Tűzoltók a házban

Múlt pénteken tűzoltók látogatták meg a Mátyás tér 10-11-et. Nem oltani jöttek, hanem a használatbavételi engedély kiadására irányuló eljárás keretében ellenőrizték a ház tűzbiztonságát és tűzvédelmi rendszerét és mindent rendben találtak. Ha érdekli, pontosan milyen rendszer óvja a házat, az alábbiakban bővebben olvashat róla.

Az egész rendszer legfőbb célja, hogy ha valahol tűz is ütne ki, az sehova se tudjon átterjedni és se a tűz, se a füst ne veszélyeztesse a házat vagy a többi lakást. Tűz egyébként nagy valószínűséggel csak a lakásokban, esetleg gépkocsikban keletkezhet, mivel a lépcsőházban és a folyosókon semmilyen éghető anyag nincs. A tűz továbbterjedését legfőképp a tűzgátló ajtók akadályozzák, ezekből a folyosók és a lépcsőház között kettő is van, amelyek zsilipszerűen védik a lépcsőházat. Ugyancsak tűzgátló betét van a bejárati ajtókban is, amelyek acélból lévén amúgy sem éghetőek, az ajtólapokat takaró vékony dekorlap sem jelent sok táplálékot a lángoknak.

Minden emeleten több tűzjelző gomb is van, amely az üveg betörésekor aktiválódi, több rendszert hozva működésbe. Először is kikapcsolja az áramot az elektromos rendszer védelmében. Az akkumulátoros vészvilágítás a közös területeken továbbra is működik, a szintén akkumulátoros liftek pedig lemennek a földszintre és kinyitják az ajtaikat. (Ugyanez történik áramszünetkor, ezért ilyen okból senki sem ragadhat a liftekben.)

Másodszor beindul a lépcsőházba levegőt pumpáló hatalmas ventillátor a tetőn, ami túlnyomást hoz létre, így a lépcsőházba vagy azon keresztül a többi emeletre a légnyomás miatt nem juthat füst.  Maga a ventillátor nagyon erős, jellegzetes hangot ad ki, ez szolgál tűzjelzésként.

Harmadrészt azon a folyosón, ahol a jelzést leadták, bekapcsol a szellőztetés, az egyik végén befújja, a másik végén kiszívja a levegőt, így füstmentesítve a folyosót. (Ezeknek a berendezéseknek a rácsai láthatóak a folyosók végén a falon.)

A teremgarázs külön biztonsági berendezésekkel rendelkezik, a nagy teljesítményű szellőztető rendszert automata füst- és szénmonoxid-érzékelők egészítik ki. Ezek elsődleges feladata amúgy nem a tűzvédelem, hanem hogy folyamatosan tiszta legyen a teremgarázs levegője, kipuffogógázt érzékelve szellőztetnek, de tűz esetén ugyanúgy bekapcsolnak.

Az oltás elősegítésére minden emeleten van egy falba épített tömlőcsatlakozó a tűzoltóknak, amelyet az úgynevezett tűzivíz-rendszer lát el, így nem kell a földszintről vagy ablakokon át bevinni a tömlőt, ezáltal sokkal könnyebb és gyorsabb az oltás. Mindez azonban jórészt csak elővigyázatosság, a tűzveszélyes építőanyagoktól mentes épület, a modern és biztonságos elektromos rendszer, a csupán a kazánig kiépített, minimális gázvezeték (a régi házakban ezek a leggyakoribb veszélyforrások) miatt az új építésű házakban a legkisebb az esélye tűz kialakulásának.