A fűtési rendszer csapdái

Általános

2017.08.19

Néhány éve még az újépítésű lakóházak nem sok változatosságot mutattak a fűtés terén, szinte mindenki központi gázkazánnal és hagyományos fűtőtestekkel kivitelezte az épületeket. Az utóbbi időben azonban több alternatív megoldás is megjelent a piacon, ezért a döntés előtt érdemes alaposan megnézni, milyen fűtés lesz lakásunkban.

Többen is hirdetnek környezetbarát, zöld energiát használó fűtéssel rendelkező új lakásokat, ami mindenképpen pozitív jelenség. Ilyen esetekben mindig gondosan el kell olvasni a műszaki leírást, tisztázni kell, pontosan mit takar a környezetbarátnak nevezett rendszer. Egy valóban korszerű, megújuló energiát használó rendszer ugyanis elég költséges és bonyolult dolognak számít, aminek az ingatlan árában is meg kell jelennie. Érdemes azzal is kalkulálni, hogy ezeknek a rendszereknek a fenntartása, üzemeltetése költségesebb, mint a hagyományos gázkazános központi fűtésé, azaz itt is fogunk fűtésszámlát kapni a hó végén. Nem szabad megfeledkezni a melegvízellátásról sem, mivel rendszerint csak a fűtés használ megújuló energiát, a melegvizet pedig hagyományos módon (gázkazán, melegvíztároló) biztosítják. Ilyenkor a melegvíz előállításához ugyanúgy ki kell építeni a földgázellátást, a kéményt, a kazánt, ugyanúgy meg kell fizetni a kazánfűtőt, a gázóra díját stb., és mivel ezek a költségek nem oszlanak meg a fűtéssel, az átlagosnál magasabb vízfelmelegítési díjjal lehet számolni.
Sokszor a megújuló, környezetbarát fűtési rendszer sem egészen az, mint amire számítunk. Technikailag ide tartozik például a hőszivattyú elvén működő hűtő-, fűtő-légkondicionáló is, ami megoldja a lakás hűtését is, de azon az áron, hogy a fűtés is a meleg levegő befúvásával történik, és ahogy nő a hideg odakint, a hatásfok romlásával jelentősen megugrik az energiafogyasztás. A melegvíz előállítását ez a módszer sem biztosítja, így jellemzően ilyenkor is központi gázkazánt szerelnek be, de van példa arra is, hogy minden lakásba elektromos bojlert raknak, annak minden hátrányával.
Felbukkant egy már elfeledettnek hitt régi ismerős is, a távfűtés. Különösnek tűnhet, de a magyar szabályozás ezt is a környezetbarát megoldások közé sorolja. Alapvetően azért, mert a fűtött házban gyakorlatilag nulla levegőbe kerülő károsanyag kibocsátás van. (Az energiahatékonyság, illetve a hőenergiát biztosító erőmű környezetbarát volta egy sokkal messzebbre vezető téma, amibe nem szeretnénk belemenni.) A távfűtést a régebbi, panelházakból ismerők számára annyiból előrelépés, hogy a fogyasztás mérését és a fűtőtestenként való szabályozhatóságot már megoldották. A magas alapdíjra és a relatív magas hődíjszámlára azonban így is számítani kell. Mivel a távfűtés hátrányai közismertek és nagyon sokan nem kedvelik, ezért előfordul, hogy a beruházók nem csak nem emelik ki, hogy a házban távfűtés lesz, de a műszaki leírást is a lehető leghomályosabban igyekeznek megfogalmazni, kétség esetén érdemes rákérdezni a részletekre.
Új jelenségnek számít a korábban csak irodaházakból ismert hőlégbefúvós szellőztetés, amit sokan fan-coil néven ismernek. Ilyenkor a hagyományos fűtőtest helyett egy nagyobb méretű, ventilátoros szellőztető kerül az ablakok alá, amely forró levegőt fújva melegíti fel a lakást. A hőenergiát biztosító rendszer sokféle lehet, akár gázüzemű kazán is, ennek függvénye lesz a fizetendő számla is. Az ok, ami miatt sokan nem kedvelik a fan-coilokat, az ugyanaz, mint a légkondicionálók esetén: az állandó légmozgás irritáló lehet, különösen a porallergiában szenvedők esetén.
A Metrodom aktuális házaiban mindenhol gázüzemű központi fűtést használ, amely a melegvíz ellátást is biztosítja, hagyományos fűtőtestekkel. Az energia-, és költségtakarékosság leghatékonyabb eszközének jelenleg az egyedi mérőórákat, a fűtőtestenkénti hőmérséklet szabályozást, és a mindezeket vezérlő, szokásainkhoz és igényeinkhez igazodó okosotthon rendszert látjuk. A Metrodom mindig is a valóban jól működő, költséghatékony megoldások híve volt, amely nem csak a kivitelezés költségeit csökkenti, de fenntartása, üzemeltetése a későbbiekben sem terheli meg ügyfeleink pénztárcáját. Folyamatosan keressük a továbblépési lehetőséget, de kizárólag olyan rendszer mellett szeretnénk letenni a voksunkat, amely nem csupán a marketing szintjén hangzik jól, hanem ügyfeleink számára is csak előnyökkel fog járni.

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL