Megérkezett a NAV állásfoglalása

Aktuális

2016.03.24

Ha lassan is, de kiadta a NAV a tavaly megkötött (elő)szerződésekkel kapcsolatos állásfoglalását, azaz hogy az abban meghatározott vételárat miként érinti az ÁFA-kulcs változása, módosul-e a bruttó vételár, vagy változatlan marad, és csak az adótartalom változik. Az állásfoglalás alapján néhány kivételtől eltekintve a szerződésekben a vételárak bruttóként lettek meghatározva.

Az adóhatóság 2016. március 24-én kelt állásfoglalása szerint, „ha a felek nem módosítják a szerződéseket, vagyis az adómérték csökkenése ellenére a vevők által 2015. december 31-ét követően fizetendő összegek nem módosulnak, akkor ezen összegek 4,76%-a az adó. Amennyiben a felek a szerződéseket módosítják, úgy a módosított tartalom figyelembe vételével kell az adót megállapítani.”
 
Ennek értelmében az (elő)szerződésben rögzített vételár csak a felek közös megállapodásával módosítható, azaz egyoldalú módosításról szó sem lehet.  Ilyen módosítás hiányában a fizetendő összegek nem módosulnak, azaz továbbra is a szerződésben megadott bruttó összegeket kell megfizetni. A Metrodom az állásfoglalás alapján, ügyfeleink érdekeit is figyelembe véve azt a döntést hozta, hogy ezen vevőinknek felajánlja a kedvezményes áfa kulcs bevezetéséből eredő haszon 50%-át, így mindkét fél egyenlően részesül az ÁFA csökkentés hasznából.
 
A Szent László úton, és a City Home E épületében (Nádasdy utca 12.) lakást vásárlókat már email-ben megkerestük ezzel az ajánlattal, a Metrodom Youngon és a City Home G épületében (Nádasdy utca 14.) előszerződéssel tavaly lakást lekötő ügyfeleink a jövő héten kapják meg levelünket, amely az elszámolást és a tudnivalókat is tartalmazni fogja. A City Home F (Vágóhíd utca 5/A.) illetve az Ambrus utcai vevőinket április folyamán értesítjük, tőlük addig egy kis türelmet kérünk!
 
A NAV állásfoglalás egyébként meglehetősen hosszas és részletes, illetve többször is a Metrodom eredeti levelében megfogalmazottakra hivatkozik, ezért a teljes állásfoglalást nem csatoljuk levelünkhöz, de az, az általunk beküldött kéréssel együtt irodánkban a jövő héttől megtekinthető.
 
 
 
 
 

VEGYE FEL

A KAPCSOLATOT

ÉRTÉKESÍTŐINKKEL