Okosotthon

A Metrodom mindig figyelt rá, hogy épületei és lakásai ne csupán megfeleljenek a hatályos előírásoknak, de valóban igényes termékek kerüljenek beépítésre. Modern, a jövőbe mutató műszaki megoldásokat alkalmazunk, hogy otthonaink évek, évtizedek múlva is korszerűnek számítsanak. Ezért is logikus döntés a részünkről, hogy 2016-tól minden, újonnan induló projektünk esetén (Babér utca 13-15., City Home H ütemtől, Madarász Viktor utca 45., Lőportár utca 9., Metrodom Panoráma, Metrodom Park) intelligens otthon-rendszerrel szereljük fel lakásainkat.

Az intelligens otthonnal (smarthome, "okosotthon"), mint fogalommal biztosan sokan találkoztak már, ügyfeleink pedig szeptembertől mintalakásunkban is kipróbálhatják, mit jelent, hogy működik egy valóban intelligens otthon. Az okosotthonok egyik fő funkciója, hogy a hálózatba kötött gépek, berendezések informáljanak minket saját állapotukról, illetve a lakás helyzetéről, és ezekhez az adatokhoz akár a világ másik feléről is hozzáférjünk. Így tudhatjuk, van-e mozgás a lakásban, milyenek a fényviszonyok odabent, nincs-e tűz, hány fok van, melyik gép működik és mennyit fogyaszt, nyitva van-e az erkélyajtó vagy az ablak, és így tovább. A másik fő funkció az irányítás, a beavatkozás. Állíthatjuk a hőmérsékletet (fűtőtestek, légkondicionáló), ki-bekapcsolhatjuk a dugaljakat, mozgathatjuk a redőnyöket stb. Az egyszerű kapcsolgatáson kívül a szenzorok jeleitől vagy időponttól függően komplex utasításokat, programokat is megadhatunk, például hogy hétköznap 6.30-kor emelkedjenek fel a redőnyök, a fürdőszobában pedig a szokásos 21 fok helyett ekkora legyen 25 fok.

Az irányítás hagyományos számítógépről, okostelefonról vagy tabletről történik, a riasztásokat és értesítéseket pedig akár az okosóránkra is kérhetjük. Az alapfunkciókat természetesen kézzel is működtethetjük, a hőmérséklet feljebb vételéhez vagy a redőny leengedéséhez nem kell mindenképpen elővenni a mobiltelefont. A legfontosabb funkciókat (fűtés, redőnyök, otthoni és lakáson kívüli program) egy, kifejezetten a Metrodom számára tervezett, dekoratív, érintésérzékeny üveg vezérlőpanelről közvetlenül is irányíthatjuk.  A rendszer igény szerint, szinte a végtelenségig bővíthető, ma már rengeteg okoskütyü kapható. Ugyanakkor mi is kínálunk olyan extra csomagokat (biztonsági-, multimédiás-, vagy hűtési csomag) amelyeket közreműködésünkkel lehet megrendelni, és így a beépítéssel, beállítással nem kell utólag foglalkozni.

A Metrodom-lakásokba az alábbi rendszer kerül beépítésre. (Egyes házainkban a lista további elemekkel bővül, ezekről a műszaki leírások adnak felvilágosítást.)


Központi egység 

Az intelligens otthon rendszer "lelke", ez biztosítja a kommunikációt az egyes eszközök és a mobiltelefonunk (tabletünk, számítógépünk) között. Az okoseszközökkel a kapcsolat kis hatósugarú rádióhálózat segítségével jön létre, ez a Z-wave szabványt használja. A távirányításhoz internetkapcsolat, egy személyi számítógép vagy  Android illetve iOS rendszerű tablet, okostelefon szükséges.Központi érzékelő (Motion Sensor)


Ennek az aprócska érzékelőnek az elsődleges feladata a mozgás érzékelése, de emellett méri a fényerősséget is. Segítségével igény szerinti értesítéseket kaphatunk, hogy a lakásban van e mozgás, vagy, hogy milyenek a fényviszonyok. Lakásainkban ez az érzékelő az előszobában kerül elhelyezésre, és alapértelmezett programja szerint az előszoba világítását is vezérli. (Ha belépünk az előszobába, felkapcsolja a villanyt, és amíg ott vagyunk, a villany - hacsak kézzel le nem kapcsoljuk azt - égve is marad.) Felárért más helyiségekbe is kérhető ilyen érzékelő, mintalakásunkban például a hálószobában a világításon kívül a redőnyt is ez vezérli.TermosztátokA lakásban található valamennyi fűtőtestet okostermosztáttal szereljük fel. Ezek jól láthatóan kijelzik a beállított hőmérsékletet, a kapcsolókkal pedig pontosan beállíthatjuk, hány fokot szeretnénk. A rendszer ennél persze jóval többet tud, gyakorlatilag szobánként, időpontok vagy más paraméterek (mozgás, fény) alapján állíthatjuk be az igényeink szerinti hőmérsékletet. Így a fürdőszobában mindig akkor lesz kellemes meleg, amikor fürödni szoktunk, és egy síútról hazatérve már a határról felkapcsolhatjuk a lakás fűtését.

 


Vezérlőpanel

Más okosotthon rendszerekhez képest különlegességnek számít a Metrodom központi vezérlőpanelje, amely az egyszerű  funkcionalitáson túl, kifejezetten dekoratív is. A letisztult, sima üveglap érintésérzékeny, a "gombok " mellett digitális kijelzőn az aktuális hőmérsékletet is megjeleníti. Aki nem szeretné külön-külön állítani a termosztátokat, vagy okostelefonról vezérelni a fűtést, itt egyetlen gyors mozdulattal feljebb vagy lejjebb állíthatja a teljes lakás hőmérsékletét. Ugyanígy, egyszerre lehet vezényelni az összes redőnyt (a redőnypalást és az azt mozgató motor nem mindenhol része az alapfelszereltségnek.) A panelen lehetőség van az otthoni program be- és kikapcsolására, ez a fűtés és a világítás mellett aktivizálja a riasztót, a kiválasztott érzékelőket, de számos más funkció is kapcsolható hozzá, például, hogy ha nem vagyunk otthon, bizonyos okosdugaljak áramellátását kapcsolja ki. Végül a vezérlőpanelen helyet kap egy külön funkciógomb is, amit tetszésünk szerint programozhatunk fel.

Okosvilágítás

A Metrodom lakásaiban a teljes világítás integrálva van az okosotthon rendszerbe. Bár a villanykapcsolók pontosan úgy néznek ki, mint a hagyományosak, és igény szerint úgy is kapcsolhatóak, ezen felül számos más lehetőséget kínálnak. Az előszobai vilagítás például Motion Sensorral van összekötve, ha az előszobában vagyunk, ég a lámpa, ha távozunk lekapcsolódik. Ha elmegyünk otthonról, a vezérlőpanelen egyetlen érintéssel lekapcsolhatjuk az összes lámpát is. A rendszer nagyon sokoldalúan programozható, például beállíthatjuk, hogy napnyugtakor, ha otthon vagyunk kapcsoljon fel a nappaliban a világítás, de ha bekapcsoljuk a TV-t, oltsa le a lámpát.

Ablaknyitás-érzékelő

Lakásainkban az egyes ablakok és erkélyajtók nyitott vagy zárt állapotát külön-külön érzékelő figyeli. Senkinek sem kell többet azon gondolkodnia, hogy nyitva felejtette-e az ablakot, de az érzékelők funkciója ennél jóval több. A fűtési rendszer figyelemmel kíséri az ablakok helyzetét, és amikor szellőztetünk (kinyitjuk az ablakot) a közelben lévő fűtőtestek ahelyett, hogy a hideget érzékelve automatikusan magasabb fokozatra kapcsolnának és megpróbálnák "kifűteni" az utcát, az ablakok bezárásáig elzárják a termosztátot. Igény esetén beállítható, hogy hasonlóan működjön a légkondíciónáló berendezés is. Ezekkel a kis beállításokkal meglepően sok energiát és így pénzt is megtakaríthatunk.

 


Tekintettel a gyors technikai fejlődésre, fenntartjuk a jogot, az itt részletezett eszközök fejlettebbekre cserélésére!

B303

Működés és támogatás

Intelligens otthon-rendszerünk készre szerelve, telepítve és konfigurálva kerül átadásra. Ügyfeleinknek semmit sem kell szerelnie, összekötnie, csupán az alkalmazást letöltenie mobiltelefonjára vagy tabletjére. Kérdés vagy probléma esetén teljeskörű támogatást biztosítunk, amely a későbbi, esetleges bővítés során is ügyfeleink rendelkezésére áll!

Próbálja ki nálunk!

Okosotthon-rendszerünket működés közben is megnézheti, kipróbálhatja szeptembertől a City Home-ban lévő mintalakásunkban. Mozgassa a redőnyöket, kapcsolja a lámpákat, állítson a fűtésen és hűtésen, ellenőrizze a hőmérsékletet, a fényviszonyokat! A mintalakás megtekintéséhez kérjük, hogy előzetesen egyeztessen időpontot ingatlantanácsadóinkkal!