Hírek

Kiadták a használatbavételi engedélyt

Kiadták a használatbavételi engedélyt

Metrodom Őrmező

2021.09.13

A budapesti Kormányhivatal szeptember 10-én kiadta a Metrodom Őrmező végleges használatbavételi engedélyét, melyről az értesítést szerdán (szeptember 15.), illetve a birtokbaadással kapcsolatos tudnivalókat néhány napon belül levélben is megküldünk ügyfeleink részére. Az átadások szeptember 23-án, csütörtökön kezdődnek meg, ügyfeleinkkel a befizetések sorrendjében fogjuk egyeztetni az átadási időpontokat.

Bejegyezték a társasházat

Metrodom Őrmező

2021.11.02

A Földhivatal 2021. október 21-én bejegyezte a Metrodom Őrmező társasházat, létrehozva az önálló albetéteket. Érintett ügyfeleinket ajánlott levélben külön is értesítjük a bejegyzésről, a többieket pedig akkor, amikor a Földhivatal tulajdonjogukat ténylegesen is bejegyzi a tulajdoni lapra. Ez azonban több hónapot is igénybe vehet, addig mindenkitől szíves türelmet kérünk.

Megkezdődött a beköltözés

Metrodom Őrmező

2021.09.27

Múlt csütörtökön és pénteken összesen 45 lakást adtunk a Metrodom Őrmezőn ügyfeleink részére, ami az összes lakás negyedét jelenti. Az átadások ezen a héten is folytatódnak, reméljük hamarosan mindenki birtokba veheti új otthonát.

Költözési információk 5.: bútorszállítás és pakolás

Metrodom Őrmező

2021.09.22

A költözéssel kapcsolatos sorozatunk utolsó részében magával az átadással és a bepakolással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat és tanácsokat szedtük össze.

A kulcsok átvételét követően azonnal megkezdheti a beköltözést, akik rendelkeznek gépkocsibeállóval, azok rögtön használatba vehetik a teremgarázst. Minden garázskapunak saját telefonszáma van, mely használatához mobiltelefonját előzetesen a közös képviseletnél regisztráltatni kell. Munkatársaink birtokbaadási időpont egyeztetésekor elkérik a regisztrálandó telefonszámokat, azaz hogy mely mobiltelefonokkal szeretnék nyitni a garázskaput, ezeket lejelentik a közös képviseletnek, így a regisztrációval ügyfeleinknek már nincsen különösebb teendője. A két garázskapu (Mikes Kelemen u., illetve Őrmezei út) telefonszámát a birtokbaadási jegyzőkönyven, illetbe az építményhasználati útmutató elején találják meg.  Mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a teremgarázs és a kapu nem teherautóra lett méretezve, egy furgonnál nagyobb járművel ne próbáljon behajtani, mert el fog akadni!

Akik nem rendelkeznek beállóval, azoknak sajnos ideiglenes jelleggel sem tudunk behajtási lehetőséget biztosítani.  A beállóval nem rendelkező lakástulajdonosok, illetve a nagyobb járművel költözők leginkább az Őrmezei úton fognak tudni megállni, de meg lehet próbálkozni a Mikes Kelemen utcában is a megállással.

A bútorok felviteléhez minden épületben 1-1 db lift áll rendelkezésre, ezeknek fülkéjét a sérülések ellen faforgács lapokkal kibéleltük. Az ajtókra, a folyosó falaira, a lépcsőházi korlátokra azonban ügyeljenek, mert ezek leverése esetén a hibákat a jótállás keretében nem javítjuk!

A normál és a szelektív hulladék gyűjtésre szolgáló kukákat már megrendeltük a szolgáltatótól, ezek már a kukatárolóban várják a lakókat. Kérjük, hogy a szelektív kukákat rendeltésszerűen használják, különben a társasház külön kénytelen fizetni ezek elszállításáért! Kérjük, a költözési hulladékot (dobozok, raklapok, hungarocell, zsugorfólia stb.) a kukatárolóban, rendezetten, a dobozokat lapra hajtva rakják le, hogy a rend és a tisztaság megmaradjon! Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő helyre elhelyezett hulladék nem esztétikus, valamint elszállítása díjköteles, és ezen költség már a ház lakóit fogja terhelni!

Az első napokban tömegesen beköltöző lakókat nem csak a Metrodom képviselői fogják várni, hanem a távközlési szolgáltató Magyar Telekom, a közös képviselet, illetve az okosotthon-rendszer üzemeltetését végző SmartBuild Kft. munkatársai is, akik kérdés esetén szintén állnak ügyfeleink rendelkezésére.

Ha a birtokátruházás során valamilyen problémába ütköznének, kérjük, keressék ügyfélszolgálatunkon Teleki Hajnalkát (tel.: (06 1) 919-3305 (06) 30 369-6190, e-mail: teleki.hajnalka@metrodom.hu). Ha beköltözés után tapasztalnának a lakásban valamilyen hibát, javítás iránti igényüket legegyszerűbben honlapunkon keresztül tudják jelezni (se regisztrációra, se jótállási jegyre, vagy más bizonylatszámra nincs szükség)!

Beköltözéskor ügyfeleink még egy apróságra számíthatnak, gondoskodtunk a lábtörlőről is. A lenti képen látható lábtörlőkből a készlet erejéig lehet választani.

És végül gyors, problémamentes költözést kívánunk minden kedves ügyfelünknek!

Költözési információk 4.: csillárszerelés és redőnyrendelés

Metrodom Őrmező

2021.09.21

A költözéssel kapcsolatos sorozatunk előző részében már említettük, milyen fontos a hatékony hűtéshez a megfelelő árnyékolás, amire első sorban a redőnyök beszerelését javasoltuk. És bár még nem volt róla szó, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet csillárokat rögzíteni a fűtéscsövekkel behálózott mennyezetre. Az alábbiakban ezekkel kapcsolatban adunk néhány tippet.

Először is mind a redőnyökről, mind a lámpák biztonságos szereléséről az alábbiakban írtaknál részletesebben is olvashatnak a már többször említett építményhasználati útmutatónkban, melynek átnézését ezekben a témákban is erősen javasoljuk.

Redőnyöket, illetve szúnyoghálókat bármilyen redőnyös szakembertől rendelhetnek, nincs semmilyen különleges megkötés. Aki valamiért a hagyományos redőnyöket részesíti előnyben, ezeknek a kézi felhúzós, illetve leengedős redőnyöknek a beszerelése is lehetséges. Ugyanakkor jelezzük, hogy az elektromos redőnyöknek nem csak a kényelmesebb működtetés az előnye, hanem azok a már beépített okoskapcsolókkal könnyen integrálhatók az okosotthon rendszerbe, a redőnyöket így távolról is ellenőrizhetjük, mozgathatjuk. A redőnyök rendelésekor egyetlen dologra kell figyelni, mégpedig a redőny színére, melyet a lakópark egységes arculatának megőrzésének érdekében az SZMSZ is kötelezően előír.  A redőny Renolit színkódja 2178007-167 Nussbaum/Dió, ez gyakorlatilag az albakok külső dió színével egyezik meg. Kérjük, fehér, alumínium vagy más színű redőnyt akkor se rendeljen, ha azokat a redőnyös olcsóbban tudja szállítani, mivel a közös képviselőnek, illetve a társasháznak az SZMSZ alapján lehetősége van a nem megfelelő színű redőnyök leszereltetésére. 

A mennyezeti lámpák rögzítése szintén külön figyelmet igényel a fűtési/hűtési csövek miatt. A szabály nagyon egyszerű: kizárólag a csillárok kötődobozában, a kötődobozt átfúrva szabad bármit is a mennyezethez rögzíteni! Érdemes ezért olyan csillárt választani, amely egyetlen rögzítési ponttal rendelkezik. Ha mégis olyan csillárt venne, amelynek a rögzítéséhez több nagyobb területet lefedő rögzítési pontra lenne szükség, akkor előbb valamilyen vastagabb alátét lemezt kell csináltatnia, és előbb ezt az alátétet a megfelelő módon a kötődobozon keresztül rögzíteni, majd ehhez az alátéthez erősíteni a csillárt. Magát a kötődobozt nagyon egyszerű megtalálni, ahol a mennyezetről előbújik a kábel, ott van a kötődoboz is, ennek határai kopogtatással is könnyen megtalálhatóak. Máshol, más módon ne próbálkozzon lámpát vagy másvalamit mennyezetre szerelni (kivéve a karnist, mely a nyílászárók beugróiban az ablakok mentén biztonságosan rögzíthetőek), különben szinte biztosan meg fogja sérteni a mennyezetben futó csöveket. Nem érdemes rövidebb csavarokkal sem próbálkozni, mivel a csövek teljesen a mennyezet felszíne alatt vannak, gyakorlatilag csak 1-2 mm glett takarja azokat.

 

 

Költözési információk 3.: Fűtés és hűtés okosan

Metrodom Őrmező

2021.09.20

A birtokbaadáshoz kapcsolódó sorozatunk harmadik részében a ház fűtésével és hűtésével ismerkedhetnek meg a lakók, illetve hogy miként használhatják azt a lehető leggazdaságosabban.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a fűtési és hűtési rendszer használatához, mivel a hőszivattyús rendszer és a mennyezeti hűtés-fűtés mindenkinek tartogat újdonságot, aki még nem használt ilyet. 

1. Először is mindenkinek erősen ajánljuk, hogy olvassa el az építményhasználati útmutatóban a hűtéssel és fűtéssel kapcsolatos fejezeteket (2.2, 10.7, 10.8 pontok).

2. A felületi fűtésnek és hűtésnek viszonylag nagy a hőtehetetlensége, azaz a fűtés/hűtés bekapcsolása, elindítása után órákba telik, mire a mennyezet is kellően felmelegszik/lehűl és a hőmérsékletet átadja a lakás levegőjének is. Emiatt értelmetlen fel-le kapcsolgatni a fűtést-hűtést, akkor is, ha több órára, akár 1-2 napra elhagynánk a lakást. Egyrészt folyton hosszú órákat kellene várni a kívánt hőmérséklet ismételt eléréséhez, másrészt az állandó újra felfűtés/lehűtés több energiába és így pénzbe kerülne, mintha állandó hőfokon tartanánk a lakást. 

3. A Dual Eco rendszer kazánjai automatikusan a külső hőmérséklethez igazítják a fűtési/hűtési víz hőfokát, hogy így is energiát takarítson meg. Éppen ezért a mennyezet hőfoka télen illetve nyáron sem állandó, ha nincs nagy fűtési/hűtési igény a külső hőmérséklet miatt, a mennyezet sem lesz érezhetően melegebb vagy hidegebb.

4. Ellenőrizze, hogy a hőmennyiségmérőnél található elzáró szelep teljesen nyitva van-e! Ha a szelep zárva van, vagy csak félig van nyitva, nem jut elég víz a mennyezeti csövekbe, és így a lakásban sem lesz megfelelő fűtés/hűtés.

5. A rendszer sajátosságai miatt a termosztát csak szűkebb tartományban állítható, például nyáron sem lehet 22 foknál alacsonyabb hőfokot beállítani. Ugyanakkor a felületi fűtés/hűtés jobb hőérzetet, kellemesebb használati komfortot biztosít, ezért szükség sincsen a normál komfortértékeken kívüli hőmérséklet beállítására, ettől a rendszer nem fűtene vagy hűtene gyorsabban, vagy jobban. Érdemes lakva megismerni, kitapasztalni az ideális hőmérsékleti beállítást.

6. Fűtési vagy hűtési idényben se feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, a lakás relatív páratartalmának alacsony szinten tartásáról, különben télen jó eséllyel számíthat penészesedésre, nyáron pedig a túl magas páratartalom miatt a mennyezet hűtésének lekapcsolására. Az aktuális páratartalmat a szobai termosztátokról bármikor leolvashatja. 

7. Nyáron, a megfelelő hűtéshez - az északi tájolású szobák kivételével - elengedhetetlen az árnyékolás! Ez lehet függöny vagy reluxa is, a leghatékonyabb azonban a redőny. A lakószobák valamennyi ablaka illetve erkélyajtaja felett megtalálható a falsík alatti redőnytok, a megfelelő elektromos előkészítéssel, beleértve az okos redőnykapcsolókat is. 

Költözési információk 2.: Óraátírás

Metrodom Őrmező

2021.09.17

A birtokátruházáshoz kapcsolódó tudnivalókról szóló sorozatunk második részében a közműórákról, illetve azok átírásáról lesz szó - egy új építésű lakásnál ebben is van eltérés a használtakhoz képest.

A Metrodom Őrmező mind a 189 lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg-, és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatók. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a szakemberek olvassák le és tartják karban azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, az alábbiakban ismertetettek szerint. Új házaknál a közműórák átírása az elmúlt években jelentősen lelassult, a ház gázórájának és vízórájának (amihez az almérők csatlakoznak) a társasházra történő átírásához a közműcégeknek jellemzően 6-9 hónapra van szükségük, és addig számlát sem küldenek a fogyasztásról, ezért a társasház is csak ezt követően tudja majd megcsinálni a hődíj elszámolást, azaz fűtés és víz számlára senki ne számítson jövő tavaszig vagy akár nyárig.

1. Hőmennyiségmérő
Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés és hűtés elszámolását a társasház (közös képviselő) végzi, minden lakó havonta kap elszámolást a fűtés/hűtés és melegvízhasználatról. Az elszámolás módjáról a közös képviselő ad felvilágosítást, illetve kérdésekkel is hozzá lehet fordulni. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokátruházási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így innentől már az új lakó viseli a fűtés és hűtés költségeit..

2. Villanyóra
A villanyórákat az ELMÜ ellenőrizte és plombálta, az átíratást a Metrodom végzi. Ehhez a lakóknak birtokátruházáskor csupán egy meghatalmazást kell aláírnia, amivel munkatársaink eljárhatnak az új szolgáltatónál, az MVM-nél. Az átírás a birtokátruházási jegyzőkönyvre felvett óraállással történik, a folyamat időigénye az MVM terheltsége miatt elérheti három-négy hónapot is, ezt követően fogja a szolgáltató elkezdeni a leolvasást, illetve a számlák küldését. Sajnos az elmúlt évben többször előfordult, hogy a beadott iratok ellenére sem történt meg az átírás, ezért ha a kulcsátadást követő három-négy hónapon belül nem kapja meg a számlát, kérjük, mindenképpen küldjön egy e-mailt az óraátírást végző munkatársunknak a levente.judit@metrodom.hu címre.

3. Vízórák
A hideg-, és meleg-vízórákra egy háromoldalú, úgynevezett díjmegosztási szerződést kell kötni, amelyet a szolgáltató, a társasház és a lakó ír alá. Ezt azonban csak akkor lehet kezdeményezni, ha a ház központi vízóráját már átírták a Metrodomról a társasház nevére. Ez, ahogy fentebb írtuk, 6-9 hónapot vesz igénybe, és ha megtörtént, a közös képviselet az általuk már aláírt díjmegosztási szerződést mindenkinek be fogja dobni a postaládájába. A szerződést ki kell tölteni (óraállás, személyes adatok, aláírás) és a közös képviselőnek leadni! Az összegyűjtött szerződésekkel a közös képviselő kezdeményezi a Vízműveknél a mellékvízmérők átírását, így azzal a lakóknak nem kell foglalkozniuk! A szerződések leadását követően egy-két hónap múlva jelentkezik a Vízművek megbízottja, hogy leplombálja az órákat, végül megtörténik az átírás. A fenitek alapján az első számlára egy éven belül senki se számítson!

Költözési információk 1.: Ezt adjuk

Metrodom Őrmező

2021.09.15

A következő napokban folyamatosan publikáljuk honlapunkon a költözéshez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, hogy a birtokbaadáskor már minden lényegesebb dologgal tisztában legyenek az új lakók. A költözési infók nyitó részében megtudhatják, mi van a "dobozban", azaz mit kapnak a kezükbe a kulcsátadáskor. A csomag egyszerre kicsi és bőséges.

1. Kulcsok
Mi sem természetesebb, mint hogy kulcsátadáskor kulcsokat kap az új lakástulajdonos. Ezek a következők: a bejárati ajtó kulcsai (5 db), a postaláda kulcsai (2 db) és 3 db kapunyitó proxy  kerül a kis zsákocskába.

2. Használati útmutató
Ahogy az autókhoz vagy a háztartási gépekhez, úgy az új lakáshoz is jár használati utasítás. A lakáshasználati útmutató tartalmazza többek között az okosotthon kezelését is. Az útmutatót aki szeretné, honlapunknak erről az oldaláról letöltheti. Az útmutató nem valamiféle "általános leírás", hanem kifejezetten a házhoz írtuk, tartalmazza többek között

- a legfontosabb elérhetőségeket (ELMÜ, Vízművek, garancia, ügyfélszolgálat stb.),
- a lakásban, közös területeken, a teremgarázsban lévő berendezésekre vonatkozó kezelési és karbantartási útmutatót,
- a jótállási jegyet.

3. Jótállási jegy
A jogszabályi előírásnak megfelelően az új ingatlanokhoz jótállási jegyet adunk, mely az építményhasználati útmutatóban található, ebben megtalálható többek között a jótállási idő, és hogy pontosan mire vonatkozik a jótállás. A garanciális ügyintézéshez azonban nem lesz rá szükség, sem ezt, sem más bizonylatot nem fogunk kérni, az esetleges hibákat honlapunkon ezen az oldalon egyszerűen és gyorsan be tudja jelenteni.

4. Birtokátruházási jegyzőkönyv
A birtokátruházási jegyzőkönyv rögzíti, hogy rendben megtörtént az átadás, ide kerülnek az óraállások is, amivel átadjuk a lakást. 

5. És a többi...
Mivel tudjuk, hogy az adatok legegyszerűbben digitális formában tárolhatók, kezelhetők és használhatók, ezért minden mást egy USB A és USB C csatlakozóval is rendelkező pendrive-ba "csomagolva" adunk át, amely mind hagyományos számítógéphez, laptophoz, mind androidos okostelefonokhoz és tabletekhez csatlakoztatható. A lista a következő: 
- lakások alaprajzai,
- szintalaprajzok,
- fotók (látványtervek, a ház, a környék),
- műszaki leírás,
- beépített anyagok és termékek ÉMI tanúsítványai,
- használati útmutató (PDF),
- használatbavételi engedély,
- alakuló közgyűlés jegyzőkönyve,
- SZMSZ és házirend,
- biztosítási kötvények (társasházra, illetve lakásra),
- energetikai tanúsítvány,
- hibabejelentő lap (ha a személyes ügyintézést választaná).

Ezek nagy részére, ha nem is lesz közvetlenül szüksége, a lakás bérbeadásakor, esetleges eladásakor, akár 5-10 év múlva is jól jöhet még. (A fotókat, alaprajzokat a birtokátruházást követően hirdetésekben vagy más módon, magáncélra szabadon felhasználhatja, nem tartjuk fenn ezzel kapcsolatos jogainkat.)

Véget ért a közvetítés

Metrodom Őrmező

2021.09.02

Őrmezőn befejeztük a kivitelezés élő közvetítését, megszüntettük a kamerákat. A tényleges kivitelezési munkák már amúgy is befejeződtek tavasszal, de gondoltuk nyáron legalább a folyamatosan zöldülő kertre szívesen néznek rá ügyfeleink. Honlapunkon egyébként továbbra is elérhetőek a lakóparkról készült fotók, illetve az azt bemutató videó, reméljük ezek kielégítik az érdeklődők kíváncsiságát.

Így épült fel a lakópark

Metrodom Őrmező

2021.08.19

Az elkészült Metrodom Őrmezőt élőben, illetve a honlapunkra múlt héten kirakott videón is meg lehet tekinteni, most azonban azt is megnézhetik az érdeklődők, miként épült fel a lakópark. Az építkezés 2 évét egyetlen percbe sűrítettük a lenyűgöző time lapse videón, mely ide kattintva látható.

Látványos videón a lakópark

Metrodom Őrmező

2021.08.13

Ügyfeleink az elmúlt hetekben többször is megtekinthették Metrodom Őrmező elkészült épületeit és lakásait, most azonban onnan is megnézhetik, ahonnan eddig még nem, a levegőből. Ezen a látványos videón a kamera valóban mindent körbejár, mindenhova bekukkant, megmutatva nem csak az elegáns lakóparkot, de a hatalmas kertet, és az igazán zöld környezetet is.