Rendszer

Lakásainkba olyan okosotthon rendszert terveztünk, amely könnyen használható, egyszerűen bővíthető és egyszerre teszi kényelmesebbé és energiatakarékosabbá otthonainkat. A rendszer nyílt, az egyes elemek a későbbiekben igény szerint cserélhetők, vagy más okos eszközökkel bővíthetők. Utóbbi a legelterjedtebb kommunikációs szabványnak számító Z-Wave-nek és Z-Wave plus-nak köszönhető, amelyet már most is ezres nagyságrendű otthoni okos eszköz ismer, és amelyet a gyártók többsége is támogat. A Metrodom TouchWand névre hallgató okosotthon rendszere az alábbi részegységekből áll:


   Wanderfull Hub
Központi egység - Wanderfull Hub
A rendszer központja a TouchWand vezérlőegység, ehhez kapcsolódnak a különböző érzékelők, kapcsolók és más elemek. A vezérlőegység irányítja az okosotthon rendszert, ehhez kapcsolódnak az egyes okosotthon elemek, ezen keresztül kapcsolódik a rendszer az internetre. Az eszköz akár a bejárati ajtó fölé, távközlési szolgáltató modemje mellé, akár valamelyik lakószobába kerülhet. Maga az okosotthon rendszer enélkül is működőképes (korlátozott funkcionalitással), de ha távolról mobiltelefonról vagy számítógépről szeretnénk ellenőrizni, vezérelni otthonunkat, esetleg módosítani kívánjuk a beállításokat, programokat, akkor mindenképpen szükség van rá.


      TouchWand Z-wave LCD

Vezérlőpanel - TouchWand Z-wave LCD
Az előszoba vagy a nappali falán található, 5” átmérőjű TouchWand érintőkijelzővel internet előfizetés nélkül is vezérelhetjük az alapfunkciókat, válthatunk a különböző üzemmódok között (nappali, éjszakai, házon kívül, vakáció). Igény szerint egyetlen érintéssel állíthatjuk feljebb vagy lejjebb a hőmérsékletet, engedhetjük le, vagy húzhatjuk fel az összes redőnyt. A kijelzőről leolvasható a lakás aktuális hőmérséklete.

      Okostermosztát
Okostermosztát
Valamennyi fűtőtest fel van szerelve okostermosztátokkal. A termosztátokon lévő gombokkal egyszerűen tudjuk feljebb vagy lejjebb állítani a hőmérsékletet, amelyet a digitális kijelzőről is leolvashatunk. Ugyanezt megtehetjük távolról mobiltelefon vagy számítógép segítségével, alapesetben azonban az okosotthon a lakók igényeinek és életvitelének megfelelően maga szabályozza a lakás fűtését, akár helyiségek szerint. A termosztátokban lévő elemeket a használat intenzitásától függően 3-5 évente kell cserélni, töltöttségüket folyamatosan nyomon követhetjük a mobiltelefonos applikációban.


Okosvilágítás
A beltéri világítás valamennyi villanykapcsolója mögött egy-egy, a rendszerhez kapcsolódó relé bújik meg. A villanykapcsolók ránézésre semmiben sem különböznek hagyományos társaiktól, és a szokásos módon használhatók. Ugyanakkor az okosotthon mindig tudja, hogy egy lámpa fel van e kapcsolva vagy sem, és az általunk a távolból adott utasítás szerint tudja a világítást kezelni.


     Nyitásérzékelő

Nyitásérzékelő
Valamennyi ablak és erkélyajtó nyitott vagy zárt állapotát érzékeli a rendszer, és ezt mi is könnyen ellenőrizhetjük a távolból. Az okosotthon ezekre az érzékelőkre támaszkodva dönt a fűtőtestek ki- és bekapcsolásáról, de kapcsolhatunk hozzá más programokat is. A nyitásérzékelőkben lévő elemeket a használat intenzitásától függően 3-5 évente kell cserélni, töltöttségüket folyamatosan nyomon követhetjük a mobiltelefonos applikációban.


Mozgásérzékelő
Az előszobában elhelyezett mozgásérzékelő – ahogy a neve is mutatja – beállításnak megfelelő területen érzékeli a mozgást.  Az okosotthon ennek segítségével tudja, ha valaki hazaérkezik, és erről igény szerint üzenetet is küld, így egyfajta egyszerűbb riasztóként is szolgálhat. Alapértelmezett feladata azonban az okosotthon ellátása olyan adatokkal, amelyek a világítás, a fűtés, valamint a lakók által telepített eszközök (redőny, médiaközpont stb.) vezérlésében segíti. Igény esetén akár minden helyiségbe rendelhető külön érzékelő, így otthonunk funkcióit tökéletesen testre szabhatjuk. A mozgásérzékelőkben lévő elemeket a használat intenzitásától függően 3-5 évente kell cserélni, töltöttségüket folyamatosan nyomon követhetjük a mobiltelefonos applikációban.

Okosredőny
Épületeink felszereltségétől függően a rendszer részét képezheti az okosredőny vagy annak előkészítése (rejtett redőnytok, elektromos kiállás). A kiválasztott lakás felszereltségéről a műszaki leírásban talál részletes információkat, de minden házunkban van lehetőség okosredőny rendelésére. A lakás árnyékolása szintén azon funkciók közé tartozik, amelyek viszonylag egyszerűen, a lakók igényéhez igazodva automatizálhatók. Az évszak, a napszak, a napfény (világosság), az időjárás (pl. heves vihar közeledik) vagy hogy épp tartózkodik e valaki a lakásban, mind olyan információ, melyek segítik az okosredőnyök működését.

Arról, hogy milyen további lehetőségek vannak okosotthon rendszere bővítésére, ezen az oldalunkon talál további részleteket. 

B303

Próbálja ki nálunk!

Okosotthon-rendszerünket működés közben is megnézheti, kipróbálhatja a City Home-ban lévő mintalakásunkban. Mozgassa a redőnyöket, kapcsolja a lámpákat, állítson a fűtésen és hűtésen, ellenőrizze a hőmérsékletet, a fényviszonyokat! A mintalakás megtekintéséhez kérjük, hogy előzetesen egyeztessen időpontot ingatlantanácsadóinkkal!

TouchWand

Okosotthonaink tervezésében és kivitelezésében partnerünk  a TouchWand Kft.