Műszaki alaprajzok a honlapon

Több érdeklődő is jelezte, hogy a berendezett lakásalaprajzokon kívül szívesen látna olyan építész alaprajzot is, ahol látszanak az egyes helyiségek méretei, a falak hossza, az ablakok nyílása, mivel így sokkal könnyebb a berendezést terezni. Számukra jó hír, hogy mostantól - egyelőre a Mátyás tér esetén - a Lakáskeresőben a lakásszámra kattintás után a megjelenő berendezett alaprajz bal felső sarkában találnak egy gombot, amivel átválthatnak a műszaki rajzra, amit ugyanúgy menthetnek, elküldhetnek vagy kinyomtathatnak, mint a berendezett rajzot. 

A műszaki rajzon nem csak a méretek látszanak, de az ajtók és ablakok nyílási iránya és a fűtőtestek is, ahol pedig a rajzon a TV, a tűzhely és a mosogató van jelölve, a valóságban is ott vannak a megfelelő kiállások, így senkit sem érhet csalódás, hogy nem tudja az elképzelt helyre rakni a bútorait.

Néhány dologra azonban mindenképpen fel kívánjuk hívni a figyelmet. Fontos tudni, hogy a rajzokon lévő méretek - ahogy ez az építész-terveken mindig is van - a vakolatlan, csupasz téglafalakra vonatkoznak, azaz le kell belőle vonni falanként 1-2 centimétert a vakolat és még 1 centimétert a csempe, illetve a lábazat vagy a parketta szegőléce miatt.

Ugyancsak tudni kell, hogy ezek tervek, amelyeket bár az építészek milliméteres pontossággal rajzolnak meg, a kőmevesek és a vakolók azonban nyilvánvalóan képzelenek ugyanezzel a pontossággal dolgozni, ezért a rajzok tervezgetéshez kitűnőek, de beépített szekrényt vagy konyhabútort kizárólag az elkészült lakásban ténylegesen felvett méretek után szabad rendelni, hiszen ott egyetlen milliméter is döntő fontosságú lehet. 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL