Fűtőtestek a lakásokban

Az első emeleti lakásokba belépve a puszta falakon kívül immár fűtőtesteket is láthatunk, melyeket a festők nyomában járó gépészek szerelnek fel. A radiátorok az osztrák Vogel & Noot termékei, amely 80 éve gyárt hőtechnikai berendezéseket.

Minden egyes lakás külön fűtési egységet képez, saját hőmennyiség- és meleg vizes mérőórával, valamint elzárószeleppel, így mindenki csak a saját fogyasztásáért fizet. Az órák a folyosókon vannak elhelyezve, azokat a lakók zavarása nélkül tudja a gondnok minden hónapban leolvasni, a nem fizetőket pedig gyorsan ki tudják zárni a fűtésből és a meleg víz-ellátásból.

A lakásokon belül minden egyes fűtőtesthez termosztátos szelep tartozik, melyek segítségével az egyes helyiségek hőmérsékletét a lakók külön-külön tudják állítani. Minden termosztát a lakás okosotthon rendszeréhez kapcsolódik, és az ablakok és erkélyajtók nyitottságának figyelembevételével nyitják és zárják a szelepeket, amivel nem csak energiát és pénzt takarít meg, de az állandó hőmérsékletet is biztosítja, amivel növeli a komfortérzetet. (Az okosotthon rendszerről honlapunknak ezen az oldalán olvashat részletesebben.) A legtöbb ember ugyanis a hálószobájában a hűvösebb (18-20 ºC-os), a nappaliban és konyhában a közepes (21-23 ºC), míg a fürdőszobában a melegebb (24-26 °C) hőmérsékletet szereti - ezekben a lakásokban ez is minden gond nélkül megoldható lesz.