Hírek

Megkezdődött a beköltözés

Megkezdődött a beköltözés

Metrodom Zugló

2022.11.22

Megkezdődtek az átadások, a folyamatosan érkező új lakókat már valódi karácsonyi hangulat fogadja a házban. December 21-ig (az idei utolsó átadási napunk) várhatóan a lakók többségének átadhatjuk lakása kulcsait és az ünnepeket a lehető legtöbben tölthetik majd új otthonukban. 

Költözési információk 5.: bútorszállítás és pakolás

Metrodom Zugló

2022.11.21

A költözéssel kapcsolatos sorozatunk utolsó részében magával az átadással és a bepakolással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat és tanácsokat szedtük össze.

A kulcsok átvételét követően azonnal megkezdheti a beköltözést, akik rendelkeznek gépkocsibeállóval, azok rögtön használatba vehetik a teremgarázst. A garázskapu nyitása telefonhívással történik, a garázskapu használatához mobiltelefonját előzetesen a közös képviseletnél regisztráltatni kell. Munkatársaink birtokbaadási időpont egyeztetésekor elkérik a regisztrálandó telefonszámokat, azaz hogy mely mobiltelefonokkal szeretnék nyitni a garázskaput, ezeket lejelentik a közös képviseletnek, így a regisztrációval ügyfeleinknek már nincsen különösebb teendője. A garázskapu telefonszámát a birtokbaadási jegyzőkönyven találják meg.  Mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a teremgarázs és a kapu nem teherautóra lett méretezve, egy furgonnál nagyobb járművel ne próbáljon behajtani, mert el fog akadni!

Akik nem rendelkeznek beállóval, azoknak sajnos ideiglenes jelleggel sem tudunk behajtási lehetőséget biztosítani.  A beállóval nem rendelkező lakástulajdonosok, illetve a nagyobb járművel költözők leginkább a Bosnyák utcában fognak tudni megállni. Ha kint parkolna, kérjük ne feledkezzen meg a parkolási díj fizetéséről, amennyiben nem rendelkezik a kerületben érvényes, ingyenes parkolási jogosultsággal. 

A bútorok felviteléhez lépcsőházanként 1-1 db lift áll rendelkezésre, ezeknek fülkéjét a sérülések ellen faforgács lapokkal kibéleltük. Az ajtókra, a folyosó falaira, a lépcsőházi korlátokra azonban ügyeljenek, mert ezek leverése esetén a hibákat a jótállás keretében nem javítjuk!

A normál és a szelektív hulladék gyűjtésre szolgáló kukákat már megrendeltük a szolgáltatótól, ezek már a kukatárolóban várják a lakókat. Kérjük, hogy a szelektív kukákat rendeltésszerűen használják, különben a társasház külön kénytelen fizetni ezek elszállításáért! Kérjük, a költözési hulladékot (dobozok, raklapok, hungarocell, zsugorfólia stb.) a kukatárolóban, rendezetten, a dobozokat lapra hajtva rakják le, hogy a rend és a tisztaság megmaradjon! 

Az első napokban tömegesen beköltöző lakókat nem csak a Metrodom képviselői fogják várni, hanem a távközlési szolgáltató Magyar Telekom, a közös képviselet, illetve az okosotthon-rendszer üzemeltetését végző SmartBuild Kft. munkatársai is, akik kérdés esetén szintén állnak ügyfeleink rendelkezésére.

Ha a birtokátruházás során valamilyen problémába ütköznének, kérjük, keressék ügyfélszolgálatunkon Teleki Hajnalkát (tel.: (06 1) 919-3305, (06) 30 369-6190, e-mail: teleki.hajnalka@metrodom.hu). Ha beköltözés után tapasztalnának a lakásban valamilyen hibát, javítás iránti igényüket legegyszerűbben honlapunkon keresztül tudják jelezni (se regisztrációra, se jótállási jegyre, vagy más bizonylatszámra nincs szükség)!

És végül gyors, problémamentes költözést kívánunk minden kedves ügyfelünknek!

Költözési információk 4.: csillárszerelés és redőnyrendelés

Metrodom Zugló

2022.11.18

A költözéssel kapcsolatos sorozatunk előző részében már említettük, milyen fontos a hatékony hűtéshez a megfelelő árnyékolás, amire első sorban a redőnyök beszerelését javasoltuk. És bár még nem volt róla szó, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet csillárokat rögzíteni a fűtéscsövekkel behálózott mennyezetre. Az alábbiakban ezekkel kapcsolatban adunk néhány tippet.

Először is mind a redőnyökről, mind a lámpák biztonságos szereléséről az alábbiakban írtaknál részletesebben is olvashatnak a már többször említett építményhasználati útmutatónkban, melynek átnézését ezekben a témákban is erősen javasoljuk.

Redőnyöket, illetve szúnyoghálókat bármilyen redőnyös szakembertől rendelhetnek, nincs semmilyen különleges megkötés. Aki valamiért a hagyományos redőnyöket részesíti előnyben, ezeknek a kézi felhúzós, illetve leengedős redőnyöknek a beszerelése is lehetséges. Ugyanakkor jelezzük, hogy az elektromos redőnyöknek nem csak a kényelmesebb működtetés az előnye, hanem azok a már beépített okoskapcsolókkal könnyen integrálhatók az okosotthon-rendszerbe, a redőnyöket így távolról is ellenőrizhetjük, mozgathatjuk. A redőnyök rendelésekor egyetlen dologra kell figyelni, mégpedig a redőny színére, melyet a lakópark egységes arculatának megőrzésének érdekében az SZMSZ is kötelezően előír. 

A mennyezeti lámpák rögzítése szintén külön figyelmet igényel a fűtési/hűtési csövek miatt. A szabály nagyon egyszerű: kizárólag a csillárok kötődobozában, a kötődobozt átfúrva szabad bármit is a mennyezethez rögzíteni! Érdemes ezért olyan csillárt választani, amely egyetlen rögzítési ponttal rendelkezik. Ha mégis olyan csillárt venne, amelynek a rögzítéséhez több nagyobb területet lefedő rögzítési pontra lenne szükség, akkor előbb valamilyen vastagabb alátét lemezt kell csináltatnia, és előbb ezt az alátétet a megfelelő módon a kötődobozon keresztül rögzíteni, majd ehhez az alátéthez erősíteni a csillárt. Magát a kötődobozt nagyon egyszerű megtalálni, ahol a mennyezetről előbújik a kábel, ott van a kötődoboz is, ennek határai kopogtatással is könnyen megtalálhatóak. Máshol, más módon ne próbálkozzon lámpát vagy másvalamit mennyezetre szerelni (kivéve a karnist, mely a nyílászárók beugróiban az ablakok mentén biztonságosan rögzíthetőek), különben szinte biztosan meg fogja sérteni a mennyezetben futó csöveket. Nem érdemes rövidebb csavarokkal sem próbálkozni, mivel a csövek teljesen a mennyezet felszíne alatt vannak, gyakorlatilag csak 1-2 mm glett takarja azokat.

Költözési információk 3.: Fűtés és hűtés okosan

Metrodom Zugló

2022.11.17

A birtokbaadáshoz kapcsolódó sorozatunk harmadik részében a ház fűtésével és hűtésével ismerkedhetnek meg a lakók, illetve hogy miként használhatják azt a lehető leggazdaságosabban.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a fűtési és hűtési rendszer használatához, mivel a hőszivattyús rendszer és a mennyezeti hűtés-fűtés mindenkinek tartogat újdonságot, aki még nem használt ilyet. 

1. Először is mindenkinek erősen ajánljuk, hogy olvassa el az építményhasználati útmutatóban a hűtéssel és fűtéssel kapcsolatos fejezeteket (2.2, 10.7, 10.8 pontok).

2. A felületi fűtésnek és hűtésnek viszonylag nagy a hőtehetetlensége, azaz a fűtés/hűtés bekapcsolása, elindítása után órákba telik, mire a mennyezet is kellően felmelegszik/lehűl és a hőmérsékletet átadja a lakás levegőjének is. Emiatt értelmetlen fel-le kapcsolgatni a fűtést-hűtést, akkor is, ha több órára, akár 1-2 napra elhagynánk a lakást. Egyrészt folyton hosszú órákat kellene várni a kívánt hőmérséklet ismételt eléréséhez, másrészt az állandó újra felfűtés/lehűtés több energiába és így pénzbe kerülne, mintha állandó hőfokon tartanánk a lakást. 

3. A Dual Eco rendszer kazánjai automatikusan a külső hőmérséklethez igazítják a fűtési/hűtési víz hőfokát, hogy így is energiát takarítson meg. Éppen ezért a mennyezet hőfoka télen illetve nyáron sem állandó, ha nincs nagy fűtési/hűtési igény a külső hőmérséklet miatt, a mennyezet sem lesz érezhetően melegebb vagy hidegebb.

4. Ellenőrizze, hogy a hőmennyiségmérőnél található elzáró szelep teljesen nyitva van-e! Ha a szelep zárva van, vagy csak félig van nyitva, nem jut elég víz a mennyezeti csövekbe, és így a lakásban sem lesz megfelelő fűtés/hűtés.

5. A rendszer sajátosságai miatt a termosztát csak szűkebb tartományban állítható, például nyáron sem lehet 21 foknál alacsonyabb hőfokot beállítani. Ugyanakkor a felületi fűtés/hűtés jobb hőérzetet, kellemesebb használati komfortot biztosít, ezért szükség sincsen a normál komfortértékeken kívüli hőmérséklet beállítására, ettől a rendszer nem fűtene vagy hűtene gyorsabban, vagy jobban. Érdemes lakva megismerni, kitapasztalni az ideális hőmérsékleti beállítást.

6. Fűtési vagy hűtési idényben se feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, a lakás relatív páratartalmának alacsony szinten tartásáról, különben télen jó eséllyel számíthat penészesedésre, nyáron pedig a túl magas páratartalom miatt a mennyezet hűtésének lekapcsolására. Az aktuális páratartalmat a szobai termosztátokról bármikor leolvashatja. 

7. Nyáron, a megfelelő hűtéshez - az északi tájolású szobák kivételével - elengedhetetlen az árnyékolás! Ez lehet függöny vagy reluxa is, a leghatékonyabb azonban a redőny. A lakószobák valamennyi ablaka illetve erkélyajtaja felett megtalálható a falsík alatti redőnytok, a megfelelő elektromos előkészítéssel, beleértve az okos redőnykapcsolókat is. 

Első befizetés a társasháznak

Metrodom Zugló

2022.11.16

Az átadások, a beköltözés még meg sem kezdődött, de a társasház folyószámlájára már megtörtént az első befizetés. A még szabad, illetve átadatlan lakások után, közös költség előlegként a Metrodom 2,5 millió forintot utalt át a társasház részére, hogy az üzemeltetés megkezdéséhez szükséges anyagi háttér biztosítva legyen. A közös költségről kapcsolatos tudnivalókról, a fizetésről a közös képviselő közvetlenül tájékoztatja majd a lakókat. 

Költözési információk 2.: Óraátírás

Metrodom Zugló

2022.11.16

A birtokátruházáshoz kapcsolódó tudnivalókról szóló sorozatunk második részében a közműórákról, illetve azok átírásáról lesz szó - egy új építésű lakásnál ebben is van eltérés a használtakhoz képest.

A Metrodom Zugló mind a 195 lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg-, és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatók. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a szakemberek olvassák le és tartják karban azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, az alábbiakban ismertetettek szerint. Új házaknál a közműórák átírása az elmúlt években jelentősen lelassult, a ház gázórájának és vízórájának (amihez az almérők csatlakoznak) a társasházra történő átírásához a közműcégeknek jellemzően 4-6 hónapra van szükségük, és addig számlát sem küldenek a fogyasztásról, ezért a társasház is csak ezt követően tudja majd megcsinálni a hődíj elszámolást. Amíg nem történik meg a központi gáz- és vízórák átírása, addig a közös képviselő legfeljebb átalánydíjat tud a lakóknak kiszámlázni, az elszámolás pedig utólag fog történni.

1. Hőmennyiségmérő
Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés és hűtés elszámolását a társasház (közös képviselő) végzi, minden lakó havonta kap elszámolást a fűtés/hűtés és melegvízhasználatról. Az elszámolás módjáról a közös képviselő ad felvilágosítást, illetve kérdésekkel is hozzá lehet fordulni. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokátruházási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így innentől már az új lakó viseli a fűtés és hűtés költségeit.

2. Villanyóra
A villanyórákat az MVM ellenőrizte és plombálta, az átíratást a Metrodom végzi. Ehhez a lakóknak birtokátruházáskor csupán egy meghatalmazást kell aláírnia, amivel munkatársaink eljárhatnak az MVM-nél. Az MVM terheltségétől függően 2-4 hónap múlva postán küldi meg a lakókank a szolgáltatói szerződés két példányát, melyből az egyiket aláírva kell visszaküldeni a szolgáltató részére, ez már a lakók feladata. A szolgáltató ezt követően fogja megkezdeni a számázást, a bediktált óraállások vagy átalánydíj mellett. Arról, hogy a tulajdonos milyen elszámolást szeretne, illetve hogy a számlát e-mailben vagy postai úton kéri, a birtokátruházáskor az óra átírás az óraátírást kezdeményező nyomtatványban lehet rendelkezni. Sajnos az elmúlt egy-két évben többször előfordult, hogy a beadott iratok ellenére sem történt meg az átírás, ezért ha a kulcsátadást követő 3-4 hónapon belül nem kapja meg a szerződést, kérjük, mindenképpen küldjön egy e-mailt az óraátiratást végző munkatársunknak a lang.zsolt@metrodom.hu címre.

3. Vízórák
A hideg-, és meleg-vízórákra egy háromoldalú, úgynevezett díjmegosztási szerződést kell kötni, amelyet a szolgáltató, a társasház és a lakó ír alá. Ezt azonban csak akkor lehet kezdeményezni, ha a ház központi vízóráját már átírták a Metrodomról a társasház nevére, ez, ahogy fentebb írtuk, 4-6 hónapot vesz igénybe. Az mellékvízmérők átiratását, a közös képviselet szervezi és intézi, a folyamatról ők adnak majd részletes tájékoztatást.  

Költözési információk 1.: Ezt adjuk

Metrodom Zugló

2022.11.14

A következő napokban folyamatosan publikáljuk honlapunkon a költözéshez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, hogy a birtokbaadáskor már minden lényegesebb dologgal tisztában legyenek az új lakók. A költözési infók nyitó részében megtudhatják, mi van a "dobozban", azaz mit kapnak a kezükbe a kulcsátadáskor. A csomag egyszerre kicsi és bőséges.

1. Kulcsok
Mi sem természetesebb, mint hogy kulcsátadáskor kulcsokat kap az új lakástulajdonos. Ezek a következők: a bejárati ajtó kulcsai (5 db), a postaláda kulcsai (2 db) és 3 db kapunyitó proxy kerül a kis zsákocskába.

2. Használati útmutató
Ahogy az autókhoz vagy a háztartási gépekhez, úgy az új lakáshoz is jár használati utasítás. A lakáshasználati útmutató tartalmazza többek között az okosotthon kezelését is. Az útmutatót aki szeretné, honlapunknak erről az oldaláról letöltheti. Az útmutató nem valamiféle "általános leírás", hanem kifejezetten a házhoz írtuk, tartalmazza többek között

- a legfontosabb elérhetőségeket (MVM, Vízművek, garancia, ügyfélszolgálat stb.),
- a lakásban, közös területeken, a teremgarázsban lévő berendezésekre vonatkozó kezelési és karbantartási útmutatót,
- a jótállási jegyet.

3. Jótállási jegy
A jogszabályi előírásnak megfelelően az új ingatlanokhoz jótállási jegyet adunk, mely az építményhasználati útmutatóban található, ebben megtalálható többek között a jótállási idő, és hogy pontosan mire vonatkozik a jótállás. A garanciális ügyintézéshez azonban nem lesz rá szükség, sem ezt, sem más bizonylatot nem fogunk kérni, az esetleges hibákat honlapunkon ezen az oldalon egyszerűen és gyorsan be tudja jelenteni.

4. Birtokátruházási jegyzőkönyv
A birtokátruházási jegyzőkönyv rögzíti, hogy rendben megtörtént az átadás, ide kerülnek az óraállások is, amivel átadjuk a lakást. 

5. És a többi...
Mivel tudjuk, hogy az adatok legegyszerűbben digitális formában tárolhatók, kezelhetők és használhatók, ezért minden mást egy USB A és USB C csatlakozóval is rendelkező pendrive-ba "csomagolva" adunk át, amely mind hagyományos számítógéphez, laptophoz, mind androidos okostelefonokhoz és tabletekhez csatlakoztatható. A lista a következő: 

- lakások alaprajzai,
- szintalaprajzok,
- fotók (látványtervek, a ház, a környék),
- műszaki leírás,
- beépített anyagok és termékek ÉMI tanúsítványai,
- használati útmutató (PDF),
- használatbavételi engedély,
- alakuló közgyűlés jegyzőkönyve,
- SZMSZ és házirend,
- biztosítási kötvények (társasházra, illetve lakásra),
- energetikai tanúsítvány,
- hibabejelentő lap (ha a személyes ügyintézést választaná).

Ezek nagy részére, ha nem is lesz közvetlenül szüksége, a lakás bérbeadásakor, esetleges eladásakor, akár 5-10 év múlva is jól jöhet még. (A fotókat, alaprajzokat a birtokátruházást követően hirdetésekben vagy más módon, magáncélra szabadon felhasználhatja, nem tartjuk fenn ezzel kapcsolatos jogainkat.)

Végül, hogy az átadás ne csak örömteli, de igazán élvezetes is legyen, a csomagba - ahogyan a lenti fotón is látható - kerül még egy kis karácsonyi meglepetés is...

Itt van a használatbavételi engedély!

Itt van a használatbavételi engedély!

Metrodom Zugló

2022.11.11

A Fővárosi Kormányhivatal kiadta Metrodom Zuglóra a végleges használatbavételi engedélyt, amely azonnal jogerőre is emelkedett. Az első kulcsátadási nap november 22. lesz, ügyfeleinket a mai napon e-mailben, illetve a jövő héten postai úton is tájékoztatjuk a tudni- és tennivalókról, az átadásokról, de a honlapunkon is olvashatnak a következő napokban egy rövid sorozatot a témában.

Így épült fel a ház

Metrodom Zugló

2022.11.02

Hamarosan búcsút veszünk a Metrodom Zugló felépítését közvetítő webkameránktól, de azoknak, akik ezen keresztül kísérték figyelemmel a kivitelezést, készítettünk egy timelapse videót. Ebben egyetlen percbe sűrítve látható az elmúlt két év, ahogy a semmiből kinőtt a lakópark. Reméljük a film legalább annyira tetszik majd mindenkinek, mint maga az elkészült Metrodom Zugló.

Nézze meg az elkészült lakóparkot!

Metrodom Zugló

2022.10.27

Azoknak, akik még a beköltözés előtt szeretnének ismét egy pillantást vetni az elkészült Metrodom Zuglóra, készítettünk egy 2,5 perces kis filmet. Az épületet, a kerteket kívül belül bejártuk, mindenhova benéztünk, a kamera pedig minden érdekes részletet megmutat, a filmet honlapunkon, illetve közvetlenül a YouTube-on is megnézheti. 

Befejeződtek a műszaki átadások

Metrodom Zugló

2022.10.18

Október 7-ével befejeződtek Zuglóban a műszaki átadások, mégpedig kiemlekedő eredménnyel. A lakások 94%-át bármiféle hiba vagy megjegyzés nélkül vették át ügyfeleink, a múlt heti mérési napokra a felvett hibák javítása is megtörtént. A kivitelezés megszokott hazai színvonalát meghaladó minőségéről az érdeklődők a még szabad lakásokban személyesen is meggyőződhetnek.