Erkélyburkolás

Mivel a lakásokban lassan a vége felé közeledik a hidegburkolás, a burkolók kiköltöztek az erkélyekre és most ott rakják le a padlólapokat. Ennek kapcsán adunk egy rövid áttekintést, mit érdemes tudni a Rozsnyai u. 33. erkélyeivel, illetve azok kivitelezésével kapcsolatban.

Az erkélyek és teraszok tervezésekor és kivitelezésekor különös gonddal jártunk el. Ezekre ugyanolyan hőszigetelést tettünk, mint az épület külső falára, mégpedig az erkély aljára és tetejére is. Ezzel kivédtük azt, hogy az erkélyek vasbeton szerkezete a ház és a lakások belsejébe vezesse a téli hideget vagy a nyári meleget, lehűtve (felmelegítve) a födémeket, a lakások padlóját és mennyezetét. Minden erkély úgynevezett kent vízszigetelést kapott, amely a falra is felkanyarodik, ezért a fuga sérülésein vagy mikrorepedésein sem fog beázni. (Ez az oka, hogy szigorúan tilos az erkéyleken a padló megfúrása, azzal ugyanis mind a hő-, mind a vízszigetelést tönkretennénk.)

Az erkélyeket úgy alakítottuk ki, hogy azokról minden víz, az eső, az olvadó hólé kifelé follyon, legfeljebb kisebb vízfolzok maradhatnak rajta. A burkolat és a lábazat ugyanolyan anyagában színezett, mázatlan greslapokból készül, mint a folyosók és a lépcsőház burkolata, ez jóvaé ellenállóbb az átlagos fagyálló padlólapoknál.

A korlátokat a korróziótól védő festékkel kentük le, ami sérülés esetén gyorsan és egyszerűen javítható. Minden erkély egységes stílusú, a lakásból kapcsolható világítást kapott, kifejezetten kültéri használatra tervezett lámpatestekkel és búrákkal.