Hírek

Ilyen lett a Madarász38

Ilyen lett a Madarász38

Metrodom Madarász38

2020.11.16

Az elkészült Madarász38 társasházat már filmen is láthatják az érdeklődők, az alábbi linkre kattintva megnézhetik a lakóparkot közelről és távolról is megmutató klippet.

Vásároljon gépkocsibeállót!

Metrodom Madarász38

2021.04.08

Aki még nem vásárolt lakásához gépkocsibeállót, esetleg szeretne még egyet vásárolni, mostantól szabadon megteheti! A még szabad beállók a mai naptól akár a lakók, akár a lakóparkban lakással nem rendelkezők számára szabadon, korlátozás nélkül megvásárolhatóak. Részletekért hívja ingatlantanácsadóinkat!

Bejegyezték a társasházat

Metrodom Madarász38

2021.02.18

Némi várakozás után a Metrodom Madarász38-on bejegyezték a társasházat, megnyitották a külön tulajdoni lapokat. Érintett ügyfeleinket a héten e-mailben is értesítjük a tudnivalókról, a határozatot pedig a jövő héttől honlapunkról letöltheti. Az egyes tulajdonosok tulajdonjogának bejegyzése a következő hónapokban folyamatosan történik majd meg, az ezekről szóló értesítéseket a kézhezvételt követően külön postázzuk mindenkinek.

 

Januártól nyílnak az üzletek

Metrodom Madarász38

2020.12.09

Nem csak a Madarász38 lakásai, de lassan az üzlethelyiségek is benépesülnek. A hatból háromról már tudni lehet, milyen profillal fognak nyitni jövő év elején. A gyógyszertárnak, a belga pékségnek és a barber shopnak vélhetően nem csak az itt lakók, hanem a közeli házakban élők is örülnek majd.

Így épült fel a ház

Metrodom Madarász38

2020.10.30

Az átadások megkezdésével leszedtük a Madarász38-at élőben mutató, az építkezést végig "közvetítő" webkameránkat a honlapról. Akik élőben követték a kivitelezést, most timelapse videónk segítségével egyetlen percbe sűrítve idézhetik fel, miként épült fel a lakópark.

Megkezdődtek az átadások

Metrodom Madarász38

2020.10.27

A Madarász38-ban megkezdődtek a birtokbaadások, és bár a mai napra már minden időpont betellt, csütörtökre még vannak szabad helyek. A társasház, illetve annak szolgáltatásai (portaszolgálat, takarítás, fűtés, szemétszállítás stb.) is rendben megkezdték működésüket, bízunk benne, hogy Karácsonyig mindenki megkaphatja lakását.

Költözési információk 5.: Bútorszállítás és pakolás

Metrodom Madarász38

2020.10.26

A költözéssel kapcsolatos sorozatunk utolsó részében magával az átadással és a bepakolással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat és tanácsokat szedtük össze.

A kulcsok átvételét követően azonnal megkezdheti a beköltözést. Akik rendelkeznek gépkocsibeállóval, azok rögtön használatba vehetik a teremgarázst, a leadott telefonszámról hívást indítva ki tudják nyitni a saját beállójukhoz vezető garázskaput. A házban 2 teremgarázs van, a földszinti és a pinceszinti, előbbi a a Szobor utcáról,  utóbbi a Madarász Viktor utcáról nyílik. Minden garázskapunak saját telefonszáma van, ezt az építményhasználati útmutató elején találják. Mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy a teremgarázs és a kapu nem teherautóra lett méretezve, egy furgonnál nagyobb járművel ne próbáljon behajtani, mert el fog akadni!

Akik nem rendelkeznek beállóval, azoknak sajnos ideiglenes jelleggel sem tudunk behajtási lehetőséget biztosítani.  A beállóval nem rendelkező lakástulajdonosok, illetve a nagyobb járművel költözők a Szobor utcában és a Madarász Viktor utcában tudnak megállni, azonban arra figyeljenek, hogy a környező utcákban munkanapokon fizetni kell a parkolásért.

A bútorok felviteléhez lépcsőházanként 2 db lift áll rendelkezésre, ezeknek fülkéjét a sérülések ellen faforgács lapokkal kibéleltük. Az ajtókra, a folyosó falaira, a lépcsőházi korlátokra azonban ügyeljenek, mert ezek leverése esetén a hibákat a jótállás keretében nem javítjuk!

A normál és a szelektív hulladék gyűjtésre szolgáló kukákat már megrendeltük a szolgáltatótól, ezek már a kukatárolóban várják a lakókat. Kérjük, hogy a szelektív kukákat rendeltésszerűen használják, különben a társasház külön kénytelen fizetni ezek elszállításáért! Kérjük, a költözési hulladékot (dobozok, raklapok, hungarocell, zsugorfólia stb.) a kukatárolóban, rendezetten, a dobozokat lapra hajtva rakják le, hogy a rend és a tisztaság megmaradjon! Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő helyre elhelyezett hulladék nem esztétikus, valamint elszállítása díjköteles, és ezen költség már a ház lakóit fogja terhelni!

Az első napokban tömegesen beköltöző lakókat nem csak a Metrodom képviselői fogják várni, hanem a távközlési szolgáltató Magyar Telekom, a közös képviselet, illetve az okosotthon-rendszer üzemeltetését végző SmartBuild Kft. munkatársai is, akik kérdés esetén szintén állnak ügyfeleink rendelkezésére.

Ha a birtokbaadás során valamilyen problémába ütköznének, kérjük, keressék ügyfélszolgálatunkon Zámbori Erikát (Tel.: (06 1) 919-3305 (06) 30 292-7736, e-mail: zambori.erika@metrodom.hu). Ha beköltözés után tapasztalnának a lakásban valamilyen hibát, javítás iránti igényüket legegyszerűbben honlapunkon keresztül tudják jelezni (se regisztrációra, se jótállási jegyre, vagy más bizonylatszámra nincs szükség)!

És végül gyors, problémamentes költözést kívánunk minden kedves ügyfelünknek!

Költözési információk 4.: Fűtés okosan

Metrodom Madarász38

2020.10.22

A birtokbaadáshoz kapcsolódó sorozatunk negyedik részében a ház fűtésével ismerkedhetnek meg a lakók, illetve hogy miként használhatják azt a lehető leggazdaságosabban.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a fűtési rendszer használatához, amivel megóvhatják magukat néhány kellemetlen meglepetéstől.

1. A Dual Eco rendszer kazánjai automatikusan a külső hőmérséklethez igazítják a fűtési víz hőfokát, hogy így is energiát takarítson meg. Amíg éjszaka sem fagy, nem lesznek forrók a radiátorok, ha pedig jó az idő, a fűtés teljesen le is kapcsolhat.

2. Ellenőrizze, hogy a hőmennyiségmérőnél található elzáró szelep teljesen nyitva van-e! Ezt a szelepet nyáron, különböző karbantartási munkák miatt elzárhatják, és ha elfelejtik kinyitni, a lakásban nem lesz fűtés. Ha lakásában minden radiátor hideg, miközben szomszédjainál működnek a fűtőtestek, akkor nem az Ön összes radiátora, vagy a kazán romlott el, hanem ez a szelep van elzárva.

3. Ha csak az egyik radiátora hideg (megfelelően beállított termosztát mellett), akkor lehetséges, hogy az adott termosztát a hibás, ennél azonban  valószínűbb, hogy a radiátorban megszorult a levegő (nyáron le van eresztve a víz), és fűtővíz híján nincs, ami átmelegítse a radiátort. A légtelenítés egy csavarhúzóval egyszerűen és gyorsan elvégezhető (ez nem a jótállás körébe tartozó javítás, hanem üzemeltetés, karbantartás). A légtelenítéshez állítsa magas hőfokra a termosztátot, hogy a szelep biztosan nyitva legyen, majd lazítsa meg a légtelenítő csavart, ezután várja meg, amíg az összes levegő távozik (abba marad a sziszegés). Amikor a levegő helyett víz kezd jönni, ismét meg kell húzni a csavart.

4. Ne állítgassa szélsőséges határok között a termosztátot, mintha egy gázkonvektort csavargatna! Az alacsony hőfokú fűtővíz miatt a felmelegedés, a vastag hőszigetelés miatt pedig a kihűlés is jóval lassabban zajlik, mint egy régi lakásban. A rendszer úgy van megtervezve, hogy alacsony energiafogyasztással tartsa a komfortos hőmérsékletet, ha viszont folyton kihűtik-felmelegítik a lakást, az jóval többe fog kerülni hó végén. (A rendszer körülbelül az autók fogyasztásához hasonlítható, azoknál is az állandó 90 km/h mellett a legalacsonyabb a fogyasztás, a folyamatos gyorsítás és fékezés mellett akkor is megugrik a fogyasztás, ha a végén ugyanúgy 90 km/h lesz az átlagsebesség.)

5. A valóban elérni kívánt hőmérsékletnél (pl. 22 fok), ne állítsa magasabbra a termosztátokat, vagy az okosotthon-rendszert! 

6. Fűtési idényben se feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, a lakás relatív páratartalmának alacsony szinten tartásáról, különben jó eséllyel számíthat penészesedésre. Az aktuális páratartalmat a lakás vezérlőpaneljéről egy gombnyomással leolvashatja. A szellőztetés alatt sem kell a fűtési költség miatt aggódnia, ilyenkor az okosotthon-rendszer mindaddig lejjebb veszi az adott helyiségben a hőmérsékletet, amíg nyitva van az ablak.

7. A legjobban akkor jár, ha a fűtés vezérlését teljes egészében az okosotthon-rendszerre bízza, illetve nem egyedileg állítgatja folyamatosan a radiátorok termosztátjait, hanem igényei szerint a vezérlőpanelen választja ki az Ön számára megfelelő üzemmódot, vált az egyes üzemmódok között. Arról, hogy hogyan vezérelheti a fűtést az okosotthon-rendszer segítségével, az építményhasználati útmutatóban olvashat bővebben.

Költözési információk 3.: Hődíj elszámolás

Metrodom Madarász38

2020.10.21

A közelgő birtokbaadással kapcsolatos információs sorozatunk harmadik része a hődíj és a vízfelmelegítési díj elszámolásáról szól. A fogyasztáshoz igazodó fűtésszámla az új lakások egyik előnye például a távfűtéses házakhoz képest, a számlázás gyakorlatáról azonban ritkábban esik szó.

A legtöbb ember vagy egyedi fűtéses házban, lakásban lakik, ahol a fűtés és a meleg víz díja egyenlő a gázszámlával, vagy valamilyen, a valódi fogyasztásától független általányt fizet a fűtésért, klasszikusan a távfűtés tartozik ebbe a kategóriába. A Metrodom Madarász38-on azonban többek között hőmennyiség-mérő is tartozik a lakásokhoz, így - bár a lakások nem egyedi fűtőkészülékkel vannak felszerelve - lehetőség van a fogyasztásarányos díjfizetésre.

A házban a fűtésről és a melegvíz-ellátásról a Metrodom Dual Eco fűtési rendszere gondoskodik, amely elektromos, levegő-levegő hőszivattyús kazánokból, illetve "hagyományos" kondenzációs gázkazánokból áll. Ezeknek a kazánoknak a fogyasztását a társasház nevén lévő külön elektromos mérőóra, illetve gázóra méri. (Továbbiakban közös mérőórák). Ahogyan máshol az egyedi fogyasztók, itt a társasház kap havonta egy-egy gáz-, illetve villanyszámlát, amit a társasház fizet ki, majd ezeket az összegeket a közös képviselő szétosztja és "továbbszámlázza" a lakóknak, azaz a társasháztól fog mindenki egy fogyasztási értesítőt találni havonta a postaládájában (e-mail fiókjában).

A közös mérőórák által mért fogyasztás szétosztásának módja sokféle lehet, ezt az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) vagy egyedi közgyűlési határozat dönti el. A fogyasztási értesítő négy tételt tartalmaz a fűtéssel és meleg vízzel kapcsolatban.

1. Gázóra alapdíja
A gázórának van egy alapdíja, amit minden hónapban ki kell fizetni a gázműveknek, akkor is, ha egyetlen köbméter gáz sem fogyott. Mivel ez a költség nem kapcsolódik a fogyasztáshoz, ezért nem is annak arányában osztják szét, hanem lakásonként, mintha mindenkinek lenne egy saját, "kicsi" gázórája, aminek télen-nyáron fizeti az alapdíját. Ez az alapdíj a többi tételhez hasonlóan a havi elszámolásokban a többi tételhez hasonlóan külön soron jelenik meg.

2. Hőveszteség
A fogyasztás egy része nem hasznosul valódi fűtésként vagy vízfelmelegítésként, hanem "elvész" a rendszerben. Ennek nem valamiféle kivitelezési vagy szigetelési fogyatékosság az oka, hanem az, hogy a kazánnak akkor is működnie kell, ha éppen egyetlen lakó sem fogyaszt. Például éjszaka órákon át senki sem használja a meleg vizet, de ettől a központi tartályban mégis tárolni és forrón kell tartani a vizet, hogy ha valaki hajnali 3-kor akar zuhanyozni, akkor is legyen meleg víz. Ugyanígy sok energia párolog el a kazán és a lakások közötti hosszú csővezetékben, hiszen amikor este sorban elzárják a meleg vizet, a csövekben ott marad a forró víz, ami reggelre kihűl. (A korán kelőknek ezért is kell majd kb. egy percet várni, mire a forró víz ismét elér a tartálytól a lakásig.)

A hőveszteség mennyiségét csak becsülni lehet, ezt rendszerint 20%-ban határozzák meg a szakemberek a teljes fogyasztás arányában. Ezért a havi számla (mínusz gázóra alapdíja) 20-25%-át hőveszteség címén számlázza ki a társasház, a gázóra alapdíjánál írtak szerint, mivel ez a költség sem kapcsolódik konkrét fogyasztáshoz.

3. Vízfelmelegítési díj
A melegvíz előállítását kizárólag a gázkazánok végzik, mivel ha rövidebb idő alatt kell nagyobb mennyiségű forró vizet előállítani, ezt a gázüzemű kazánok sokkal gyorsabban és hatákonyabban (olcsóbban) oldják meg az elektromos hőszivattyús kazánoknál.

Mivel minden lakáshoz külön melegvíz-óra tartozik, amit minden hónapban a gondnok a hőmennyiségmérővel együtt le is olvas, pontosan lehet tudni, ki hány köbméter vizet melegíttetett fel a házzal. Ennek forintosítása nyáron igen egyszerű, mivel a havi gázszámlát az alapdíj és a hőveszteség levonása után fogyasztásarányosan szétosztják a lakók között. Aki 4 köbméter meleg vizet fogyasztott, az az elszámolás ezen sorában pont kétszer akkora összeget fog találni, mint aki 2 köbméter meleg vizet használt el.

Télen egy kicsit bonyolultabb a dolog, mivel a kazán gyakorlatilag egyszerre, ugyanazzal a lánggal állítja elő a fűtési és a használati meleg vizet is, ilyenkor egy előzetesen meghatározott mérték szerint, egy gépész szakvéleménye alapján határozzák meg, az elégetett gáz hányad része ment el vízfelmelegítésre, illetve fűtésre. Ami általában elmondható, hogy télen a fűtés "melléktermékeként" olcsóbb a meleg víz előállítása is, mint tavasztól őszig, amikor a kazánt csak vízfelmelegítésre használják. A köbméterenkénti vízfelmelegítés díja tehát hónapról hónapra változik, de éves átlagban körülbelül 1.000 forintra jön ki köbméterenként.

4. Fűtési díj
A fűtésben a gázkazánok mellett a hőszivattyús kazánok is részt vesznek, sőt enyhe időben kizárólag ezek állítják elő a fűtési meleg vizet. Ami a gázszámlából az előző három tétel levonása után marad, azt a hőmennyiségmérőkről leolvasott fogyasztás szerint osztják szét a lakások között, hasonlóan a vízfelmelegítési díjhoz. Hasonlóan történik a dolog a hőszivattyús kazánok elektromos fogyasztásával is. Ahogy a melegvíz fogyasztás elszámolásánál is, ugyanúgy ennél a tételnél is változik az egységár (az óra kW-ot mér). Bár a Metrodom Dual Eco rendszerének lényege a rugalmasság, a fogyasztásoptimalizálás, a rendszer hatékonysága a külső hőmérséklet változásától, a kapacitás kihasználtságától függ, így az is változik, hogy egységnyi áram vagy gáz felhasználásából mennyi lesz a tényleges fűtés. Ugyanezért az első hónapokban magasabb fűtésszámlára kell felkészülni, mivel a lakók beköltözése hónapokon át zajlik, az üres lakások miatt kezdetben a rendszer hatásfoka is alacsonyabb lesz.  Ez a helyzet minden beköltözővel javul, a 90%-os lakottság esetén pedig már optimális lesz a rendszer kihasználása.

Bár a fenti rendszer elsőre bonyolultnak tűnik, a havi elszámolás elég egyszerű és áttekinthető. A fogyasztási díj egyébként feltűnik a lakások folyószámláján is a közös költséggel együtt, a két tételt egy összegben és egyszerre kell majd utalni a ház bankszámlájára.

Szerdán és csütörtökön mérési nap

Metrodom Madarász38

2020.10.20

Aki az október 27-én kezdődő birtokbaadások előtt még szeretné megnézni a lakását, arra a héten a szerdai és csütörtöki mérési napon van utoljára lehetőség. Az A épületben, illetve a B épület A és B lépcsőházában szerda délelőtt és csütörtök délután, a C,D és E lépcsőházakban szerda délután és csütörtök délelőtt lesznek nyitva a lakások.

Költözési információk 2.: Óraátírás

Metrodom Madarász38

2020.10.19

A birtokbaadáshoz kapcsolódó tudnivalókról szóló sorozatunk második részében a közműórákról, illetve azok átírásáról lesz szó - egy új építésű lakásnál ebben is van eltérés a használtakhoz képest.

A ház mind a 291 lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg-, és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatók. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a szakemberek olvassák le és tartják karban azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, a következők szerint.

1. Hőmennyiségmérő
Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés elszámolását a társasház (közös képviselő) végzi, minden lakó havonta kap elszámolást a fűtés és melegvízhasználatról. Az elszámolás módjáról a közös képviselő ad felvilágosítást, illetve kérdésekkel is hozzá lehet fordulni. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokbaadási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így a következő hónaptól már a lakó kapja a fűtésszámlát.

2. Villanyóra
A villanyórákat az ELMÜ ellenőrizte és plombálta, az átíratást a Metrodom végzi. Ehhez a lakóknak birtokbaadáskor csupán egy meghatalmazást kell aláírnia, amivel munkatársaink eljárhatnak az ELMÜ-nél. Az átírás a birtokbaadási jegyzőkönyvre felvett óraállással történik, a folyamat időigénye az ELMÜ terheltsége miatt elérheti két-három hónapot is, ezt követően fogja a szolgáltató elkezdeni a leolvasást, illetve a számlák küldését. Sajnos az elmúlt évben többször előfordult, hogy a beadott iratok ellenére sem történt meg az átírás, ezért ha a kulcsátadást követő két-három hónapon belül nem kapja meg a számlát, kérjük, mindenképpen küldjön egy e-mailt az óraátírást végző munkatársunknak a levente.judit@metrodom.hu címre.

3. Vízórák
A hideg-, és meleg-vízórákra egy háromoldalú, úgynevezett díjmegosztási szerződést kell kötni, amelyet a szolgáltató, a társasház és a lakó ír alá. Ezt azonban csak akkor lehet kezdeményezni, ha a ház központi vízóráját már átírták a Metrodomról a társasház nevére. Ez a művelet azonban két-három hónapot vesz igénybe, és ha megtörtént, a közös képviselet az általuk már aláírt díjmegosztási szerződést mindenkinek be fogja dobni a postaládájába. A szerződést ki kell tölteni (óraállás, személyes adatok, aláírás) és a közös képviselőnek leadni! Az összegyűjtött szerződésekkel a közös képviselő kezdeményezi a Vízműveknél a mellékvízmérők átírását, így azzal a lakóknak nem kell foglalkozniuk! A szerződések leadását követően egy-két hónap múlva jelentkezik a Vízművek megbízottja, hogy leplombálja az órákat, végül megtörténik az átírás. A fenitek alapján az első számlára március előtt senki se számítson!