KÖLTÖZÉSI INFORMÁCIÓK 4.: FŰTÉS OKOSAN

City Home E

2016.05.02

A birtokbaadáshoz kapcsolódó sorozatunk negyedik részében a ház fűtésével ismerkedhetnek meg a lakók, illetve hogy miként használhatják azt a lehető leggazdaságosabban.

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a fűtési rendszer használatához, amivel megóvhatják magukat néhány kellemetlen meglepetéstől.
 
1. A kazán automatikusan a külső hőmérséklethez igazítja a fűtési víz hőfokát, hogy így is energiát takarítson meg. Amíg éjszaka sem fagy, nem lesznek forrók a radiátorok, ha pedig jó az idő, a fűtés teljesen le is kapcsolhat.
 
2. Ellenőrizze, hogy a hőmennyiségmérőnél található elzáró szelep teljesen nyitva van-e! Ezt a szelepet nyáron, különböző karbantartási munkák miatt elzárhatják, és ha elfelejtik kinyitni, a lakásban sem lesz fűtés. Ha lakásában minden radiátor hideg, miközben szomszédjainál működnek a fűtőtestek, akkor nem az Ön összes radiátora vagy a kazán romlott el, hanem ez a szelep van elzárva.
 
3. Ha csak az egyik radiátora hideg (feltekert termosztát mellett), akkor lehetséges, hogy az adott termosztát a hibás, ennél azonban jóval valószínűbb, hogy a radiátorban megszorult a levegő (nyáron le van eresztve a víz), és fűtővíz híján nincs, ami átmelegítse a radiátort. A légtelenítés egy csavarhúzóval  egyszerűen és gyorsan elvégezhető (ez nem a jótállás körébe tartozó javítás, hanem üzemeltetés, karbantartás), csak maximumra kell tekerni a termosztátot és meg kell lazítani a légtelenítő csavart, majd megvárni, amíg az összes levegő távozik. Amikor a levegő helyett víz kezd jönni, ismét meg kell húzni a csavart.
 
4. Ne csavargassa naponta fel-le a termosztátot, mintha egy gázkonvektort állítana! Az alacsony hőfokú fűtővíz miatt a felmelegedés, a vastag hőszigetelés miatt pedig a kihűlés is jóval lassabban zajlik, mint egy régi lakásban. A rendszer úgy van megtervezve, hogy alacsony energiafogyasztással tartsa a komfortos hőmérsékletet, ha viszont folyton kihűtik-felmelegítik a lakást, az jóval többe fog kerülni hó végén. (A rendszer körülbelül az autók fogyasztásához hasonlítható, azoknál is az állandó 90 km/h mellett a legalacsonyabb a fogyasztás, a folyamatos gyorsítás és fékezés mellett akkor is megugrik a fogyasztás, ha a végén ugyanúgy 90 km/h lesz az átlagsebesség.)
 
5. A légtelenítés kivételével ne tekerje maximumra a termosztátot! Ettől nem lesz melegebb a fűtővíz, nem melegszik fel gyorsabban a lakás. A termosztát viszont ebben az állapotban folyamatosan nyitva tartja a radiátorszelepet, hiába érte el a fűtőtest hőmérséklete a lehetséges maximumot. Ilyenkor folyamatosan áramlik a fűtővíz és pörög a hőmennyiségmérő. Ezzel a "módszerrel" akár három-négyszeresére is növelheti a fűtésszámláját!
 
6. Fűtési idényben se feledkezzen meg a rendszeres szellőztetésről, a lakás relatív páratartalmának alacsony szinten tartásáról, különben jó eséllyel számíthat penészesedésre. Kérjük, olvassa el az építmény- és lakáshasználati útmutató ide vonatkozó részét!