KÖLTÖZÉSI INFORMÁCIÓK 2.: ÓRAÁTÍRÁS

Ambrus u. 3-5.

2016.11.26

A birtokbaadáshoz kapcsolódó tudnivalókról szóló sorozatunk második részében a közműórákról, illetve azok átírásáról lesz szó - egy új építésű lakásnál ebben is van eltérés a használtakhoz képest.

A ház mind a 116 lakásához tartozik egy-egy hőmennyiségmérő-, villany-, hideg- és melegvíz-óra, melyek a folyosókon, falba épített szekrényekben találhatóak. Itt vannak az elzáró kapcsolók- és szelepek is, így egyetlen mozdulattal áramtalaníthatja, víztelenítheti lakását, illetve lezárhatja a lakás fűtését. Ez nem csak javításkor jön jól, hanem műszaki probléma esetén, akkor is gyorsan meg lehet szüntetni az ázást, ha a lakás tulajdonosa nincs otthon. Az órákkal a lakónak amúgy semmilyen szinten nem kell foglalkoznia, a szakemberek olvassák le és tartják karban azokat. A lakás birtokbavételét követően azonban gondoskodni kell az átíratásról, a következők szerint.

1. Hőmennyiségmérő

Ezzel az órával semmit sem kell csinálni, mivel a fűtés elszámolását a társasház (a közös képviselő) végzi, erről sorozatunk következő részében írunk részletesebben. Az átadáskor leolvasott óraállást a birtokbaadási jegyzőkönyvben rögzítjük, a jegyzőkönyvet pedig megküldjük a közös képviseletnek, így a következő hónaptól már a lakó kapja a fűtésszámlát. (A fűtés elszámolásáról sorozatunk következő részében lesz szó.)

2. Villanyóra

A villanyórákat az ELMÜ ellenőrizte és plombálta, az átíratást a lakóknak kell végezniük. Az adásvételi szerződéssel és a birtokbaadási jegyzőkönyvvel (ezen van az óra száma és állása) be kell menni valamelyik ELMÜ ügyfélszolgálatra, ahol átírathatják saját nevükre az órát. Erre 15 nap áll ügyfeleink rendelkezésére, ezt követően felmondjuk a szolgáltatási szerződést.

3. Vízórák
 
A hideg- és meleg- vízórákra egy háromoldalú, úgynevezett díjmegosztási szerződést kell kötni, amelyet a szolgáltató, a társasház és a lakó ír alá. A mellékmérős szerződéseket a közös képviselet aláírva, pecsételve, lakásonként 3 példányba dobja be a postaládákba az ügyfeleknek, akik ezt kitöltés után visszajutatják a közös képviseletnek. A közös képviselő elviszi a Vízművekhez, és kezdeményezi a mellékvízmérők átírását, így azzal a lakóknak nem kell foglalkoznia! Egy-két hónap múlva jelentkezik a Vízművek megbízottja, hogy leplombálja az órákat, végül megtörténik az átírás. A teljes ügymenet így 2-3 hónapot vesz igénybe, ezért az első számlára idén senki se számítson!