától (holtig tartó haszonélvezet esetén a haszonélvező életkorától) függően számíthat az illetékre, ami igen jelentős tétel is lehet. Ha emiatt utólag gondolnák meg a haszonélvezet alapítását, akkor ez már csak külön eljárás keretében oldható meg, aminek az ügyvédi munkadíját a vevő köteles viselni.
 
Kiskorú (18 év alatti) vevő esetén törvényes képviselői (rendszerint a szülei) írják alá a szerződést.
 

Több ingatlan – lakás, beálló, tároló – vásárlása esetén minden ingatlan külön adásvételi szerződésben jelenik meg, így sokkal átláthatóbbak és kezelhetőbbek a szerződések. Az ingatlan azonosítása a társasház bejegyzését (albetétesítés) követően a helyrajzi számmal történik, amíg ez nem történik meg, addig az (előzetes) alapító okiratban meghatározott természetbeni címmel. Utóbbi esetben a vevő kifejezett kérésére be tudunk ugyan írni egy úgynevezett “várható helyrajzi számot”, ezért azonban semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni. A földhivatal helyrajzi szám kiosztási gyakorlatát ugyanis sok olyan szempont befolyásolja, amelyre nincs közvetlen ráhatásunk, és amely akár a társasház bejegyzését kezelő ügyintézők eseti döntésétől, jogértelmezésétől is függhet.

A Metrodom rendkívül egyszerű és kedvező fizetési ütemezésre ad lehetőséget a 2018. augusztus 31-ig újonnan megkötött adásvételi szerződés esetén: a szerződés megkötésekor 10% foglalót kell megfizetni, a fennmaradó 90% a használatbavételi engedély kiadását követően válik esedékessé. 2018. szeptember 1-től, az újonnan megkötött szerződések esetén a szerződés megkötésekor a vételár 20%-át kell megfizetni (10% foglaló + 10% vételár-előleg) a fennmaradó részt pedig a használatbavételi engedély kiadását követően. Hitel, CSOK, lakástakarékpénztár esetén az ütemezés eltérő, ilyenkor a pénzintézeti feltételekhez és követelményekhez alkalmazkodunk (hacsak nem kérnek számunkra elfogadhatatlan dolgokat). Azt, hogy milyen forrásból fedezi a lakás vételárát, az előszerződésben még nem, csak a műszaki átadás környékén megkötendő végszerződésben kell megadni. Ha már elkészült épületben vásárol lakást, és rögtön végszerződést kötünk, nagyon fontos, hogy még a szerződéskötés előtt jelezze ingatlantanácsadójának, ha nem csak önerőből finanszírozza a vásárlást, mert utólagos szerződésmódosításért az ügyvédek külön munkadíjat számolnak fel!

Ügyfeleinkkel rendszerint a legegyszerűbb és leggyorsabb módon, e-mailben tartjuk a kapcsolatot, több dolgot azonban postai úton, tértivevénnyel kell küldenünk, hogy kétség esetén egyszerűen el lehessen dönteni, mikor történt meg a kézbesítés. Ezek az iratok a következők: a szerződés és szerződésmódosítás vevői példányai (ha azokat nem személyesen veszik át), az esetleges átadási késedelemről való értesítés, értesítés a műszaki átadásról és a birtokba adásról, értesítés fizetési kötelezettségről, előleg- és végszámlák minden befizetésről, értesítés a használatbavételi engedély megszerzéséről, a társasház, illetve a tulajdonjog bejegyzéséről. (Ezeken túl is szoktunk sima levélben különböző tájékoztató leveleket küldeni bejárásokról, közelgő költözési határidőről stb.)
 
Azért, hogy ezeket a küldeményeket gyorsan és biztosan megkapja, a szerződésben meghatározunk egy úgynevezett értesítési címet, ami eltérhet a lakcímkártyán szereplő állandó lakcímtől. Ez lehet albérlet, kollégiumi vagy munkahelyi cím is, a lényeg, hogy Ön az adott helyen valóban átvegye a levelet. (Kétszeri sikertelen kézbesítés után úgy tekintik a felek, hogy a feladó eleget tett értesítési kötelezettségének, és a küldeményt átvettnek tekintik, annak minden jogkövetkezményével egyetemben.)
 
Ha nincs ilyen címe, megadhatja szülei, testvére vagy barátja nevét és címét is, ebben az esetben azonban ne felejtse el őt is ellátni a megfelelő meghatalmazással, különben nem fogja tudni átvenni az Önnek címzett leveleket.
 
Végső esetben (ha például külföldön lakik, és nincsenek magyarországi hozzátartozói) megadhat külföldi címet is, esetleg kérheti, hogy csak e-mailben küldjük leveleinket, ebben az esetben azonban nem fog tudni kézbesítési kifogással élni.
 

A szerződés mellékletei a műszaki leírás, az alaprajz (beállónál a teremgarázs alaprajza), és ha már elkészült, akkor az energetikai tanúsítvány. (Ha még nincs kész a lakás, akkor az energetikai besorolást a műszaki leírás tartalmazza, magát az iratot pedig birtokbaadáskor digitális formában adjuk át.) Ha a szerződés a későbbiekben módosításra kerül, vagy ha előszerződést kötöttünk, annak esetleges módosításaihoz, illetve a végszerződéshez jellemzően már nem csatoljuk újra a műszaki leírást és az alaprajzot, hanem csak visszautalunk az eredeti (elő)szerződés mellékleteire. A műszaki leírásról a 6. fejezetben olvashat bővebben.
 
A szerződéshez csatolt alaprajz egy úgynevezett “marketingalaprajz”, amelynek a rendeltetése a lakás beosztásáról és az épületen belüli elhelyezkedéséről való tájékoztatás, hangsúlyozottan nem műszaki rajz. A szakági terveket (építészet, gépészet, elektromosság) a műszaki egyeztetés során, műszaki konzulensünktől fogja megkapni, aki segít a rajzok értelmezésében is. Egy dologra mindenképpen szeretnénk felhívni a figyelmét: az alaprajzokon szereplő területek és méretek a vakolatlan, burkolatlan, nyers falakkal vannak számolva.
 

Szerződéseink hangsúlyozottan nem úgynevezett “blankettaszerződések”, azaz van lehetőség a tartalmi egyeztetésre és változtatásra, de sok olyan pont is van, amit például a kiadott építési, illetve használatbavételi engedély, vagy a banki finanszírozási szerződés határoz vagy köt meg, ezeken nem tudunk változtatni.
 
Ugyancsak vannak olyan pontok, amelyekhez a Metrodom üzleti döntése alapján ragaszkodunk, például senkinek sem fogunk másoknál több kötbért fizetni, nem vállalunk olyan átadási határidőt, ami rövidebb egy tértivevényes értesítő levél kézbesítési idejénél.
 
Ha nem ért egyet a szerződés egy vagy több pontjával, akkor első körben egy gyors szóbeli egyeztetést javasolunk ingatlan tanácsadónkkal, ő a kérdések többségére biztosan választ fog tudni adni. Ha szükségét érzi, nyugodtan vonja be saját ügyvédjét is az egyeztetésbe, arra azonban kérjük, hogy az ingatlanjogban járatos jogászhoz forduljon, ellenkező esetben az egyeztetés a szükségesnél nagyságrenddel tovább fog tartani, ami egyikünknek sem érdeke.
 
A szerződéskötésre csak akkor egyeztessen időpontot, ha a tartalmi kérdésekben sikerült egyezségre jutni, hogy akkor már csak az átolvasás és aláírás maradjon, az is sok időt fog igénybe venni. Nyomatékosan kérjük, hogy ne a szerződéskötéskor fogalmazzon meg új igényeket vagy feltételeket, mert ezzel egyrészt jelentős többletmunkát okoz munkatársainknak, másrészt Ön se venné jó néven, ha az aláírás előtt hoznánk a tudomására, hogy a korábban egyeztetettekhez képest meggondoltuk magunkat.
 
És végül egy tanács: a szerződéshez szükség van a felek közötti alapvető bizalomra. Ha Ön valamiért nem bízik bennünk (az ingatlanfejlesztőkben), meg van róla győződve, hogy meg kívánjuk téveszteni vagy be akarjuk csapni, akkor inkább ne szerződjön velünk. Hiába ír bele a szerződésbe akárhány oldalnyi biztosítékot is, a csalás vagy a rosszhiszeműség ellen semmilyen papír nem védi meg, és Ön sem fogja soha biztonságban érezni magát. 
 

A szerződéskötés helye társaságunk központi irodája (1095 Budapest, Mester utca 83/C), kérjük, hogy még véletlenül se az építkezésre/lakáshoz menjen! A szerződéskötés során ingatlan tanácsadónk és a közreműködő ügyvédi iroda egy munkatársa lesz segítségére, kérésére pedig cégünk aláírásra jogosult képviselője is rendelkezésére áll.
 
Fontos, hogy valamennyi vevő (a fiatalkorúak is!), törvényes képviselő és haszonélvező, illetve meghatalmazottjaik személyesen megjelenjen, és rendelkezzen a következő okmányokkal:
- személyi igazolvány;
- lakcímkártya;
- adókártya;
- nem magyar állampolgár esetében útlevél;
- meghatalmazott eljárása esetén a meghatalmazás;
- jogi személy (cég) esetén cégkivonat és aláírási címpéldány egy-egy eredeti (vagy közjegyző által hitelesített másolati) példánya.
 
A szerződésből minden vevő (haszonélvező) egy-egy eredeti példányt kap, ha bank is szerepel a finanszírozásban, akkor egy példánnyal többet kapnak. Ha további eredeti példányokra volna szüksége, kérjük, hogy ezt még a szerződéskötés előtt jelezze ingatlan tanácsadónknak. (Utólagos igény esetén csak a saját példányunkból tudunk közjegyzői másolatot készíttetni, a közjegyzői díj áthárítása mellett.)
 
A mindkét fél által aláírt, ellenjegyzett szerződés vevői példányait csak a foglaló számlánkra történő beérkezését követően adjuk ki, ha a szerződésben az szerepel, hogy a vevő a foglalót megfizette, tulajdonképpen az aláírással igazoljuk a foglaló megfizetését. (Számlát természetesen ettől függetlenül adunk róla.) Az aláíráskor ingatlan tanácsadónknak tudja jelezni, hogy a szerződés vevői példányait személyesen vagy postai úton kívánják-e átvenni.
 
Az adásvételi szerződés 3 eredeti példányát az eljáró ügyvédi iroda egy héten belül benyújtja a földhivatalhoz (a törvény szerint rendelkezésre álló határidő erre egyébként 30 nap), amely azt legkésőbb a benyújtást követő napon feltünteti széljegyként, erről a tulajdoni lapot kikérve bárki meggyőződhet.
 

A szerződéskötéskor a vevőnek meg kell fizetnie a vételár 10%-át kitevő foglalót, valamint további 10% vételárelőleget, azaz összesen a teljes vételár 20%-át. Ezeket az összegeket a banki finanszírozási szerződésünk határozza meg, ezért ebből nem tudunk semmilyen engedményt adni. A teljes összeget banki átutalással vagy a bankszámlánkra történő közvetlen befizetéssel lehet teljesíteni, készpénzben azonban nem tudjuk átvenni. A készpénz kezelését cégünk belső szabályzata tiltja. Ha az első vételárrész megfizetése teljesen vagy részben elmarad, akkor az adásvételi szerződést létre nem jöttnek tekintjük, és a nálunk lévő példányokat megsemmisítjük.
 
A foglaló akkor kap valódi jelentőséget, ha a szerződés valamiért megszűnik, a felek közös megegyezéssel felbontják vagy valamelyik fél attól egyoldalúan eláll. Az elállási okokat a szerződés pontosan tartalmazza, és rendszerint késedelemhez kapcsolódnak (eladó nem tudja időben átadni az ingatlant, vevő nem teljesíti fizetési kötelezettségét). Ezekben az esetekben, ha a felmondás az eladó hibájából történik, akkor duplán köteles a foglalót visszafizetni, ha viszont a vevő hibájából, akkor a foglaló az eladónál marad. Persze az is lehetséges, hogy a szerződés megszűnése egyik félnek sem róható fel, és azt közös megegyezéssel bontják fel, ilyenkor az eladó rendszerint a foglalót visszafizeti, illetve elképzelhető, hogy a szerződéskötéssel és bontással kapcsolatos költségeket részben vagy egészben a vevőnek kell fizetnie. A foglalón felül, akár szerződéskötéskor, akár később megfizetett vételárrészek, melyek jog szerint vételár-előlegnek minősülnek, a szerződés megszűnésének okától, körülményeitől függetlenül mindenképpen visszafizetjük a vevőnek.

Az ingatlan nyilvántartási szabályok miatt az épület, illetve a lakás elkészültéig (műszaki átadás) előszerződést kötünk. Az előszerződésben meghatározzuk a határidőt, ameddig a végleges szerződést meg kell kötni.
 
Az előszerződés csaknem minden tekintetben megegyezik a “végleges” adásvételi szerződéssel, tartalmazza valamennyi, az ügyletnek ebben a szakaszában lényeges jogot és kötelezettséget, földhivatali beadásra azonban – mivel szigorúan véve ez nem egy adásvételi szerződés, csak az annak majdani megkötésére irányuló kötelezettségvállalás – nem kerül.
 
Ha az előszerződésben kikötött határidőig bármelyik fél felhívására a másik fél nem tudja, vagy nem akarja megkötni a végleges szerződést, az szerződésszegésnek minősül, és ugyanúgy vonatkoznak rá a foglalónál írtak. Ebből következően, aki azért kötne előszerződést, mert bizonytalan a vételi szándékát illetően, és úgy véli, abból könnyebben és anyagi veszteségek nélkül fog kihátrálni, az súlyosan téved.
 

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a Metrodom kezdeményez szerződésmódosítást. (Erre működésünk megkezdése óta még nem volt példa.) Erre leginkább akkor kerülhet sor, ha építkezés közben valamiért át kellene számoznunk az ingatlanokat, emiatt pedig meg kell változtatni a társasházi alapító okiratot. Ilyenkor valamennyi érintett ügyfelünket megkeressük és természetesen vállaljuk az ügyvédi munkadíjat és a földhivatali eljárás díját is.
 
Aki ennek a felhívásnak nem tesz eleget, az számíthat rá, hogy a földhivatal el fogja utasítani a tulajdonjogának a bejegyzését, mivel nem fognak egyezni a szerződés szerinti és a földhivatalnak benyújtott iratokban lévő adatok, ami végső soron a vevőt fogja sújtani, az őt ért kárért pedig az eladót (mivel az a szerződésmódosítási felhívással megtette a kár megelőzéséhez szükséges lépést) még csak felelőssé sem teheti. Éppen ezért mindig vegye figyelembe, hogy szerződésmódosítási kéréssel csak a végső esetben fogunk Önhöz fordulni, és ilyenkor kifejezetten ajánlott a felek közötti együttműködés.
 

A vevői oldalról sok oka lehet, hogy miért akarnak szerződést módosítani, a leggyakoribb a finanszírozásban bekövetkezett változások, például egy bankváltás. (Ilyenkor nem cégünk, hanem az érintett bank szokta megkövetelni a szerződés módosítását.) A vevői szerződésmódosításra vonatkozó kérések esetén a Metrodom igyekszik minden segítséget megadni, hogy a szükséges módosítás mielőbb a vevő igényeinek megfelelően elkészüljön, ha azonban a cégünkre egyértelműen hátrányos feltételeket tartalmazna (például az eredetihez képest több hónappal későbbi fizetést), akkor mindenképpen javasoljuk az előzetes egyeztetést, hogy cégünk el tudja-e fogadni a kért módosítást.

A módosításra ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint a szerződéskötésre, de ekkor a vevőnek kell viselnie az ügyvédi munkadíjat, ennek mértékéről az eljáró ügyvédi irodától kell felvilágosítást kérni. (A félreértések elkerülése végett a Metrodom semmilyen díjat nem kér a szerződésmódosításhoz való hozzájárulásért.)

Ha a feleknek nem sikerül megegyezésre jutniuk a szerződésmódosítást illetően, akkor az eredeti adásvételi szerződés él tovább, a szerint kell eljárni.

Amennyiben műszaki konzultáción kér valamilyen módosítást, úgy annak nincs külön szerződésmódosítási díja.
 

A szerződésbontás viszonylag ritkán fordul elő, és a módosításhoz hasonlóan szintén sokféle oka lehet. A szerződés külön is nevesít néhány esetet, amikor a vevő szabadon, egyoldalúan elállhat, a többi esetben azonban szükség van a felek együttműködésére. Általánosságban csak annyit mondhatunk, hogy ha fel szeretné bontani szerződését, mindenféleképpen konzultáljon előtte velünk a lehetőségekről, ne várja meg, míg késedelembe esik a fizetéssel vagy az átvételt illetően, ezekben az esetekben ugyanis szigorúan a szerződés szerint fogunk eljárni.
 
Fontos, hogy a teljesítést, azaz az ingatlan birtokbavételét követően már nincs mód az elállásra, legfeljebb durva eladói szerződésszegés esetén, amelyek okot adhatnának a szerződés bíróság előtti megtámadására.
 
 

A fizetési ütemezés a lakás készültségétől, a finanszírozási forrásoktól (önerő, bankhitel, CSOK stb.), valamint attól is függ, van-e már projektfinanszírozó bank, amely a vevői fizetést is meghatározhatja. Általános információkat itt is talál, egyes házainkra vonatkozóan pedig honlapunkon, a Finanszírozás menüpont alatt találja meg a konkrét ütemezést.

Ami minden esetben megegyezik, hogy szerződéskötéskor meg kell fizetni a 10% foglalót (bővebben a 7.9 pontban), 2018. szeptember 1-ét követően, újonnan megkötött (elő)szerződés esetén pedig további 10% vételár-előleget, azaz összesen a teljes vételár 20%-át. Azonnal költözhető lakás esetén a szerződéskötés után rendszerint 30 nap áll rendelkezésre a teljes vételár megfizetésére, bankhitel vagy más külső forrás esetén ez 60 napra nőhet.

A fennmaradó 80%-ot csak a műszaki átadás és a használatbavételi engedély kiadása után, közvetlenül a beköltözés (birtokbaadás) előtt kell teljesíteni. Ugyanakkor lehetőség van rá, hogy igény esetén (például adófizetési okból) a vételár a készültségi foknak megfelelő ütemezésben több részletben legyen megfizetve. Ez vonatkozhat bankhitellel történő vásárlásra is, erre azonban jellemzően csak a projektfinanszírozó banknál van lehetőség, és kizárólag piaci (nem kamattámogatott) bankhitel esetén. A kamattámogatott hitel és a CSOK kizárólag a jogerős használatbavételi engedély után folyósítható.

Ez a fizetési konstrukció nem csak egyszerű és kényelmes, de biztonságos is, senkinek sem kell azon aggódnia, hogy az ingatlanfejlesztő mit fog csinálni a pénzével. A projektfinanszírozási szerződés után, még az első 20%  is egy zárolt bankszámlára kerül, amihez csak a projekt sikeres befejezését követően jutunk hozzá, azaz ez is arra ösztönöz minket, hogy rendben felépítsük a házat, megkapjuk a használatbavételi engedélyt, átadjuk a lakásokat. Ügyfeleinknek amiatt sem kell aggódniuk, hogy valamilyen váratlan gond miatt a finanszírozó bank az ő befizetéseiket, lakásaikat használják fedezetnek a Metrodom hiteléhez. A finanszírozási szerződést ugyanis úgy kötjük, hogy amennyiben a vevő teljesíti fizetési kötelezettségét (kifizeti a teljes vételárat), a bank köteles hozzájárulni a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez és a jelzálog törléséhez.

Ha külső forrást is igénybe szeretne venni, mindenképpen még a végleges adásvételi-szerződés megkötése előtt egyeztessen hiteltanácsadójával, a bankkal vagy munkáltatójával, mert rendkívül eltérőek a szerződési és folyósítási feltételeik, amelyek aztán a beköltözés idejét is meghatározhatják. A projektfinanszírozó vagy velünk szerződést kötött bank például már a használatbavételi engedély kiadásakor, vagy igény esetén akár a műszaki készültségnek megfelelő részletekben is folyósít, míg más bankok csak az albetétesítéskor, 2-3 hónappal később. Sajnos vannak olyan bankok is, amelyek olyan feltételeket támasztanak (rendszerint a vevői tulajdonjog és a banki jelzálogjog előzetes bejegyzését), amit cégünk nem tud elfogadni.

Ettől eltekintve alapvetően alkalmazkodunk a banki elvárásokhoz, szükség esetén banki ügyintézőjével is egyeztetünk, ha azonban Ön elmulasztja az előzetes egyeztetést, akkor egyszerűen a szokásos, általános feltételeket foglaljuk a szerződésbe, és ha ezt utólag kell módosítani, azt az ügyvédi iroda csak külön munkadíj mellett tudja vállalni.

 

Fizetési kötelezettségének átutalással vagy a bankszámlánkra történő közvetlen befizetéssel tud eleget tenni, készpénzt, bankkártyás fizetést vagy csekket nem tudunk elfogadni. Számlánkra bármilyen valutában utalhat, ezt a bank automatikusan napi árfolyamon forintra konvertálja, és ennek megfelelően írjuk mi is jóvá. A bankszámlát, ahova utalnia kell, az adásvételi szerződés 2. oldalán találja meg, de honlapunkon, a Finanszírozás menüpont alatt is megtalálja az egyes projektek bankszámlaszámát.
 
Fizetési kötelezettségeit és a határidőket a szerződés tartalmazza, ha pedig az valamilyen eseménytől függ (tipikusan ez a használatbavételi engedély kiadása, a műszaki átadás, vagy a társasház bejegyzése szokott lenni), akkor arról levélben értesítjük. A levélben szerepel az utalandó összeg és a bankszámlaszám is.
 
Fontos tudni, hogy a fizetési kötelezettség akkor tekinthető teljesítettnek, ha a pénz a számlánkon jóváírásra került. Az átutalások munkanapon néhány óra alatt megérkeznek, a munkaszüneti napon indított utalások azonban csak az első munkanapon lesznek jóváírva, külföldi számláról történő utalás esetén pedig célszerű 48 órás átutalási idővel számolni. Az átutalási megbízást, a banki jóváhagyást, a fizetési ígérvényt, vagy más olyan iratokat, amelyek arról szólnak, hogy a fizetést elindították vagy feltételesen elindítják, nem tudjuk elfogadni. Ezekre való hivatkozással se a birtokbaadásra irányuló, se más követelésnek nem tudunk eleget tenni.
 
Befizetéseiről 15 napon belül részletes előlegszámlát állítunk ki, az utolsó vételárrész megfizetésekor vagy a birtokbaadáskor pedig kiállítjuk az úgynevezett végszámlát is. Ha egy ingatlannak több vevője van, a számlákat – függetlenül a befizető személyétől – tulajdoni hányaduk arányában mindannyiuknak kiállítjuk. (Például ha két tulajdonos van 50-50%-ban, és valaki befizet 100 forintot, mindketten kapnak egy-egy, 50 forintról szóló számlát.)
 
Hangsúlyozzuk, hogy cégünk szigorúan a számviteli- és adótörvények, valamint a NAV állásfoglalásai alapján jár el, ezért a tulajdonos helyett más nevére, vagy a valóstól eltérő időponttal és tartalommal nem állítunk ki számlát, az ilyen irányú megkereséseket elutasítjuk.
 

Ha a vételárat részben lakásvásárlási hitel felvételével oldja meg, akkor számolnia kell néhány egyedi dologgal.
 
Azt, hogy Ön mennyi hitel felvételére jogosult, mindenképpen még a szerződés aláírása előtt, egy előminősítési eljárásban tisztázza a bankkal. Előfordulhat, hogy a kedvezőbb kamatot kínáló bank kisebb arányban hajlandó finanszírozni, mint mások. Számítson rá, hogy maximum a vételár 75%-át veheti fel hitelként, a jellemző érték azonban inkább 60-65%. A projektfinanszírozó bankot – ez nálunk jelenleg az Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és az OTP Bank Nyrt. – mindenképpen érdemes megkeresni, mivel ők ilyenkor a lakossági ügyfeleknek is külön kedvezményeket nyújtanak.
 
Vegye figyelembe, hogy a bankok nem csak a szerződés megkötéséhez, de a vételár folyósításához is külön feltételeket támasztanak, amelyek bankonként eltérhetnek. Ha bármilyen problémája lenne ezzel kapcsolatban, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz, szívesen felvesszük közvetlenül is a kapcsolatot banki ügyintézőjével.
 
Számoljon a banki ügyintézés időigényével, bármit is ígérnek a reklámok vagy a hitelközvetítők, mire a bank fizet, az az adásvételi szerződésének megkötését követően legalább 1 hónap, de célszerűbb inkább 2 hónappal számolni – márpedig ez fogja meghatározni azt is, mikor veheti birtokba az ingatlant.
 
Ezzel az idővel akkor is számolnia kell, ha építés alatt lévő lakást vásárol, az önerős vevők gyakorlatilag a használatbavételi engedély kiadásának másnapján be tudnak költözni, a szerződött banki partnerünknél hitelt felvevőknek erre kb. 4-5 héttel később lesz lehetősége, az idegen bankkal szerződők pedig kb. 3-4 hónap várakozással és ügyintézéssel számolhatnak. Ezt az időt cégünk sajnos semmilyen módon nem tudja lerövidíteni, és arra sincs mód, hogy a banki utalás előtt átadjuk a lakást.
 

Lakástakarékpénztári megtakarításait (Fundamenta, OTP Lakáskassza stb.) is használhatja a vételár kiegyenlítésére, ami a banki hitelnél jóval egyszerűbb ügyintézést jelent, a 3 hónapos folyósítással azonban számolnia kall. Ha viszont kiegészítő hitelt is fel kíván venni, akkor ugyanolyan eljárásra számíthat, mint az előző pontban írt bankhitel esetén.

Munkáltatói hitel tekintetében nem tudunk semmi konkrétat mondani, ahány cég, annyi szokás. Van, hogy a hitelnyújtás banki közreműködéssel történik, lehet, hogy a pénzt Önnek utalják, de az is, hogy közvetlenül cégünknek, korlátozhatják a megvásárolt ingatlan vagy az úgynevezett felépítmény értékét, és sok más egyedi szabály is lehet.
 
Ha munkáltatója megadja, hogy mit szeretne a szerződésben látni, azt rendszerint minden további nélkül bele tudjuk foglalni, nagyon ritkán támasztanak olyan feltételt, amelynek teljesítése problémát jelentene számunkra. Ingatlan tanácsadónk a munkáltatói hitel tekintetében is segítségére tud lenni.
 

Az állami támogatással történő lakásvásárlásnak mindig szigorú feltételei és szabályai vannak. Először is ezekkel csak néhány bank foglalkozik (a konkrét bankokról ingatlan tanácsadónk tud felvilágosítással szolgálni), a jogosultságot pedig nagyon sok minden korlátozza. (Életkor, házasság, gyermekek száma, a megvásárolt lakás mérete és értéke, meglévő ingatlanok.)
 
Fontos, hogy még a szerződéskötés előtt felkeresse a bankot, hogy biztos legyen benne, valóban jogosult-e az adott kedvezményre, mivel ha utólag derül ki, hogy a kinézett támogatást nem tudja igénybe venni, erre való hivatkozással már nem tud visszalépni a szerződéstől.  Szintén számítson rá, hogy a kamattámogatott hitel, illetve a CSOK folyósításának feltételei közé tartozik a jogerős használatba vételi engedély, azaz, ha még ez előtt kívánná kifizetni a vételárat (pl. adózási okból), erre ezeket a forrásokat nem tudja igénybe venni.

Lízinggel történő finanszírozás esetén, a „hitelt” nyújtó pénzintézet (a lízingbeadó) vásárolja meg tőlünk az ingatlant, őt jegyzik be tulajdonosként, Ön (a lízingbevevő) pedig részletfizetéssel tőle vásárolja meg az ingatlant, és csak az utolsó részlet kifizetésével lesz tulajdonos – a lakást azonban addig is teljes mértékben használhatja. Ez a konstrukció leginkább akkor hasznos, ha jövedelemigazolási gondok vannak, vagy minimális önerővel kíván ingatlant venni, a havi törlesztőrészlet adott esetben kedvezőbb is lehet, mint a bankhitelé. A feltételek azonban itt is szigorúak, azt, hogy konkrétan Önnek megéri-e a lízing, csak a lízingcéggel történő egyeztetés után dönthető el.
 
Fontos, hogy cégünk kizárólag elkészült, jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlant ad el lízinges konstrukcióban, ettől nem tudunk eltérni.
 

Gyakori eset, hogy a korábbi lakás eladásából fedezik az új lakás vételárát, vagy annak egy részét. Azonnal költözhető lakásaink esetében javasoljuk, hogy csak azután írja alá velünk az adásvételi szerződést, ha már túl van az eladáson, vevője már legalább a foglalót letette.
 
Kivitelezés alatt lévő lakásunk megvásárlása esetén van idő arra, hogy a lakás elkészültéig eladja régi lakását, az ehhez szükséges idő, az eladási ár és a vevő fizetési idejét illető kalkulációt azonban érdemes némi rátartással számolni a kellemetlenségek elkerülése végett. Felhívjuk a figyelmét, hogy ha mégsem sikerül az értékesítés, ez a vevő részéről nem számít sem vis maiornak, sem megfelelő indoknak a szerződés felbontásához, mindez független a felénk vállalt vételár fizetési-kötelezettségtől. Sem ebben, sem más esetben nincs lehetőség arra, hogy az Ön ingatlanát a vételárba beszámítsuk.
 

Mindenkivel előfordulhat, hogy a dolgok nem egészen a tervei szerint alakulnak, és ezért fizetési késedelembe esik. A legfontosabb, hogy ha látja, hogy nem fog tudni határidőre fizetni, akkor ezt előre jelezze ügyfélszolgálatunknak. Ebben az esetben számíthat rá, hogy megkapja a kért haladékot, és ha szükséges, a segítségünket is, pár hetes csúszás esetén pedig kamatot se számítunk fel.
 
Ha a késést látva ügyfélszolgálati munkatársunk keresi meg Önt, és a tartozást gyorsan rendezi, szintén nem kell semmilyen következménnyel számolnia, ha azonban ekkor derül ki, hogy Önnek több hetes haladékra van szüksége, akkor a késedelmi kamattól nem tudunk eltekinteni. A probléma kezeléséhez azonban ekkor is minden segítséget megadunk és számíthat pozitív hozzáállásunkra.
 
Ha a kapcsolatfelvételi kísérletünk sikertelen marad, vagy hiányzik a kellő együttműködési készség, esetleg olyan adat jut tudomásunkra, amiből az derül ki, hogy nem számíthatunk belátható időn belüli fizetésre, akkor az adásvételi szerződés szerint járunk el, és egy írásos fizetési felszólítás és az abban adott fizetési határidő letelte után következő levelünkben elállunk a szerződéstől. A foglalót ebben az esetben megtartjuk, a már megfizetett további vételárrészt azonban visszafizetjük.
 

Előfordulhat, hogy nekünk kell Ön felé valamilyen fizetési kötelezettséget teljesíteni, ennek egyik esete, ha késedelmünk miatt kötbértartozásunk keletkezne, a másik, az előzőnél jóval gyakoribb, hogy a vevő vagy a bank tévedésből többet utal a kelleténél, esetleg a közös költséget utalják a társasházi számla helyett hozzánk.
 
Ha túlfizetést vagy téves utalást látunk, azt egyeztetés után visszautaljuk arra a számlára, ahonnan érkezett, a számlánkra történő közvetlen befizetés esetén pedig vevői nyilatkozatot kérünk, hogy hova utaljunk. Maga az átutalási idő különösen a banki finanszírozású projektek esetén azonban több hét is lehet, mivel ilyenkor a számla felett nincs rendelkezési jogunk, és a pénzt a banktól kell „kikérnünk”, és végigfuttatnunk az ellenőrzési rendszerükön.
 
 

A szerződéskötést követően máris keletkezik néhány olyan kötelezettség, amelynek eleget kell tennie, ezek röviden a következők:
- el kell utalnia a foglalót (7.9 pont);
- bankhitel (CSOK, lakástakarékpénztár stb.) esetén be kell adni a hitelkérelmet, majd megkötni a hitelszerződést, és elintézni a folyósításhoz szükséges papírokat (kivitelezés alatt lévő lakás esetén erre több ideje van);
- folyamatban lévő építkezés esetén el kell mennie a műszaki egyeztetésre (burkolatok, ajtók választása stb.);
- el kell majd menni a műszaki- és a birtokbaadásra (kulcsátadásra).
 
A szerződéskötés után – ha nem személyes átvételt kért – postán megküldjük Önnek a szerződés vevői példányait, illetve kb. 2 héttel később a foglaló befizetéséről szóló előlegszámlát, ha esetleg ezeket nem kapná meg, kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon!
 
Amennyiben építés alatt lévő lakást vásárolt, a választási lehetőségekkel, bejárással, átadással kapcsolatos információkkal többször is meg fogjuk Önt keresni, ezért ha változna az értesítési címe (7.5 pont), kérjük, küldjön egy e-mailt ügyfélszolgálatunknak!
 

Felmerülhet az igény, hogy még a birtokbaadás előtt bejuthasson a lakásba méretet venni a beépített bútorokhoz, esetleg magát a beszerelést elvégez(tet)ni. Ezzel kapcsolatban szeretnénk leszögezni, hogy bár az elvárás érthető, de ez nem tartozik az eladó kötelezettségei közé, nem „jár”, hanem egy extra szolgáltatás a kivitelező részéről, ezért arra csak cégünk előírásai szerint van lehetőség. 
 
Szerződéskötést követően a lakásnak az értékesítésen lévő kulcsai visszakerülnek a kivitelezőhöz, ezekbe a lakásokba kizárólag az ő emberei léphetnek be munkavégzés és karbantartás (szellőztetés, takarítás) céljából. Éppen ezért a bejutásért ne forduljon ingatlan tanácsadónkhoz, mert nem fog tudni segíteni.
 
A kivitelezés alatt vagyon- és munkavédelmi okokból csak egyszer, az erre külön kijelölt időpontban lehet bemenni. Rendszerint a hidegburkolás után szervezünk bejárást, erről műszaki konzulensünk tud részletes információval szolgálni.
 
A műszaki átadás, illetve az ezt követő hibajavítás (rendszerint 30 nap) befejezését követő 2 hétben, 2-3 előre kijelölt napon biztosítunk lehetőséget a bejutásra. Ekkor lehet az elkészült hibajavításokat ellenőrizni, felmérni a konyhabútor, beépített szekrények helyét, akár a kiválasztott mesteremberrel együtt. A konkrét napról és időkeretről a műszaki átadáskor tájékoztatjuk, illetve ügyfélszolgálatunk tud felvilágosítást adni. Nyomatékosan kérjük, hogy a megadott napokon túl belépési kéréssel ne forduljon hozzánk, mert annak nem tudunk eleget tenni! Amennyiben a belépéssel kapcsolatban bármilyen probléma merül fel (károkozás, a lakás elhagyásának megtagadása a munkaidő végén stb.), a bejárási lehetőséget azonnal megszüntetjük.
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy munkatársaink a bejárási napokat követően, a birtokba adásig eltelő időben többször is be fognak menni a lakásba, rendszeres szellőztetés, illetve a fűtőtest szelepek és csaptelepek ellenőrzése céljából, illetve az okosotthon rendszer felszerelésére és beüzemelésére is ebben az időszakban fog sor kerülni. Éppen ezért a bejárási nap kizárólag a hibajavítások ellenőrzésére, felmérésre, a lakás megszemlélésére használható, kivitelezési munka (például légkondicionáló vagy konyhabútor szerelés) nem végezhető, a lakásban hagyott bármilyen bútorért, berendezési tárgyért, szerszámért vagy más eszközért a fentiekre tekintettel semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni. Hasonló okokból a lakásban a későbbiekben sem lehetséges kivitelezési, szerelési munkát folytatni, mivel azok folyamatos felügyeletét és ellenőrzését nem tudjuk biztosítani, és a lakásban a burkolatokban, szaniterekben, az okosotthon-rendszerben stb. okozott esetleges károkért való felelősség utólag nem lenne megállapítható.

 

A műszaki átadás arra szolgál, hogy a vevő meggyőződhessen róla, a lakás rendben elkészült, alkalmas a használatra, illetve hogy a felek feltárják az esetlegesen meglévő, javításra váró hibákat. Ebből következően műszaki átadásra csak akkor kell számítania, ha még kivitelezés alatt álló ingatlant vásárolt, egyébként megtekintett állapotban (5.3 pont) vásárolja azt meg.
 
Az adásvételi szerződésben határidőt vállalunk a műszaki átadásra (gyakorlatilag az építkezés befejezésére), azaz eddig kell átadnunk az ingatlant. Erre rendszerint a határidő előtt néhány héttel kerül sor, a konkrét dátumról előzetesen írásban értesítjük. Ha a levélben szereplő időpont nem felel meg Önnek, ezt mindenképpen jelezze ügyfélszolgálatunknak és egyeztessen másik időpontot! Ha az eladói felhívás ellenére elmulasztja a megjelenést, akkor úgynevezett vevői késedelembe esik, annak minden jogkövetkezményével együtt.
 
Magát a műszaki átadást egyszer elhalaszthatjuk, utána azonban már havi 1% kötbért kell fizetnünk, ha pedig ezután sem tudnánk megejteni a műszaki átadást, a vevő dupla foglaló visszakapása mellett elállhat a szerződéstől. (Eddig nem volt rá példa, hogy akár egyetlen nappal is halasztanunk kellett volna az átadást a vállalt határidőhöz képest.)
 
Maga az átadás mintegy fél órát vesz igénybe, több tulajdonos esetén pedig egyikük jelenléte is elég. Az átadásra, ha kívánja, saját költségére magával hozhat egy műszaki szakértőt vagy ellenőrt is, de alapvetően olyan dolgokat kell ellenőriznie, amire bárki képes. Nézze meg, hogy minden hibátlan és sértetlen, nyissa ki és zárja be/el az ajtókat és ablakokat, a csapokat, húzza le a wc-t, kapcsolja fel a villanyt, ha kívánja, akár a konnektorokat is megvizsgálhatja egy fázisceruzával. Ha nyáron van az átadás, akkor a fűtést és a meleg vizet nem fogja tudni kipróbálni, mert emiatt nem fogjuk beüzemelni a kazánokat, ez csak a birtokbaadáskor fog megtörténni.
 
A műszaki átadás csak a lakásra/beállóra/tárolóra vonatkozik, a közös területekre azonban nem, ezeket majd a közös képviselő veszi át. Ennek az az oka, hogy egyrészt a nagy terület miatt a bejárás és átadás fél napot venne igénybe, másrészt a bonyolult gépészet átvételéhez szükséges szaktudással ügyfeleink java része nem rendelkezik, harmadrészt a sok tulajdonos esetleges egymásnak ellentmondó nyilatkozataik jogilag értelmezhetetlenek és kezelhetetlenek lennének. Emiatt a közös területekkel kapcsolatos kifogásokat, se jegyzőkönyvezni, se kezelni nem tudjuk – ez nem része a műszaki átadásnak.
 

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a műszaki átadás egyik célja pont a kisebb hibák számbavétele, tehát ha ilyet talál, abból ne a rossz kivitelezésre vagy cégünk hanyagságára következtessen, ez az építőiparban szokásos jelenség. Ezzel együtt műszaki átadásaink több, mint 75%-a hibamentesen zajlik, és a többi esetben is csak kisebb fuga- vagy festékhiba, esetleg illesztési hiányosságok merülnek fel.
 
Néhány dolog hiányán ne csodálkozzon, a beltéri ajtók kulcsai, a termosztátfejek, a csapok kifolyócsövéről a szűrő (perlátor), a zuhanyszett és a wc ülőke rendszerint csak közvetlenül birtokbaadás előtt kerül a helyére, mivel ezeknél fokozott az idő előtti eltűnés veszélye, ha azonban más hiányosságot látna, akkor feltétlenül szóljon.
 
Ha hibát talál, azt a helyszínen lévő szakiparosok vagy azonnal javítják, vagy jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyben javítási határidőt is vállalnak, ez legfeljebb 30 nap szokott lenni. A javítás megtörténtéről nem küldünk külön értesítést, azt a műszaki átadást követő heti bejárási napokon ellenőrizheti. Ha ezt nem tenné meg, legkésőbb a birtokbaadáskor lesz még lehetősége.
 
Hibának minősül az is, ha Ön megváltoztatta a műszaki tartalmat (pótmunkát rendelt, máshova tetette a radiátort, kapcsolót stb.), de a változtatást a kivitelező nem, vagy nem a megrendelésnek megfelően végezte el. Ilyen jellegű panaszt azonban csak akkor tudunk orvosolni, ha Ön rendelkezik a szükséges, visszaigazolt megrendeléssel, befizette a díjat. Csak annak a teljesítését tudjuk biztosítani, ami a (megváltoztatott) terveken, leírásban szerepel, szóbeli ígéretekre, megbeszélésre történő hivatkozást nem tudunk elfogadni.
 
Vannak olyan apró hibák, amelyeket azok fennállása esetén sem javítunk, mert a javítás aránytalanul költséges volna, esetleg csak a termék cseréjével volna lehetséges. Ez a hibakategória nagyon szűk, gyakorlatilag a szabad szemmel is nehezen észlelhető mikrokarcolásokat jelenti. Például egy, az ablaktokon talált 1 milliméteres karcolás miatt nem fogjuk az egész ablakot kivésni a falból, a hőszigeteléstől kezdve a vakolaton át a festésig mindent tönkretenni, majd javítani.
 

Mivel a műszaki átadás megtörténtének, illetve meghiúsulásának is jogi következményei vannak az eladóra és a vevőre nézve is, ezért fontos, hogy tisztában legyen vele, mikor sikeres és mikor nem az a műszaki átadás. Az előző pontban írt kisebb hibák megléte esetén is a műszaki átadás sikeresnek tekintendő, kisebb hibákra való hivatkozással nem tagadható meg az átvétel.
 
Az átadás akkor sikertelen, ha olyan hibát találnának, amely a rendeltetésszerű használatot, a „lakhatást” gátolja, vagy amelynek a javítása okozná ezt. Ahol az ilyen hibák „kezdődnek”, az az ajtók vagy ablakok zárhatatlansága, vízellátási problémák, fűtési idényben a fűtés hiánya stb. A lakásokat  átadás előtt ellenőrizni szoktuk, az ilyen durva hibák pedig nem kerülik el a figyelmünket, azaz szinte lehetetlen, hogy Önt úgy hívjuk műszaki átadásra, hogy a lakásban ilyesmi fogadja majd.
 
Ha az átadás mégis sikertelen lenne, azt az eredeti, szerződéses időpontig meg kell ismételnünk, különben ugyanúgy késedelembe esünk, annak minden következményével, ahogy az a 9.3 pontban le van írva. Ha viszont Ön megfelelő indok nélkül tagadja meg műszakilag átvenni a lakást, és annak ismételt felhívásunkra sem tesz eleget, az szerződésszegésnek minősül, és a szerződéstől való elállásunkkal fog járni. Éppen ezért javasoljuk, hogy az átvétel egyoldalú elutasítása előtt mindenképpen egyeztessen velünk, különben mi is kénytelenek leszünk a szerződés szerint eljárni.
 

A műszaki átadás, illetve az ezt követő hibajavítás (rendszerint 30 nap) befejezését követő 2 hétben, 2-3 előre kijelölt napon biztosítunk lehetőséget a bejutásra. Ekkor lehet az elkészült hibajavításokat ellenőrizni, felmérni a konyhabútor, beépített szekrények helyét, akár a kiválasztott mesteremberrel együtt. A konkrét napról és időkeretről a műszaki átadáskor tájékoztatjuk, illetve ügyfélszolgálatunk tud felvilágosítást adni. Nyomatékosan kérjük, hogy a megadott napokon túl belépési kéréssel ne forduljon hozzánk, mert annak nem tudunk eleget tenni! Amennyiben a belépéssel kapcsolatban bármilyen probléma merül fel (károkozás, a lakás elhagyásának megtagadása a munkaidő végén stb.), a bejárási lehetőséget azonnal megszüntetjük.

Felhívjuk a figyelmet, hogy munkatársaink a bejárási napokat követően, a birtokba adásig eltelő időben többször is be fognak menni a lakásba, rendszeres szellőztetés, illetve a fűtőtest szelepek és csaptelepek ellenőrzése céljából, illetve az okosotthon rendszer felszerelésére és beüzemelésére is ebben az időszakban fog sor kerülni. Éppen ezért a bejárási nap kizárólag a hibajavítások ellenőrzésére, felmérésre, a lakás megszemlélésére használható, kivitelezési munka (például légkondicionáló vagy konyhabútor szerelés) nem végezhető, a lakásban hagyott bármilyen bútorért, berendezési tárgyért, szerszámért vagy más eszközért a fentiekre tekintettel semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni. Hasonló okokból a lakásban a későbbiekben sem lehetséges kivitelezési, szerelési munkát folytatni, mivel azok folyamatos felügyeletét és ellenőrzését nem tudjuk biztosítani, és a lakásban a burkolatokban, szaniterekben, az okosotthon-rendszerben stb. okozott esetleges károkért való felelősség utólag nem lenne megállapítható.

Egy épület, illetve lakás elkészültét és használhatóságát a jegyző által kiadott használatbavételi engedély igazolja, ennek hiányában tilos a beköltözés, azaz mi sem adhatjuk azt birtokba. Hiába van teljesen kész minden, az a jog szerint nem egy lakóház, hanem egy építkezés.
 
A használatbavételi engedély kiadását a műszaki átadásokkal egyidejűleg szoktuk megkérni, ha Ön azonnal költözhetőként hirdetett lakást vesz, akkor az engedéllyel már rendelkezünk és az ebben a pontban írtakat nyugodtan átugorhatja. (A használatbavételi engedélyt le tudja tölteni honlapunkról, vagy kérésére ingatlan tanácsadónk e-mailben megküldi.) 
 
Maga a kiadásra irányuló eljárás rendkívül összetett és bonyolult, másfél tucat szakhatóság működik benne közre, melyek maguk is ellenőriznek és engedélyeket, hozzájárulásokat adnak ki. Ha ezek mind sikeresen lezárultak, az önkormányzat egy alapos helyszíni szemlét követően adja ki az engedélyt, azt megküldi az összes érintett hatóságnak, majd, ha senki sem emel kifogást (nem fellebbezi meg), az engedély jogerőre emelkedik. Az egész eljárás időigénye mintegy 3-6 hónap, amelyre cégünknek – vagy bárki másnak – elég kevés a ráhatása. Éppen ezért a használatbavételi engedély kiadására nem tudunk határidőt vállalni, mivel az számos olyan dologtól függ (nyári szabadságok, év végi ünnepek vagy az egyes szakhatóságok határidő-betartási készsége), amelyekre nincs befolyásunk.
 
Amit vállalunk, hogy a kérelmet rendben beadjuk, a hatósági felhívásoknak határidőben eleget teszünk, ha pedig megtagadnák az engedély kiadását, akkor azért teljes anyagi és jogi felelősséget vállalunk ügyfeleink felé.
 
A használatbavételi engedély (és így a birtokbaadás) aktuális állásáról ügyfélszolgálatunk tud felvilágosítással szolgálni. Nyomatékosan kérjük, hogy ebben a témában a más forrásból származó információkat kellő fenntartással kezeljék, arra ne alapozzák költözési terveiket, az albérlet felmondását, mert ezekben az esetekben se segíteni, se kártérítést nyújtani nem tudunk.
 
A használatbavételi engedély kiadásáról levélben tájékoztatjuk, ez tartalmazza az ehhez kapcsolódó fizetési kötelezettséget is, amely a birtokbaadás másik fontos feltétele.
 

Cégünk egyik alapszabálya, hogy kizárólag a kifizetett ingatlanokat tudjuk birtokba adni, ettől nem tudunk eltérni. Ha a lakás nincs kifizetve, fizetési ígérvény esetén sincs birtokbaadás, a lakást bérleti konstrukcióban sem adjuk át (a fizetésig kibérelné). Nem tudjuk figyelembe venni, hogy a fizetés elmaradása mennyiben az Ön, és mennyiben mondjuk a hitelt folyósító bank hibája, ezt legfeljebb a késedelmes fizetés következményei során tudjuk mérlegelni (8.9 pont).
 
Amíg a vételár jóváírásra nem kerül bankszámlánkon, szintén nem tekinthető a vételár megfizetettnek, kérjük, ezt utalása tervezésekor szíveskedjen figyelembe venni. Érdemes számolni a bankok, lízingcégek, lakástakarékpénztárak eltérő folyósítási időszükségleteivel is, ne higgyen a reklámokban elhangzó időtávoknak, mert bármilyen probléma esetén csúszhat a folyósítás. Kérjük, hogy a folyósításban bízva soha ne mondja fel albérletét vagy vállaljon kiköltözést régi lakásából, mert az ebből adódó problémák kezelésében nem tudunk segíteni. Inkább fizessen ki egy hónappal több bérleti díjat, mint hogy összes holmijával napokra vagy hetekre az utcán találja magát!
 

A birtokbaadás (vagy más néven kulcsátadás) az az esemény, amikor Ön ténylegesen is a lakás (beálló, tároló) birtokosa lesz: beköltözhet, használhatja, bérbe adhatja. Innentől terhelik Önt a költségek (közös költség, közüzemi számlák), és ekkor száll át a kárveszély is.
 
Ha a birtokbaadás előző pontokban írt feltételei teljesülnek, ügyfélszolgálatunk telefonon megkeresi, hogy egyeztessen Önnel egy átadási időpontot. Ha nem érnénk el, akkor e-mailt küldünk, ha így sem járunk sikerrel, akkor levélben értesítjük az átadásról. Minden héten egy átadási napunk van, hasonlóan a bejárási naphoz (9.2 pont), kérjük, hogy ezen nap előtt legalább 3 munkanappal fizesse meg az utolsó vételárrészt, különben már csak a következő heti átadási napon tudjuk birtokba adni a lakást. 
 
A birtokbaadáskor meggyőződhet róla, hogy lakása a műszaki átadás után teljesen rendben van, a hibák ki vannak javítva. Ez az utolsó alkalom, amikor fizikai sérülések javítását kérheti, ugyanis később már bizonyíthatatlan, hogy mondjuk a parkettát valamelyik munkás bakancsa vagy a bútortologatás karcolta-e meg. Inkább szánjon rá egy kis időt és nézzen alaposan körbe, mintsem később érje kellemetlen meglepetés, ugyanis ezekkel a reklamációkkal nem tudunk érdemben foglalkozni.
 
Birtokbaadáskor a következő dolgokat fogja megkapni:
- a birtokbaadási jegyzőkönyvet, amin a közműórák leolvasott állását is feltüntetjük;
- a kulcsokat (lakás, postaláda, kapunyitó proxy);
- a lakáshasználati útmutatót;
- a jótállási jegyet;
- egy pen-drive-ot, rajta minden más irattal (energetikai tanúsítvány, építési- és használatbavételi engedély, a lakás alaprajza és műszaki leírása, a beépített anyagok és termékek minőségi tanúsítványai és használati útmutatói, a társasház alapító okirata és SZMSZ-e, a ház biztosítási kötvénye, fotók és látványtervek a házról stb. stb.)
 A birtokbaadáskor kérjük, hogy nyilatkozzon, továbbra is a korábban megadott értesítési címére küldjük leveleinket, vagy már az új lakásba.
 

Amikor lakását átveszi – még ha Ön is az első beköltöző lakó, – már egy minden tekintetben működő lakóház fogadja gondnokkal, takarítással és szemétszállítással, meleg vízzel és (télen) fűtéssel. Ugyanakkor az első hetekben a ház beüzemelése során még lehetnek kisebb fennakadások, ezen időszakban optimalizálják a kazán és a szellőztetés beállításait, igazgatják a lámpák mozgásérzékelőit. Ha valamilyen üzemeltetési problémával találkozik, azt kérjük, hogy már ne nekünk, hanem a közös képviselőnek jelezze! Kérjük, hogy még költözés előtt olvassa el a birtokbaadáskor megkapott lakáshasználati útmutatót, abban ugyanis hasznos tanácsokon és javaslatokon kívül sok olyan információt is talál, amelyek a jótállási kötelezettségeinket befolyásolják.
 
Költözéskor kérjük, hogy figyeljen a folyosó falaira, a kapura és a liftekre! Mivel ekkor a ház már megkezdte önálló életét (erről bővebben a következő fejezetben van szó), a beköltözéssel okozott károkat már nem javítjuk, azok a társasház, vagyis a lakók pénztárcáját terhelik. Azért, hogy a lifteket megóvjuk, lépcsőházanként egy liftet „kiburkolunk” pozdorjalapokkal, ezt csak a ház átadása után fél-egy évvel szedjük le. Több lift esetén kérjük, hogy mindig a kiburkoltat használja a költözésnél!
 
A költözési hulladékot – dobozok és csomagolóanyagok – ne a kukákba, hanem a ház előtti vagy a teremgarázsban álló, külön erre a célra hozatott konténerbe helyezze, ha ilyen nincs, akkor az épületen belül (a teremgarázsban vagy a kukatárolóban) van kijelölt lerakóhely. Minden házunkban szelktíven gyűjtik a hulladékot, kérjük, hogy a kék kukákba csak papírt, a sárgába csak műanyagot tegyen!
 
Tudjuk, hogy sokaknak az első dolga a zár lecserélése, de erre a Metrodom lakásai esetén nincs szükség. Az építkezés során a lakás kulcsai ugyan több kézen is átmennek, de ezek a kulcsok nem másolhatóak, új kulcsot csak a birtokbaadáskor kapott kódkártyával tud csináltatni. Magát a kódkártyát a kivitelező munkatársai is csak közvetlenül átadás előtt kapják meg, így nem fordulhat elő, hogy valakinél illegális másolat maradjon. Ha mégis a zárcsere mellett döntene, javasoljuk, hogy az ajtó gyártójának szakszervízével végeztesse a munkát.
 

A lakás óráit a folyosón, a falba épített szekrényekben találja, nagyobb házakban az órák külön helyiségben vannak. Ezek az órák a következők: villanyóra, hőmennyiségmérő, hideg- és melegvíz-óra. (Utóbbira a vízfelmelegítési díj külön elszámolhatósága miatt van szükség.) 
 
A villanyóra és olykor a vízórák átírását cégünk kezdeményezi, birtokbaadáskor (9.9 pont) felvesszük a jegyzőkönyvbe az órák állását, és kitöltjük az elmüs és vízműves papírokat. Az átírást ügyfélszolgálatunk intézi, ehhez elvben nincs szükség a vevő részéről semmilyen további közreműködésre, de ha mégis szükséges, ügyfélszolgálatunk felveszi Önnel a kapcsolatot. Maga az átírás kb. 2 hónapot vesz igénybe, az első számlát várhatóan a beköltözést követően 3 hónappal fogja kézhez kapni, az átírás aktuális állásáról az ELMÜ-nél tud érdeklődni.
 
A ház központi vízóráját átíratjuk a társasház nevére, a közösképviselő pedig rendszerint mindenkinek javasolja, hogy a saját vízóráira kössön vízdíj megosztási szerződést a Fővárosi Vízművekkel, így a lakók közvetlenül a Vízművektől és a Csatornázási Művektől kapják majd a számlát. A vízdíj megosztási szerződés megkötéséről az azzal kapcsolatos teendőkről jellemzően az átadás után tájékoztatja a közös képviselő a lakókat.
 
TV, internet és telefon-előfizetés megkötéséhez Önnek kell megkeresnie a házban működő szolgáltatót, az elérhetőségükről a Metrodom honlapján vagy ügyfélszolgálatunkon tud tájékozódni. A szerződések aláírását követően további egy hónap lesz, mire az első számláját megkapja.
 
A hőmennyiségmérőt nem kell átíratnia, a fűtési és a vízfelmelegítési díjat a társasház fogja „kiszámlázni” (11.5 pont). A lakással kapcsolatos egyéb költségeket a szemétszállítástól a biztosításig a közös költség tartalmazza, ennek mértékéről honlapunkon tud tájékozódni, a fizetésről pedig a közös képviselő ad felvilágosítást.
 

Ha valamiért nem lehetséges a „végleges” adásvételi szerződés megkötése, a felek előszerződést kötnek egymással. Az előszerződésről részletesebben a 7.10 pontban olvashat. Az előszerződés nem adásvételi szerződés, nem arról szól, hogy Ön vesz tőlünk egy lakást, hanem arról, hogy a felek kötelezik magukat bizonyos határidőig az adásvételi szerződés megkötésére. Előszerződéssel, a végleges adásvételi szerződés megkötése nélkül nem lehet tulajdont szerezni.

Az adásvételi szerződés megkötését követően a szerződést az eljáró ügyvédi iroda beadja a földhivatalhoz, erre elvileg 30 napja van, de ez rendszerint 3-5 munkanap alatt megtörténik, a földhivatal által érkeztetett példányból (erre bankhitel esetén lehet szükség) kérésére Önnek is küldünk egy másolatot.
 
A beadványban kérjük, hogy jegyezzék be a vevő tulajdonjogát, az eljárást azonban a teljes vételár megfizetéséig felfüggesztjük. A felfüggesztést legfeljebb 6 hónapra lehet kérni. Ez azért lényeges, mert amíg nincs bejegyzett társasház, nincsenek önálló albetétek, addig a földhivatal nem fogja tudni hova bejegyezni a tulajdonjogot. Ha a szerződés benyújtása óta 6 hónap eltelt, és a társasház még nincs bejegyezve, úgy egy újabb eljárás keretében további 6 hónapra felfüggesztjük az eljárást. Mivel az adásvételi szerződéseket gyakorlatilag a kivitelezés befejezésekor kötjük meg, ezért várhatóan nem lesz szükség erre a további hat hónapos hosszabbításra.

A földhivatal a vevő tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelmét a telek tulajdoni lapján (albetétesítés után a lakás saját, külön tulajdoni lapján) úgynevezett széljegyként tünteti fel. Így a tulajdoni lapot kikérve bárki meggyőződhet róla, hogy ki(k)nek a tulajdonjoga kerül majd bejegyzésre.

Az építkezés befejezését és az ezt jogilag is kimondó használatbavételi engedély kiadását (9.7 pont) követően válik az építkezés lakóházzá, ez után kérhetjük a földhivataltól a társasház bejegyzését. Magára a bejegyzésre a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követően kb. 3-4 hónap múlva kerül sor. Ekkor a telek korábbi tulajdoni lapja lesz a társasház törzslapja, amelyhez kapcsolódóan a földhivatal megnyitja az önálló albetéteket („albetétesít”), így a lakásoknak, tárolóknak, üzleteknek, a teremgarázsnak ekkortól külön tulajdoni lapja lesz. (Sok banknál ez a hitel folyósításának egyik feltétele.) Erre a külön tulajdoni lapra vezeti át a földhivatal a korábban a telek tulajdoni lapján szereplő széljegyeket, hitelfelvétel esetén ide kerülnek bejegyzésre a bank biztosítékai.

A teljes vételár megfizetését követően a Metrodom beadja a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájáruló nyilatkozatot, a földhivatal pedig ennek, valamint a korábbiakban felfüggesztett tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelem alapján jegyzi be a vevő tulajdonjogát – a magyar jogszabályok szerint ekkor lesz valaki „tulajdonjog várományosból” ténylegesen is tulajdonos. Ekkor jegyzik be a haszonélvezeti, illetve használati jogokat is. A tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájáruló nyilatkozatunkat bankhitellel történő lakásvásárlás esetén sokszor a bank részére kell eljuttatnunk, vagy előzetesen ügyvédi letétbe helyeznünk, ha Öntől ezt kérné a bankja, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.

A tulajdonjog bejegyzéséről szóló határozatot a földhivatal rendszerint csak az eljáró ügyvédi irodának küldi meg, amely egy másolati példányt továbbküld a vevőnek, így Ön mindenképpen értesülni fog tulajdonjogának bejegyzéséről.

Az ingatlan vásárlása szempontjából a kettős, illetve az európai uniós országok állampolgárai ugyanolyan eljárásra számíthatnak, mint a magyar állampolgárok, eltérés csak nem EU tagállamok polgárai esetén van. Maga az eljárás ilyenkor sem bonyolult, az ingatlan fekvése szerint területileg illetékes kormányhivatalhoz (a Metrodom esetén Budapest Főváros Kormányhivatalához) kell egy kérelmet beadni, kérve a tulajdonszerzéshez való hozzájárulásukat. Az engedélyt a hivatal rutinszerűen, egy-két hónap alatt kiadja, ezt kell a földhivatali beadványhoz csatolni. Magával az ügyintézéssel külön díj ellenében az adásvételi szerződésben közreműködő ügyvédi iroda is megbízható. Az eljárás illetékköteles, ennek aktuális mértékéről a Kormányhivatal honlapján tájékozódhat.

A tulajdonjog bejegyzését követően minden probléma nélkül, akár azonnal el is adhatja új lakását. Fontos, hogy az Ön által továbbértékesített lakás illetékkedvezmény (2.1 pont) szempontjából nem fog új építésűnek számítani, „újként” ugyanis kizárólag ingatlanfejlesztők értékesíthetnek lakást, mint például a Metrodom.

Van, aki nem szeretné megvárni a tulajdonjog bejegyzését, és már korábban értékesíteni kívánja a megvásárolt lakást. Nyomatékosan fel kívánjuk hívni a figyelmét, hogy a Metrodom tiltja a még a cégünk tulajdonában lévő, kifizetetlen, birtokba nem adott lakások tovább értékesítését.

Ha a lakás vételárát részben hitelből finanszírozza (8.3 pont), a hitelt nyújtó bank zálogjogot fog bejegyeztetni lakására. A zálogjog bejegyzése az Ön tulajdonjogának bejegyzésével egyidejűleg történik. Amennyiben lakását önerőből vásárolta meg, akkor is használhatja utólag egy bankhitel fedezeteként, erre azonban csak az Ön tulajdonjogának bejegyzését követően lesz lehetősége. (Nem cégünk tiltja meg, hanem a bankok várják ezt el.)

A Metrodom alapvetően tárgyalással, megegyezésre törekedve kívánja rendezni az esetleges vitákat és konfliktusokat, ha azonban ez nem sikerül, akkor az adásvételi szerződés tekintetében a felek kizárólag a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbírósághoz fordulhatnak, ez az egyik olyan szerződéses pont, amelyhez cégünk ragaszkodik.

A Választottbíróság nem része az állami bírósági rendszernek, ítélete ellen nincs fellebbezés és – nagyon szűk kivételtől eltekintve – állami bíróság előtt sem támadható meg, viszont ugyanolyan kötelező és végrehajtható erővel bír. Maga az eljárás nagyon gyors, a kereset beadásától számítva 6 hónap múlva rendszerint már meg is van a jogerős ítélet (a „rendes” bíróság ennyi idő alatt sokszor az első tárgyalást se tűzi ki). Ez a gyorsaság a választottbíróság legfőbb előnye, amivel megelőzhető az évekig tartó pereskedés (és ennek nem elhanyagolható ügyvédi és egyéb, pl. többszöri illeték-költségei) és jogi bizonytalanság. Másrészt a vesztes félnek jóval többe kerül az eljárás, mint az állami bíróságon, ami visszatartja a feleket a „próba-szerencse” alapon való pereskedéstől és még inkább a megegyezésre ösztönzi őket.

Az építési engedély kiadását követően cégünk benyújt egy úgynevezett előzetes társasház alapítási kérelmet a földhivatalhoz, amely tartalmazza az albetéteket (lakások, teremgarázs, üzletek, tárolók), a közös területek felsorolását, valamint a működés legfontosabb szabályait. A földhivatal ezt a kérelmet feljegyzi a telek tulajdoni lapjára. Ez az állapot egészen az épület teljes elkészültéig és a használatbavételi engedély (9.7 pont) jogerőre emelkedéséig így marad, ebben a kb. másfél éves időszakban a társasház még nem létezik, jogilag ez csak egy telek, illetve építkezés. Mivel ekkor még be sem lehet költözni, és senki sem lakik a házban, ez semmilyen problémát nem okoz, a ház karbantartásával, őrzésével, rezsijével kapcsolatos összes költséget a Metrodom fizeti.
 
Az előzetes alapító okirat és a kérelem cégünknél megtekinthető, ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a végleges verzió ettől kis mértékben, de nagyon sok pontban el fog térni. Lakásösszevonások, a közös területek építkezés közbeni változásai mind-mind okozhatnak néhány tizednégyzetméteres változásokat, az egyes albetétekre a közös tulajdonból eső hányad módosulását. Ennek a vevőkre/lakókra nézve szinte soha nincs jelentősége, a tulajdonjog bejegyzése (10.3 pont) során azonban a földhivatalban nagyon is figyelnek rá.
 

A használatbavételi engedély jogerőre emelkedésével immár hivatalosan is lakóház lesz az építkezésből. Amikor kb. két-három hónappal később a földhivatal bejegyzi a társasházat és megnyitja az albetéteket (10.3 pont), a társasház erre a dátumra, visszamenőleg alakul meg. Azért, hogy a ház megkezdhesse működését, legyen takarítás, szemétszállítás, fűtés az első lakók beköltözésekor, a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésekor tartunk egy úgynevezett alakuló közgyűlést. Mivel ekkor még nincsenek külön albetétek, jog szerint a háznak egyetlen tulajdonosa van, a Metrodom, így gyakorlatilag egy „egyszemélyes” közgyűlésen rendezzük el a legfontosabb kérdéseket.
 
Az alakuló közgyűlésen elfogadjuk a ház végleges alapító okiratát, amivel majd kérjük a földhivataltól a társasház bejegyzését. Ugyancsak elfogadjuk az SZMSZ-t, ami a ház mindennapi életét szabályozza. Megválasztjuk a közös képviselőt, akit egy előzetes pályázaton választunk ki, vele szemben alapvető követelmény a tiszta múlt (legalább 3-5 éves, jogi problémák nélküli működés), a jó hírnév, a megfelelő referenciák (gyakorlat nagy méretű új házak kezelésében), a megfelelő szervezet, iroda és honlap, valamint a felelősségbiztosítás. Ezeken túl a legfőbb szempont, hogy milyen költséghatékonyan tudja a házat működtetni (minél alacsonyabb legyen a közös költség). Cégünk több közös képviseleti céggel dolgozik, nem kötelezzük el magunkat egyetlen közös képviselő mellett sem, de nem is könnyű a partnereink közé bekerülni.
 
Az alakuló közgyűlésen elfogadjuk a közös költséget, és felhatalmazzuk a közös képviselőt, hogy a háznak bankszámlát nyisson, és afelett rendelkezzen. A bankszámla megnyitása után első dolgunk, hogy a még eladatlan, a Metrodom tulajdonában lévő ingatlanok után befizessünk egy jelentős, milliós nagyságrendű közös költség előleget, így biztosítva az új ház működőképességét. 
 
Az új közös képviselő a megválasztás után nyomban át is veszi a házat, ez egy fél-egy napos eljárás, melynek során a kivitelező képviselőjével bejárják az egész házat, megnézik a gépészetet, jelzik, ha valamilyen probléma van, leolvassák a ház gáz-, víz- és villanyóráit (eddig az óraállásig rendezi a Metrodom a számlát). Átadás után a közös képviselet megkapja a ház terveit, tanúsítványait, a lakók adatait, a kulcsokat és kódokat. Az eljárás sok tekintetben hasonlít arra, mint amikor egy vevőnek adjuk birtokba a lakást, csak a lépték nagyobb pár nagyságrenddel.
 
Innentől kezdve az új ház már a társasházi törvény előírásai szerint ugyanúgy működik, mint minden más társasház. A lakók közös költséget fizetnek, a közös képviselő fizeti a ház számláit, leszerződik a közműcégekkel, a takarítókkal, és ha van, a biztonsági őrséggel, intézi a karbantartást stb. Ezzel alapjaiban változik meg a korábbi helyzet, amikor minden, ami a házat érintette, a Metrodom dolga és felelőssége volt, innentől bármilyen, az üzemelést érintő kérdésben a közös képviselő az illetékes. A Metrodom helyzete olyan lesz, mint a lakóké: az átadatlan lakások után mi is fizetjük a közös költséget, a hő- és vízdíjat, ha valamivel gondunk van, a közös képviselőt keressük.
 
Ennek megfelelően kérjük, ha a takarítással, a fűtés beindításával/leállításával, a tisztasággal, a locsolórendszer működésével, vagy bármi más, hasonló dologgal problémája van, azt ne a Metrodomnak, hanem a közös képviselőnek jelezze, mi az üzemeltetésért nem, kizárólag a jótállásért felelünk.
 
Hangsúlyozzuk, hogy az alapítás során semmilyen módon nem kötjük meg a lakók kezét, nem kötünk a közös képviselővel olyan szerződést, ami korlátozná a leválthatóságát, nem hozunk olyan pénzügyi vagy más döntéseket, amely bármilyen szempontból kényszerpályát jelentene a háznak. A lakók a társasház bejegyzését követő első közgyűlésükön akár mindent megváltoztathatnak, új közös képviselőt választhatnak, emelhetik vagy csökkenthetik a közös költséget, új számvizsgáló bizottságot választhatnak. Más kérdés, hogy ezekkel célszerűbb fél-egy évet várni, amikor már a tényleges működési tapasztalatok alapján valóban megalapozottan tudnak majd dönteni.
 

Miután a földhivatal meghozta a társasház bejegyzéséről szóló határozatot és megnyíltak az albetétek, a birtokba lépett lakók vehetik kezükbe a ház irányítását, a Metrodom elveszíti összes korábbi „kiváltságát” és lehetőségét, amelyet kizárólagos, egyszemélyi tulajdonosként élvezett – ekkortól cégünk jogállása semmiben sem fog különbözni a lakókétól. Ez azonban a lakóknak nem csak előnyökkel jár, el kell fogadni, hogy ezentúl a Metrodom nem fog tudni segíteni a törvény által a közgyűlés hatáskörébe utalt döntésekben, erre már sem lehetőségünk, sem jogunk nincsen. Ha közgyűlést szeretnének tartani, le akarják váltani a közös képviselőt, meg akarják változtatni az szmsz-t vagy a házirendet, akkor ezt maguknak kell elintézniük.
 
A Metrodom igyekszik a lehető legkevesebb befolyással lenni a ház életére, a döntések meghozatalát a lakókra hagyjuk. Ez azt jelenti, hogy a közgyűléseken, vagy részt veszünk és nem szavazunk, vagy a láthatóan többséget kapott indítványokat támogatjuk. Elfogadjuk a közgyűlés általános határozatait, ha szükséges, a többi lakóval együtt célbefizetést teljesítünk, fizetjük a ránk eső közös költséget és hődíjat, támogatjuk a pozitív és konstruktív, a ház életét jobbá tevő kezdeményezéseket. A Metrodom tulajdonában lévő ingatlanokkal járó szavazatunkat nem használjuk arra, hogy megakadályozzuk a közös képviselő vagy más alvállalkozó leváltását, akkor sem, ha az alakuló közgyűlésen mi választottuk meg őket. Ugyancsak nem folyunk bele a lakóközösségen belüli vitákba, azok eldöntésébe, ilyen helyzetekben egyik oldal sem számíthat a Metrodom támogatására vagy közbelépésére. 
A fentiektől csak akkor térünk el, ha kifejezetten a Metrodomot negatívan érintő, ellenünk irányuló közgyűlési határozattervezetről van szó, vagy ha a ház működőképessége forog veszélyben, és a megoldáshoz feltétlenül szükség van a Metrodom szavazatára is.
 

A Metrodom házaiban, ahogy minden társasházban, közös költséget kell fizetni, ebből fedezik a ház fenntartását, működését, a takarítást, a gondnokot, a közös területek világítását, a szemétszállítást és még sok minden mást is. Egyetlen kivétel a kazánok gázszámlája, mivel az a lakások, nem pedig a ház fogyasztását jelenti, ezért a fűtés és a meleg víz után külön hődíjat (11.5 pont) kell fizetni.
 
A közös költség mértékét az alakuló közgyűlésen (11.2 pont) a Metrodom határozza meg, ezt a későbbi közgyűléseken a lakók tetszésük szerint módosíthatják. A közös költséget a ház mérete és várható működési költségei alapján határozzuk meg, de szükség van egy-két évi működésre, hogy a valós fogyasztás és kiadások alapján kiderüljön, mi az a valós közös költség, amivel a ház működtethető. Arra a kérdésre, hogy az Ön ingatlanai után pontosan mennyit és milyen számlaszámra kell fizetni, a közös képviselőtől kaphat választ.
 
Azért, hogy elkerüljük a sok házra jellemző fizetési késedelmeket vagy nem fizetést, ami pont a rendesen fizetőket károsítja meg leginkább, és szélsőséges esetben a ház működőképességét is veszélyeztetheti, a házainkban lehetőség van rá, hogy a tartozókat kizárják a fűtésből és a melegvíz-ellátásból. Ennek a feltételeit az szmsz szabályozza, a végrehajtásról pedig a közös képviselő gondoskodik, így senki nem halmozhat fel büntetlenül 3 havinál nagyobb tartozást. Éppen ezért felhívjuk a figyelmét, hogy a közös költség befizetéséről hosszabb távollét vagy a lakás bérbeadása esetén is gondoskodjon, ha el szeretné kerülni a kellemetlen meglepetést és a visszakapcsolási díjat.
 

A Metrodom valamennyi házában úgynevezett házközponti fűtés van, azaz a ház kazánjai állítják elő a fűtési és a használati meleg vizet, a lakásokba a gáz nincs bevezetve, és nincs bennük külön kazán, cirkó vagy bojler sem. Ez a megoldás számít ma a leghatékonyabbnak és leggazdaságosabbnak, így a legolcsóbb egységnyi hőmennyiség előállítása, és a karbantartási költségek is így a legalacsonyabbak.
 
Ugyanakkor fontos tudni, hogy a házközponti fűtés nem jelent átalánydíjat mint a távfűtés esetén, itt minden lakáshoz hőmennyiségmérő és külön melegvíz-óra tartozik, és mindenki csak a saját fogyasztása szerint fizet. A különbség az áram- vagy a vízfogyasztáshoz képest az, hogy itt nincs külső szolgáltató, a gázszámlát a társasház kapja és fizeti ki, majd azt a leolvasott órák alapján szétosztja a lakók között, mindenki kap havonta egy hődíj-bekérőt.
 
A hődíj-bekérő rendszerint három tételből tevődik össze. Van egy alapdíj, ami azokat a költségeket tartalmazza, amit a háznak akkor is ki kell fizetni, ha senki sem fogyasztott semmit, ez a gázóra díját, a karbantartási költségeket és az úgynevezett hőveszteséget jelenti. A második tétel a fűtés, a harmadik pedig az elfogyasztott meleg víz felmelegítésének a díja.
 
A hődíj kiszámítására két fő modell (és ezeknek sok változata és kombinációja) létezik. Azt, hogy ezek közül melyiket alkalmazzák, a közgyűlés dönti el.
 
Az egyik esetben előre megállapítják az elszámolóárakat, az órákról leolvasott fogyasztást pedig minden hónapban ezzel az árral számlázzák ki, és utólag, fűtési idény végén, kezdetén, esetleg év végén számítják ki a gázszámlák alapján, mennyibe is került ténylegesen a fűtés. Ezután minden lakó kap egy elszámolást, amiből kiderül, hogy mennyit kell befizetnie, vagy mennyit kap vissza. Két-három évi működés után ez az elszámolóár már elég jól kalkulálható, és így az időszak végén csak kisebb korrekciókra kell számítani.
 
A másik esetben a ház havi tényleges gázfogyasztását osztják szét a lakások óráiról leolvasott értékek szerint, és így jön ki az elszámolóár, ami hónapról hónapra változik, sokszor elég nagy mértékben is.
 
Mindkét modellnek vannak előnyei és hátrányai. Az elsőnél a lakók már hó végén, az óra leolvasásakor tudhatják, milyen számlára számíthatnak, az elszámolási időszak végén viszont pozitív és negatív meglepetésben is részük lehet. A második esetben mindenki a tényleges és valós fogyasztást fizeti minden hónapban, a szezonális ingadozások azonban itt is tartogatnak meglepetéseket. Kevesen gondolnak rá, hogy például nyáron fajlagosan sokkal többe kerül egy köbméter víz felmelegítése, mint télen, amikor teljes kapacitással megy a kazán, vagy hogy tavasszal és ősszel a kevésbé fázósak később kapcsolják be a fűtőtesteket, így a kevesebb fogyasztó miatt a kazán hatásfoka is rosszabb lesz, azaz többe fog kerülni egy GJ vagy MW fűtési hő előállítása, mint télen.
 
A végeredményt tekintve azonban nincs jelentős különbség, hiszen a lakóknak végső soron így is, úgy is ki kell fizetniük a kazán által elfogyasztott gázt, ezért ebben a kérdésben érdemes a közös képviselő javaslatára hagyatkozni, mivel neki van a legtöbb tapasztalata.
 

A teremgarázs helyzete meglehetősen sajátos a társasházon belül, ugyanis ez a közhiedelemmel ellentétben nem közös terület, mint a folyosók vagy a lépcsőház, hanem ugyanolyan külön tulajdon (albetét), mint a lakások, csak éppen nem egy-két, hanem sok személy tulajdonában vannak. Minden beállóhely (és van, amikor a tárolók) tulajdonosa valójában a teremgarázs egészének tulajdonostársa.
 
Amíg azonban a lakások jól elkülönülnek fizikailag és fogyasztás (víz, áram, fűtés) szempontjából is, a teremgarázs esetében ez másként van. Egyrészt a parkolóhellyel nem rendelkezők is be- és átmehetnek rajta, mikor például a biciklitárolóba mennek, másrészt pedig gyakorlati okokból a ház fizeti a teremgarázs világítását és takarítását, ha pedig kamerarendszer vagy őrség működik, akkor az ezt a „magánterületet” is védi.
 
Amikor gépkocsibeálló-tulajdonosként felteszi a kérdést, hogy miért kell egy „üres helyért” több ezer forint közös költséget fizetni, mindig gondoljon arra, hogy ez az Ön külön tulajdona, amelynek azonban a teljes fenntartásáról a társasház gondoskodik, és még így is csak kb. a felét fizeti annak, amit a közös tulajdonból Önre eső tulajdoni hányada után kellene.
 

A Metrodom-házakhoz mindig tartozik kisebb-nagyobb zöldfelület, kert, amely a ház közös tulajdonában van, és parkként használják. A földszinti (első emeleti) lakások egy részéhez azonban adott esetben tartozhat kizárólagos használati joggal kertrész, erről az alapító okirat rendelkezik, ezeknél kerítés vagy sövény jelzi, hol húzódnak a „magánkertek” határai.
 
A kizárólagos használat megnevezés önmagáért beszél, ezeket a kerteket csak a lakás tulajdonosa használhatja, oda más nem mehet be. Az, hogy ez a használat meddig és mire terjed ki, rendszerint nincs szabályozva, vita esetén a közgyűlés rendelkezik erről az szmsz módosításával. Asztal, székek vagy grillsütő kirakása ellen senkinek sem lehet kifogása, egy fészer építését azonban valószínűleg már nehezményezni fogják a lakótársak. A kizárólagos használatú kerteket rendszerint a lakás tulajdonosának kell rendben tartania, öntöznie, kisebb kertek esetében azonban rendelkezhet úgy az szmsz, hogy a fűnyírást például ezekben is a társasház kertésze végzi, hogy ne kelljen mindenkinek fűnyírót vásárolnia 10-15 m2 fű miatt. Arra is van azonban példa, hogy a magánkertek teljes gondozását a társasház végezteti el.
 

Bár annak eldöntése, hogy valami a társasház (közös képviselő) vagy a lakó (tulajdonos) feladatához, hatáskörébe tartozik, elvben egyszerű, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sokan félreértelmezik a dolgokat.
 
Alapelv, hogy ami a lakásban van, az a tulajdonosra tartozik. Ha valami elromlik „odabent”, azt jótállás esetén nekünk kell javítani, a Metrodomot értesítse, ne a közös képviselőt. Ha már nincs jótállás, akkor a javítás a tulajdonos feladata. Az ELMŰ-vel vagy a vízművekkel kapcsolatos probléma esetén szintén Önnek kell eljárnia, ahogyan akkor is, ha a felette lakó beáztatja, esetleg Ön áztatja be alsó szomszédját.
 
A közös területek esetén pont fordított a helyzet, itt minden gonddal a közös képviselőt keresse meg, ne próbálja Ön „elintézni” a dolgot! Igaz ez a hibák kezelésére is, jótállási igényt kizárólag a közös képviselőtől tudunk elfogadni, mivel a munkát is csak ő veheti át tőlünk. Felhívjuk a figyelmét, hogy ha Ön próbál közös területen lévő hibát bejelenteni (lift, kapu, folyosóvilágítás stb.), azt a hiba érdemi vizsgálata nélkül el fogjuk utasítani.
 
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a házban dolgozó gondnok, a takarítók és az őrök a társasház és nem az Ön alkalmazottai (alvállalkozói), felettük a közös képviselő, vagy külön határozat esetén az szvb tagjai gyakorolhatnak ellenőrzési jogot, utasíthatják őket. Kérjük, ne próbálja őket személyes célokra igénybe venni, a gondnoknak nem az a feladata, hogy a lakásokban szereljen, az őröké, hogy levelet, csomagot vegyenek át, őrizzenek meg. Ha kétségei lennének, inkább kérdezze meg közös képviselőjét, mint hogy kellemetlen helyzetbe hozza magát vagy másokat.
 

A mindennapokban a jótállás és szavatosság kifejezéseket gyakran egymással keverve használjuk, pedig nagyon is különböző a jelentésük, ezért először ezeket érdemes tisztázni.
 
A jótállás azt jelenti, hogy a lakásban, illetve az egész házban nem csak az átadáskor van minden rendben, működik minden rendeltetésszerűen, de később (legalább a jótállási idő végéig) is így lesz, ha pedig elromlik valami, kötelesek vagyunk kijavítani, illetve kicserélni. A jótállás szinonimájaként gyakran használják a garanciát is (garanciajegy, garanciális javítás stb.).
 
A szavatosság alapján bizonyos esetekben akkor is javítanunk kell, ha valamire a jótállás nem vonatkozik vagy a jótállási idő már lejárt. Ennek az a feltétele, hogy olyan, az átadás idején már meglévő hibáról legyen szó, amelyet nem lehetett felismerni (rejtett hiba), és annak bizonyítása is a vevő dolga, hogy a hiba átadáskor már megvolt. Már elkészült, megtekintett állapotban vásárolt lakásaink esetében a szerződéskötés időpontjában meglévő vagy felismerhető hibák tartoznak ebbe a körbe. 
 
A szavatossági joggal az átadást követő 6 hónapig lehet élni, ami rendszerint jóval rövidebb a lakások jótállási idejénél. Ebből következően a szavatosság alapján történő eljárás és javítás nagyon-nagyon ritka eset. Legfeljebb olyan példa képzelhető el, hogy ha egy már nem garanciális lakást adunk el nyáron, és csak ősszel derül ki, hogy valamelyik termosztátos szelep rossz, akkor azt szavatosság alapján cseréljük. (Az átadáskor meglévő, de rejtett, a fűtés elindításáig fel nem ismerhető hiba.)
 
A jogszabályban előírt kötelező alkalmassági idejétől függően az egyes épületszerkezeti elemekre vonatkozó szavatossági igények 5 év (pl. válaszfalak vagy szigetelés) vagy 10 év (pl. alapozás, födémek) elteltéig is érvényesíthetők. Ilyen hibák esetén, például ha valaki a fölötte lévő tetőterasz felől ázik be, rendszerint nem követeljük meg, hogy a vevő bizonyítsa, a hiba már az átadáskor fennállt. A fenti példánál maradva, ilyenkor elfogadjuk, hogy a beázást a hibás kivitelezés okozta, és csak akkor utasítjuk el a javítást, kérünk bizonyítást, ha más jeleit látjuk a hibajelenségnek, például hogy a felső szomszéd megfúrta a terasz padlólapját, és ezzel megsértette a vízszigetelést.
 
A fentiek alapján a továbbiakban elsősorban a jótállással (garanciával) foglalkozunk. Felhívjuk a figyelmét, hogy az újépítésű lakások tekintetében eltérnek a szabályok az általánostól, erről külön kormányrendelet rendelkezik.
 

Új építésű lakás esetén a lakásra és a teljes épületre kötelező jótállást ír elő a törvény. Ennek időtartama az egyes épületszerkezeti elemektől és anyagoktól függően 3, 5 vagy 10 év. Azt, hogy mire hány év jótállás jár, a 181/2003. kormányrendelet és annak négy melléklete határozza meg, mely elérhető a net.jogtar.hu weboldalon.

Az épülettel, illetve a lakással együtt, több olyan dolgot is (át)adunk, amelyekre nem az előző kormányrendelet, hanem az általános törvényi szabályok vonatkoznak. Ezek olyan berendezési tárgyak, műszaki cikkek, amelyek nem kapcsolódnak szorosan az ingatlanhoz. Néhány tipikus példa:

  • az épület előterében található bútorok (kanapé, fotel, asztal stb.),
  • más helyiségekben (pl. babajátszószoba, klubszoba, tetőterasz stb.) lévő bútorok, berendezési tárgyak,
  • a fitneszteremben található edzőgépek és sporteszközök,
  • szórakoztató-elektronika (TV, rádió, hangfal stb.),
  • az okosotthon rendszer (a termosztát kivételével) és azok elemei, például központi egység, érintőkijelző, érzékelők stb.

Ezekre a berendezésekre és műszaki cikkekre a jótállás jellemzően egy év, kivéve ha a jogszabályok ennél hosszabb kötelező jótállást írnak elő.

Nagyon fontos, hogy a 3 éves jótállás nem az átadás (birtokbaadás) pillanatában kezdődik, hanem amikor a kivitelező (a Metrodom Kivitelező Kft. vagy Metrodom Építő Kft.) átadja az épületet a megrendelőnek (az ingatlanfejlesztőnek, azaz valamelyik Metrodom leányvállalatnak). Ennek a szabálynak az az oka, hogy a lakások, beállók, tárolók egymástól nem elválasztható, független termékek, hanem műszaki szempontból egységes egészet alkotnak. Nem lehetséges, hogy pl. a kazán vagy a lift az egyik lakó felé még garanciális legyen, a másik felé azonban nem.

Azt, hogy a jótállási időnek mikor van vége, a jótállási jegy tartalmazza, de a honlapunkon is megtalálja, illetve ügyfélszolgálatunk is tud információval szolgálni. Erre különösen akkor érdemes figyelni, ha már elkészült, lakott házunkban vásárol lakást, mert lehet, hogy a jótállási időből már csak egy-két év van hátra, sőt elvben az is elképzelhető, hogy a jótállási idő már lejárt, ekkor jön igazán számításba a fél éven belül érvényesíthető szavatosság.

 

Birtokbaadáskor (9.9 pont) a jótállás szempontjából három fontos iratot is átadunk, a lakáshasználati útmutatót, a jótállási jegyet és egy hibabejelentő lapot. (Utóbbiról a 12.5 pontban olvashat bővebben.)
 
A lakáshasználati útmutató – mint nevéből is következik – egyfajta használati utasítás új lakásához, a házhoz. Kérjük, olvassa el, mert a tanácsok mellett sok olyan kötelező kezelési és karbantartási előírást talál benne, amelyek nem csak lakása állagának megőrzésében segítik, de amelyek megsértésével a jótállást is elveszítheti. A hozzánk bejelentett hibák 20-25%-a megelőzhető és elkerülhető lett volna, ha a lakók elolvasták volna a lakáshasználati útmutatót.
 
A jótállási jegy tartalmazza az ingatlan azonosítóját, a jótállási határidőt és a legfontosabb tudnivalókat a jótállással kapcsolatban (mire vonatkozik, ki a kötelezettje stb.). A jótállási jegyet a törvényi előírásnak megfelelően át kell adnunk, de arra nem nem lesz szüksége se hibabejelentéskor, se később, a garanciális ügyintézés vagy a javítás során. A jótállási jegyet ügyintézőink vagy alvállalkozóink nem fogják Öntől kérni. Az elveszett jótállási jegyet emiatt sem áll módunkban ismét kiadni vagy pótolni. Megőrzését ezzel együtt is javasoljuk a rajta szereplő információk miatt, illetve ha még a jótállás alatt bérbe adná vagy eladná lakását, ezzel tudja igazolni a legegyszerűbben, hogy a lakás még garanciális.
 

 

A jótállás kötelezettje, akinek a garanciális javítást el kell végeznie, elsődlegesen az épület generálkivitelezője, a Metrodom Kivitelező és a Metrodom Építő Kft., nem pedig az eladó Metrodom-leányvállalat. Ezt a jogszabály rendezi így, és az adásvételi szerződés is tartalmazza. A bejelentéseket, a javítások koordinálását a Metrodom Kivitelező és a Metrodom Építő Kft. munkatársai végzik, ha bármilyen garanciális problémája van, kérjük, hogy velük vegye fel a kapcsolatot a honlapunkon található elérhetőségeken, ne ügyfélszolgálatunkkal.

Javítási igényt elsősorban az ingatlan tulajdonosa (haszonélvezője) jelentheti be, de elfogadjuk a bejelentést családtagoktól is, vita vagy kétség esetén azonban kérhetjük, hogy a bejelentő igazolja a jogosultságát. Ha a lakást továbbadták, az új tulajdonost természetesen ugyanazok a jogok illetik meg, mint aki közvetlenül tőlünk vásárolta az ingatlant. Bérlőtől nem fogadunk el hibabejelentést, és ő a javítást sem tudja átvenni. (Nem szeretnénk utólag azon vitatkozni a tulajdonossal, hogy a tudta és engedélye nélkül miért mentünk be a lakásába, végeztünk ott munkát.)
 
Célszerű, hogy a hibát az jelentse be, aki később tud egyeztetni a javítás időpontjáról, tudja fogadni a szerelőket, át tudja venni a munkát. Ha a bejelentőnek erre nincs lehetősége, akkor kérjük, hogy adjon meg egy kapcsolattartót.
 
Javítási igényét leggyorsabban és legegyszerűbben honlapunkon jelentheti be, ehhez nincs szükség se regisztrációra, se a jótállási jegy vagy más bizonylat számára. (Mi is utáljuk a bürokráciát, a nyomtatványok töltögetését, és ha lehet, ettől ügyfeleinket is igyekszünk megkímélni.) Egyszerűen csak ki kell választania az épületet, megadni a lakás számát, az Ön elérhetőségét (telefon és e-mail), valamint röviden leírni a hibát. A bejelentésről azonnal automatikus visszaigazoló mailt kap, amely tartalmazza a tudnivalókat, és hogy ki és mikor fogja Önnel felvenni a kapcsolatot.
 
Ha nem kívánja honlapunkat használni, küldhet e-mailt, faxot vagy levelet is, utóbbi esetekben javasoljuk a birtokbaadáskor kapott hibabejelentőt használni. Kérjük, hogy ezt mindenképpen központi irodánkba, a bejelentőn lévő címre küldje vagy hozza be, mert csak így biztos, hogy valóban a megfelelő helyre, garanciális ügyintézőnkhöz kerül.
 
Szóbeli vagy telefonos bejelentést sajnos nem tudunk elfogadni, mivel szeretnénk elkerülni minden olyan vitát, amelynek az oka a felek eltérő emlékezete, hogy ki, kinek, mikor és mit jelentett be.
 

Vészhelyzet, azonnal javítandó hiba (csőtörés, súlyos elektromos zárlat, bejárati ajtó zárjának meghibásodása, stb.) esetén hívja a +36 40 200 727-es telefonszámot, ahol 0-24 órában a rendelkezésére állnak, és 6 órán belül szerelőt küldenek a hiba elhárítására. A hibaelhárítás nem tartalmazza a helyreállító munkákat, azokat normál eljárás keretében végezzük el, ezért kérjük, hogy a hibát mindenképpen jelentse be honlapunkon keresztül is! A non-stop vész eseti elhárítás a Metrodom Biztonság kiterjesztett jótállási szolgáltatás-csomagunk része, amely a 2017-ben vagy ezt követően átadott házainkban lakók vehetik igénybe.
Amennyiben a hiba nem követel azonnali beavatkozást, nincs szó vészhelyzetről, a fenti telefonszám helyett kérjük, hogy írásban a honlapunkon keresztül jelentse be a hibát. A bejelentést követő 5 munkanapon belül a megadott telefonszámon jelentkezni fog Önnél a garanciális ügyintéző. (Ez a határidő év végén meghosszabbodik, akkor ugyanis garanciális részlegünk 2 hétig zárva van.) Kérjük, hogy ezért bejelentését úgy időzítse, hogy munkatársunk rendelkezésére tudjon állni, és ne például hosszabb szabadság vagy külföldi tartózkodás előtt tegyen bejelentést, mert két sikertelen kapcsolatfelvételi kísérlet után az ügyet tárgytalanként lezárjuk.

Ha a hiba jellege ezt szükségessé teszi, akkor garanciális építésvezetőnk egy Önnel egyeztetett időpontban előzetes szemlét tart, ahol felméri a hiba mértékét és javítási igényét, ha erre nincs szükség, akkor rögtön egy javítási időpontot egyeztetünk.

A javításokat kisebb hiba esetén a Metrodom saját szerelője végzi. Nagyobb, vagy szakember beavatkozását igénylő hiba esetén a javítást szakipari alvállalkozóra bízzuk, rendszerint arra, akik az építés során is közreműködtek. A munka végén egy egyszerű jegyzőkönyvet veszünk fel, amelyet a javítást végző alvállalkozó és a bejelentő is aláír, ez igazolja a javítás megtörténtét.

 

A használatbavételi engedély kiadását követően egy évvel tartunk egy nagyobb bejárást, amikor néhány napig valamennyi szakipar képviselője jelen van, és a lakók rendelkezésére áll. Ekkor, „egyben” javítjuk azokat a mikrohibákat (pl. fugahiba, meglazult szegőléc stb.), amelyek a lakás mindennapi használata során nem zavaróak, javításuk gyors és egyszerű, viszont kizárólag egy ilyen hiba miatti kiszállás aránytalanul sok időt és költséget igényelne.
 
Ugyancsak ekkor javítjuk a festéken és a vakolaton megjelent mikrorepedéseket is, melyek a ház, a szerkezet és a falak minimális mozgásából, a ház „beállásából” adódnak. (Ez természetes jelenség, minden új épületnél jelentkezik, és nem jelent semmilyen minőségi problémát.) Ha szükséges, ekkor végezzük el a nyílászárók zsanérjainak finombeállítását is, amit szintén az épület mozgása tehet szükségessé.
 
Az egy éves bejárásról a postaládákba bedobott, illetve a faliújságra kihelyezett levélben értesítjük a lakókat, ebben minden tudnivalót megtalál. A félreértések elkerülése végett, az egy éves bejárás elmulasztása legfeljebb kényelmetlenséget okoz, de semmilyen jog elvesztésével nem jár, a fenti hibák javítását később is kérheti.
 

Vannak esetek, amikor az egyértelműen meglévő hibajelenség ellenére sem jogosult a vevő jótállás alapján történő javítást kérni.
 
A lakás használata során keletkezett fizikai sérüléseket nem javítjuk ki, ide tartozik a festék, a vakolat leverése, az ajtók, ablakok, a parketta karcolásai, a szaniterek, a kád mázának vagy zománcának sérülései. Ilyen jellegű hibát legkésőbb birtokbaadáskor (9.9 pont) vagy ha ezt megelőzően kérte, hogy a lakásba bútorokat vihessen be (9.6 pont), akkor a bepakolás megkezdése előtt tehet. Ezeknél a hibáknál nem lehet tudni, bizonyítani, és éppen ezért nem is tudjuk vizsgálni, hogy az mikor és kinek a hibájából keletkezett.
 
Nem javítjuk a külső okokra visszavezethető hibákat, például ha nyitva felejtett erkélyajtó, vagy a felső szomszéd hibás mosógépe miatt elázik a lakás. Ugyanakkor a Metrodom Garancia „+” kiterjesztett jótállás jellemzően ezekben az esetekben is védelmet nyújt, egyrészt számíthat non stop vész eseti hibaelhárításunkra, például akkor is, ha beletöri kulcsát a bejárati ajtó zárjába (ami nem tartozik az alapértelmezett jótállás körébe), másrészt biztosításunk fedezi a betörés, beázás vagy más káresemény miatt bútoraiban, ingóságaiban bekövetkezett károkat, a biztosítás keretei között. 
Nem tartozik a jótállás körébe a háziállatok vagy a kártevők (galambok, hangyák stb.) által okozott károk javítása.

Nem javítjuk a nem rendeltetésszerű használatból eredő hibákat, például a szellőztetés elmulasztása vagy a fűtés elzárása miatti penészesedést, valamint a nem megfelelő tisztítószer okozta károkat (foltosodás, elszíneződés, karcolódás), valamint a karbantartás elmaradásából eredő károkat (dugulás, vízkő, koszolódás).

Nem javítjuk az átvételt követően megváltoztatott vagy lecserélt részeket, például ha lecseréli parkettáját vagy letapétázza, vagy átfesti a falat. A félreértések elkerülése végett, a tőlünk rendelt változtatásokra, rajtunk keresztül megrendelt, általunk beépített anyagokra ugyanaz a jótállás vonatkozik, mint az alapáras kiépítésre és termékekre.

Nem végzünk esztétikai „hozzájavítást”. A használat során bizonyos anyagok (falfestés, fuga) színe enyhén változhat koszolódás vagy a használt tisztítószerek miatt fakulhat vagy sötétedhet. Ha ilyenkor javítjuk a festés hajszálrepedését vagy pótlunk egy kiesett fugadarabot, a javított rész árnyalata eltérhet a többitől. Emiatt azonban nem fogjuk a teljes fürdőszobát újrafugázni, nem fogjuk egy vakolatrepedés miatt a teljes lakást kifesteni.

Más kategóriába tartozik, de lakói bejelentésre ugyancsak nem javítjuk a közös területeket vagy az ott lévő gépeket, szerelvényeket (lift, kazán, világítás stb.), mivel ilyen munkákra csak a közös képviselő adhat engedélyt és veheti át azokat. Ha a közös területtel volna valamilyen gondja, azt kérjük, hogy a közös képviseletnek jelezze!

Nem tartozik a jótállás alá, a lakásban lévő berendezések, így különösen az okosotthon beállításainak módosítása, ide értve a használó által végzett módosítások miatt esetleg szükségessé váló alapbeállítások visszaállítását. Amennyiben a felszerelt berendezések, az okosotthon használatához, a beállítások változtatásához, optimalizálásához segítségre van szüksége, a beszállító, illetve beépítést végző partnerünkhöz tud fordulni, akinek az elérhetőségét a honlapunkon találja meg. Ezért a szolgáltatásért partnerünk külön díjat számolhat fel, ezt kérjük, hogy a megrendelés előtt egyeztesse!

Előfordulhat, hogy olyan zavaró jelenséggel találkozik a házban vagy lakásában, amely nem a jótállás, hanem az épület üzemeltetésének körébe tartozik. A következő problémák esetén kérjük, hogy a közös képviselőt keresse:
- a fűtés beindítása és kikapcsolása a házban;
- a fűtési és a használati meleg víz hőfokának beállítása;
- a világítást vezérlő mozgásérzékelők beállítása;
- az automata öntözőrendszer beállítása;
- kiégett izzók cseréje (a közterületeken);
- takarítással kapcsolatos észrevételek.
 

A Metrodom Garancia ”+” cégünk kiterjesztett jótállási szolgáltatása, amely a jogszabályokban meghatározott kötelező jótálláson túl nyújt extra szolgáltatásokat ügyfeleink részére.

A Metrodom Garancia ”+” előnyeit 2017-től átadott házainkban lakást vásárló ügyfeleink élvezhetik. (Átadás alatt itt az épület műszaki átadását értjük, vagyis az általános jótállás kezdő időpontja 2017. évi, vagy azt követő legyen.) A Metrodom Biztonság a lakásokat, illetve a lakásokban lévő ingóságokat védi, tárolókra (az ott lévő tárgyakra), gépkocsibeállókra, a teremgarázsban, vagy közös területeken tárolt járművekre nem vonatkozik. A Metrodom Garancia ”+” szolgáltatásait a lakásban élők vehetik igénybe, tehát a tulajdonoson kívül a bérlők, illetve a velük együtt élő családtagok is.

 

A Metrodom Garancia ”+” a 3éves általános jótállás lejártáig nyújt védelmet, a konkrét dátumot a lakás átvételekor kapott jótállási jegyből, vagy honlapunk garancia oldaláról tudhatja meg. A határidő lejártát követően tett bejelentés esetén sajnos akkor sem áll módunkban a hibát javítani, a kárt megtéríteni, ha a hiba, vagy a káresemény a határidő lejárta előtt következett volna be. 

Ha a lakásban olyan hiba, baleset vagy más káresemény következne be, amikor azonnali hibaelhárítás szükséges, Garancia-24 telefonszámunkon, a + 36 40 200 727-en, minden nap 0-24 órában rendelkezésére áll a segítség. A bejelentéstől számított hat órán belül gondoskodnak a hiba elhárításáról, a vészhelyzet megszűntetéséről. Vészesetnek számítanak a következők: csőtörés, dugulás, elektromos zárlat, a bejárati ajtó zárjának meghibásodása vagy a kulcs beletörése a zárba. A javítás kizárólag a vészhelyzet megszűntetésére irányul. Csőtörésnél például kibontják a falat és kicserélik a sérült vezetékszakaszt, de a helyreállítás már a normál garanciális ügyintézés keretében zajlik. Ezért, ha helyreállító munka is szükséges, ne felejtse el a hibát honlapunkon keresztül vagy emailben is bejelenteni. Helyreállítási munkát csak akkor végzünk, ha a meghibásodás a rendes jótállás körébe tartozik, például csőtörés esetén igen, de dugulás okozta vízkifolyás miatt nem javítjuk vagy cseréljük az emiatt elázott vakolatot, parkettát.

A társasházi biztosítás által nyújtott védelem kiterjed a magántulajdonban lévő ingatlanokra is, például víz vagy tűzkár esetén az ingatlan helyreállítása, ugyanakkor nem fedezi a bútorokban és más ingóságokban keletkezett károkat. A Metrodom Garancia ”+” ezt a hiányosságot pótolja, négyzetméterenként 40 000 forint értékhatárig téríti a biztosító az ingóságban esett károkat. Ez nem csak balesetekre, vagy természeti katasztrófákra vonatkozik, hanem betöréses lopásra vagy besurranásra is. (utóbbinál legfeljebb 100 000 Ft/év értékhatárig) A biztosítási események teljes listáját a kötvény tartalmazza, mely honlapunkon érhető el. Néhány példa, amikor támaszkodhat ingóság biztosításunkra: - tűz, robbanás, robbantás, jégverés, vízkár, üvegtörés, villámcsapás, besurranás, rongálással okozott károk, fa rádőlése a házra, házi kedvencek balesete, betegsége, stb.

A Metrodom Garancia ”+” szolgáltatás-csomagot cégünk a Groupama biztosító Zrt.nél kötött „Komfort” lakás biztosítással nyújtja ügyfeleink részére. A Metrodom fenntartja magának a jogot, hogy a termék nevének, szolgáltatásainak, illetve díjszabásának változása esetén más biztosításara szerződjön le, vagy más biztosítónál kössön hasonló tartalmú szerződést. Amennyiben igénybe szeretné venni a szolgáltatást, kérjük, hivatkozzon a kötvényszámra, ezt honlapunkon, illetve a birtokbaadáskor kapott „legfontosabb telefonszámok” nevű dokumentumban találja meg. A szolgáltatással kapcsolatos visszajelzéseit Ügyfélszolgálatunk az info@metrodom.hu email címen, vagy a honlapunkon feltüntetett telefonszámokon várja!

Ügyféltájékoztató

Interaktív tudástárunkban választ kaphat valamennyi, a lakásvásárlással kapcsolatos kérdésére, megtudhatja, hogy a Metrodomnál miként történik a szerződéskötés, a fizetés, az átadás. Ha kívánja, a teljes ügyféltájékoztatót PDF formátumban is le tudja tölteni a lenti linkről.